Bakan Çavuşoğlu’ndan NATO üyeliği açıklaması: İsveç'ten somut adım göremedik

Dışişleri  Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Estonya’da düzenlenen basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlamalarını bekliyoruz. Özellikle İsveç'ten somut adım göremedik.” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu’ndan NATO üyeliği açıklaması: İsveç'ten somut adım göremedik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu ile Tallinn’de yaptığı ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu; Rusya’nın İsveç ve Finlandiya’ya olası bir saldırısı durumunda Türkiye’nin bu iki ülkeyi NATO’ya kabul edip etmeyeceği sorusu üzerine “Herhangi bir provokasyon ya da tehdit ne olursa olsun bizim pozisyonumuz net. Bu üçlü mutabakatı uyguladıkları sürece, bizim görüşümüz olumlu olacaktır. Ancak uygulama olmadan durum ne olursa olsun pozisyonumuz son derece katı. Bizim güvenlik endişelerimize de dikkat edilmeli, sadece onların değil” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Estonyalı mevkidaşı Urmas Reinsalu ile Estonya’nın başkenti Tallinn’de bir araya geldi. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 FİNLANDİYA MESAJI

Çavuşoğlu, bir basın mensubunun Finlandiya’nın üyelik başvurusunun ayrı olarak değerlendirilmesine ilişkin sorusunu “Finlandiya’nın üyeliği ile ilgili daha az sorun var. Biz başından beri bunun altını çiziyoruz. Ancak yine de bu üyelik süreçlerini ayırmak benim görevim değil. Bu, iki ülkeyle ilgili bir durum. Bir imza attılar. Tek bir protokol var. İki ülkenin de üyelik başvurusuyla ilgili imzalanan bir üçlü mutabakat var. Bu protokol üye devletlerin tamamı tarafından onaylandığında her ikisi de NATO’ya üye olacaklar. Ancak şu aşamada Türkiye’nin üyelik sürecini ayırmak gibi bir görevi, çalışması yok. Bu, NATO çerçevesinde atılacak bir adım. Eğer iki ülke, üyelik süreçlerini ayırmaya karar verirse, NATO da bu üyelik süreçlerini ayırmaya karar verirse tabii ki Türkiye, Finlandiya'nın üyeliğini ayrı bir biçimde o aşamada değerlendirecektir ve tabii ki daha da olumlu bakacaktır. Özellikle İsveç'ten somut adım göremedik.” diye yanıtladı.

“NE OLURSA OLSUN BİZİM POZİSYONUMUZ NET”

Çavuşoğlu, bir gazetecinin “Rusya’nın İsveç’e saldıracağını ya da Finlandiya’ya saldıracağını, önümüzdeki birkaç hafta içerisinde saldıracağını bilseydiniz ve bunu bilen tek kişi olsaydınız onları NATO’ya kabul eder miydiniz?” sorusuna da yantı verdi.

Çavuşoğlu “Herhangi bir provokasyon ya da tehdit ne olursa olsun bizim pozisyonumuz net. Bu üçlü mutabakatı uyguladıkları sürece, bizim görüşümüz olumlu olacaktır. Ancak uygulama olmadan durum ne olursa olsun pozisyonumuz son derece katı. Bizim güvenlik endişelerimize de dikkat edilmeli, sadece onların değil” dedi.

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin