Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik açıklamalar. Reuters'tan çarpıcı 'ses yükseltme' iddiası

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştireceği görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklemiştir” dedi. Reuters, 3 NATO yetkilisine dayandırdığı haberinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun NATO zirvesinde İsveçli mevkidaşına karşı sesini yükselttiğini ve onun feminist politikalarından rahatsızlık duyduğunu söylediğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik açıklamalar. Reuters'tan çarpıcı 'ses yükseltme' iddiası

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çatısı altında ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu'na katılmak üzere geldiği ABD'nin New York'ta temaslarına devam ediyor. Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

“İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Bakan Çavuşoğlu, Blinken ile yapacağı görüşme öncesi yaptığı açıklamada, görüşmede fikir ayrılıklarını diplomasi ile çözmeye çaba göstereceklerini belirterek, “Odaklanmamız gereken bazı noktalar var. Bunlar çerçevesinde ikili ilişkilerimizi daha da derinleştireceğiz ve güçlendireceğiz” dedi.

ABD ve Türkiye arasında 100 milyar dolarlık bir ticaret hacminin hedeflendiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “2021'de pandemiye rağmen gördüğümüz artış bizi hedefimize ulaşacağımız konusunda bizi daha da umutlandırıyor” dedi.

“TÜRKİYE VE ABD’NİN DAHA GÜÇLÜ BİR İŞBİRLİĞİNE SAHİP OLMASI GEREKİYOR”

Rusya-Ukrayna Savaşı'na değinen Çavuşoğlu, “Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığı bize bir kez daha gösterdi ki müttefikler ve dostlar olarak Türkiye ve ABD'nin daha güçlü bir işbirliğine sahip olması gerekiyor. Bu sadece bizim değil aynı zamanda dostlarımızın ve müttefiklerimizin de beklentisi. Hem bölgemizde hem de küresel olarak beklenti bu yönde” dedi.

“ÖNÜMÜZDE İKİ YENİ SINAMA VAR”

Dünyanın önünde iki sınama olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Önümüzde iki yeni sınama var, bunlar göç ve gıda güvenliği. Bu konuda New York'ta gıda güvenliği konusunda bir toplantı yapılması memnuniyet verici. Yarında sığınmacılar ile ilgili bir toplantımız olacak” dedi.

“TÜRKİYE, NATO’NUN AÇIK KAPI POLİTİKASINI DAİMA DESTEKLEMİŞTİR”

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bölgemizdeki tehditleri görüyoruz. Finlandiya ve İsveç'in NATO üyesi olmak istediğini biliyoruz. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını daima desteklemiştir. Ancak tabii ki bu iki ülkenin üyeliği konusunda meşru güvenlik endişelerimiz var. Bu ülkelerin terör örgütlerine vermiş oldukları destekler mevcut, aynı zamanda savunma alanında ihracat yasakları ve kısıtlamaları var. Bu konulardaki endişelerimizi ve çekincelerimizi kendilerine ilettik. Tabii ki onların güvenlik endişelerini anlıyoruz. Ancak Türkiye'nin de güvenlik endişelerinin ve beklentilerinin de karşılanması gerekiyor. Bu konuda müzakerelere dostlar ve müttefikler olarak görüşmeye devam etmemiz gerektiği düşüncesindeyiz. Bu konuda sonuç odaklı ve pozitif bir görüşme gerçekleştireceğimizden eminiz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu'ndan kritik açıklamalar. Reuters'tan çarpıcı 'ses yükseltme' iddiası

REUTERS'TAN İLGİNÇ İDDİA

Finlandiya ve İsveç resmen NATO'ya üyelik başvurusu yaptı. Türkiye'nin iki ülkenin adaylığı karşı sert çıkışı yankılarını sürdürürken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun haftasonu gerçekleşen NATO zirvesinde İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'a karşı sesini yükselttiği söylendi.

Gazeteci Ragıp Soylu, Reuters'a konuşan 3 NATO yetkilisine dayandırdığı tweetinde "Türk dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu haftasonu gerçekleşen NATO zirvesinde İsveç dışişleri bakanına karşı sesini yükseltti ve onun feminist politikalarından rahatsızlık duyduğunu söyledi" ifadesine yer verdi.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesine olumsuz tepki veren Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "NATO'nun genişlemesi bizim için hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır" dedi.

"NATO doğu sınırlarını güçlendirmek için arayışlar içinde. Genişlemeye yönelik kimi adımlar atılıyor. Ukrayna krizinin ardından sergilenen dayanışma, açılan kucakları, gösterilen hoşgörüyü tebessümle izliyoruz" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz yıllarca terörle mücadele etmiş bir NATO müttefiki olarak bu tabloyla hiç karşılaşmadık. Müttefiklerimizden bizim hassasiyetlerimizi anlamalarını, saygı göstermelerini, mümkünse destek vermelerini bekliyoruz... PKK ve DEAŞ'ın sınırlarımıza dayandığı dönemde hava savunma sistemlerinin götürüldüğü günleri unutmadık."

"İsveç'te 30 teröristi istedik, 'Vermeyiz' dediler. Siz teröristleri vermeyeceksiniz, bizden NATO üyeliği isteyeceksiniz. Hem PKK'ya destek verip hem bizden destek istemek olmaz... Bir güvenlik teşkilatını güvenlikten yoksun hale getirmeye biz 'Evet' diyemeyiz."

Erdoğan Pazartesi günü Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'le düzenlediği ortak basın toplantısında bir soru üzerine, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda "NATO'ya girmelerine biz 'Evet' demeyiz" demişti.
Erdoğan, "Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil" ifadelerini kullanmıştı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin