Bakan Çelik, Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in mezarlarını ziyaret etti!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in Paris'teki mezarlarını ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik, Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in mezarlarını ziyaret etti!

EXPO 2020 oylaması için Paris'te bulunan Bakan Çelik, Kaya ve Güney'in Pere Lachaise Mezarlığı'nda bulunan mezarlarını ziyaret ederek, çiçek bıraktı.



Bakan Çelik ilk olarak Ahmet Kaya'nın mezarını ziyaret etti. Mezara karanfil bırakarak, Türkiye'den getirilen kavanoz içindeki toprağı döken Çelik, daha sonra dua etti. Bakan Çelik ardından aynı mezarlıkta birkaç yüz metre ileride bulunan Yılmaz Güney'in mezarını ziyaret etti. Çelik, Güney mezarına da Türkiye'den getirilen topraktan serperek karanfil bıraktı.



Bakan Çelik burada yaptığı açıklamada, "Kendi ülkesinden uzakta buraya zorunlu sebeplerle gelmiş Ahmet Kaya'nın mezarını ziyaret ettik. Daha sonra da Yılmaz Güney'in mezarını ziyaret ettik. Bu ziyaretler de hem kendi vazifemizi yerine getirmiş oluyoruz, hem de ülkemizden çeşitli baskılar, zulümler neticesinde ayrılmak zorunda kalmış, baskılardan kaçarak ülke dışında yaşamak zorunda kalmış, hayatının geri kalanını Türkiye dışına geçirmek zorunda kalmış ve hayatını kaybetmiş bütün insanlara buradan bir kere daha mesaj vermiş oluyoruz" dedi.



"ÜLKENİZ SİZİ ÖZLÜYOR"



İstiyoruz ki Türkiye'de hiç kimse kimliğinden dolayı, fikirlerinden dolayı, düşüncelerinden dolayı ülkesini terk etmek zorunda kalmasın. Herkes özgürce ülkesinde istediği gibi yaşayabilsin" şeklinde konuşan Bakan Çelik, "Bu mezarların burada bulunuyor olması bile Türkiye'nin geçmişte yaşadığı sıkıntılı zamanların bir örneği, bir sembolü. Türkiye'ye değer katmış sanatçılar, fikir adımları maalesef ülkelerini, ülkelerindeki baskı yüzünden terk etmek zorunda kaldılar. Türkiye artık o dönemleri geride bıraktı. Türkiye, artık önüne özgüvenle bakıyor. Kimliklerin, düşüncelerin, fikirlerin, her türlü duruşun özgür olduğu bir ülke inşa ediyoruz. Umarım bundan sonra hiç kimse kendisini, kendi ülkesinde diaspora olarak hissetmez. Eşit ev sahibi, eşit yurttaşlar olarak hisseder. Birkez daha Ahmet Kaya ve Yılmaz Güney'in hatırasını anarken ülkemizin dışına çıkmak zorunda kalmış, baskıdan ve zulümden kaçmış ülkemizin tüm değerlerine saygılarımızı sunuyoruz" ifadelerini kullandı.



Çelik ayrıca, "Çok büyük bir acı o yüzden Türkiye'den mezarlarına toprak getirdik. Bir kere daha kendi ülkeleri ile buluşsunlar ve Türkiye'den de onlara şöyle bir mesaj verelim istedik: Ülkeniz sizi özlüyor ve size sahip çıkıyor. Karanfil de, ülkemizin, bayrağımızın bir sembolü olarak buraya bıraktık" dedi.



Bakan Çelik, bir soru üzerine, "Bu herhangi bir süreçle ilgili değil. Geçmişte kötü örnekler yaşamış Türkiye'nin kendi insanlarına, sanatçılarına, fikir adamlarına, kötü zamanlar yaşatmış eski Türkiye'nin geride bırakıldığını, yeni Türkiye'de herkesin her kimliğin özgür olduğu bir ülke inşa ettiğimizi, dolayısıyla geçmişte ülkelerinden kaçmak zorunda kalmış bu insanlar, bu değerlerimize, büyük bir özgüvenle sahip çıktığımızı, onlarla yeniden buluştuğumuzu ifade eden bir ziyaret bu. Bir kere daha onlara rahmet diliyorum. Ailelerine tekrar başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaştığımızı ifade ediyorum" diye konuştu.



Çelik ayrıca, "Çözüm süreci ve diğer süreçler Türkiye'de işin doğası gereği büyük bir kararlılıkla yürütülüyor. Türkiye'deki demokratikleşme adımları, hiçbir kesim için, hiçbir kimlik için, hiçbir sorunun çözümüne özel olarak atılmıyor. Türkiye'nin genel demokratikleşme standartlarının yükseltilmesine dönük atılıyor. Biz herhangi bir kimliğin, ya da herhangi bir düşüncenin önündeki engelin kaldırılmasını o kimliğe ya da düşünceye özgür düzenlemeler yapmak yerine, Türkiye'nin genel demokrasi standartlarının yükseltilmesi yoluyla çözüleceğini düşünüyoruz. Meseleye bu çerçevede bakıyoruz. Hükümetin kararlılığı büyüktür. Büyük bir irade ile bizim coğrafyamızda, kendi tarihimizde yaşanmamış, şimdiye kadar görülmemiş bir irade ile demokratik yollarla Türkiye'nin ve bölgenin en büyük sorunlarından birini çözme yolunda kararlılıkla ilerliyoruz" dedi. (İHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin