Bakan Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya vize resti: Onlar kısıtlarsa biz de kısıtlarız!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı Avrupa Birliği üyelerinin vize konusunda keyfi davrandığını belirterek tepki gösterdi, "Seçim öncesi AK Parti’yi ve bizi zora düşürmek için vize başvuru tarihlerini çok uzattılar. Seçimden sonra vize konusunda bazı tedbirlerimiz var. Onlar bizi kısıtlarsa biz de onları kısıtlarız" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çavuşoğlu'ndan Avrupa'ya vize resti: Onlar kısıtlarsa biz de kısıtlarız!

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) meclis toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünyada son yüzyılda yaşanan kırılma dönemlerinden birinin yaşandığına dikkat çekti.

Çavuşoğlu, "Yepyeni bir sistem kuruluyor. Belirsizliklerin sebebi bu, görüş mesafeleri kısaldı. Ukrayna savaşı başladığı zaman Alman İstihbarat Başkanı Kiev’deydi. Amerikalıların bazı öngörüleri oldu, haklı çıktılar ama kimse inanmadı. Sorunlar giderek derinleşiyor. Bu da farklı jeopolitik gelişmelere gebe. Krizlerle birlikte istikrarsızlık artıyor dünyada. Enerjide ciddi bir küresel kriz ile karşı karşıyayız. Göç meselesi artarak devam eden sorunlardan biri" dedi.

Sudan'da yaşananlar hakkında konuşan Çavuşoğlu, "En son Sudan’da iç savaş başladı. Oradan da vatandaşlarımızı tahliye ediyoruz. Karayolu ile Etiyopya’ya getirdiğimiz vatandaşlarımızın hepsi sınırı geçti. Orada hemen yakında bir havalimanı var ama büyük uçaklar inemiyor, Etiyopya Havayolları ile transfer edip Türk Hava Yolları ile ülkemize getiriyoruz. Farklı ülkelerin vatandaşlarına da yardımcı oluyoruz. Bir grup vatandaşımızı da otobüsle beraber gemiyle Cidde’ye geçireceğiz. 40’a yakın ülkeden bize talep geldi onların vatandaşlarını tahliye ediyoruz" diye konuştu.

'ARABULUCULUKTA MARKA OLDUK'

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan arabuluculukla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Rusya- Ukrayna arasında başlayan savaş konusunda izlediğimiz politika dünyada herkesin imrendiği bir politika. İlk etapta tarafsızdık hem de ilkesel tarafsızdık. Barış için arabuluculuk yaptık. Tam gıda krizi derken İstanbul Tahıl Anlaşması. NATO içinde her iki ülke ile konuşabilen tek ülke Türkiye. Filipinler’den, Somali’ye kadar herkes arabuluculukta Türkiye’ye güveniyor. Biz arabuluculukta bir marka olduk. Ukrayna konusunda yaptıklarımızı tüm dünya takdir ediyor" diye konuştu.

MISIR VE İSRAİL İLE İLİŞKİ AÇIKLAMASI

Antalya Diplomasi Forumu’nun ikinci yılında Davos kadar bilinen bir forum haline geldiğini belirten Çavuşoğlu, "Daha önce ilişkilerimizi de soğukluk yaşadığımız ülkelerle ilişkilerimizi normalleştiriyoruz. Mısır ve İsrail bu ülkeler arasında. Ramazan ayının son 10 gününde Müslüman olmayanları Mescid-i Aksa’ya sokmama kararı bu diyaloğun sonucudur. İsrail’in yaptığı zulmü kabul etmek mümkün değil. Filistin, Kudüs davası konusunda da hiçbir zaman taviz vermeyeceğimizi her zaman vurguluyoruz. Bu tür konular sadece Davos'ta konuşulmasın, Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşulmasın. Türkiye'de, Antalya’da konuşulsun. O nedenle Antalya Diplomasi Forumu'nu başlattık" dedi.

SINIR KAPISINA 3 YENİ HAT

Bulgaristan sınırındaki Kapıkule Sınır Kapısı’nda yaşanan kuyrukla ilgili soruya cevap veren Çavuşoğlu, "Bulgaristan tarafında hat sayısı azdı. Özellikle TIR’ların geçmesi için bizim de desteğimizle Bulgaristan tarafı oradaki faklı yapılanmalar vardı temizlediler. Yeni 3 tane hat açtılar, artık burada bekleme olmayacak. Seçimden önce açılışını yapacağız. Laboratuvar da kuruluyor, açılana kadar sizlerden gelen talepler neticesinde biz, artık oradan alınan numuneleri 2 saatte bir başkente gönderiyoruz" diye konuştu.

EV KİRALARIYLA İLGİLİ TALEP

Antalya’daki kira artışlarıyla ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Antalya’da önce Ukrayna- Rusya savaşı, sonra deprem kiraları artırdı. Polis arkadaşımız Alanya’ya, Antalya’ya gelmek istemiyor. Turizmciler artık üst düzey yönetici bulamıyor, ev bulması lazım. Bu 1934 yılında çıkan yabancıların mülk edinmesiyle ilgili yasayı biz belirli yıllarda düzenledik. Kısıtlamalar da getirdik. Bu her zaman düzenlenebilir. Bu talebinizi ilgili arkadaşlara ileteceğiz" dedi.

VİZE SÜRECİNE SEÇİM SONRASI UYARISI

Avrupa ülkeleriyle yaşanan vize süreciyle ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Seçim öncesi AK Parti’yi ve bizi zora düşürmek için vize başvuru tarihlerini çok uzattılar. Bilim adamımız kongreye gidecek, kongreden iki hafta sonra tarih veriyorlar. İş insanımız fuara katılacak aynı şekilde uygulama yapıyor. Diğer ülkelere de bazı ülkeler baskı yapıyor. Seçimden sonra vize konusunda bazı tedbirlerimiz var. Bunu keyfi uygulayan ülkelere yönelik. Onlar bizi kısıtlarsa biz de onları kısıtlarız. Büyükelçilikler keyfi uygulama yapacak, ben Ankara’da ona serbestçe her şeyi yaptıracağım, böyle bir şey olmaz. Vereceğiniz bir vize kardeşim. Amaç ne, siyaseten bizi sıkıştırmak, bunlara boyun eğecek değiliz" diye konuştu.

ALMANYA’NIN SEÇİM KARARINA TEPKİ

Almanya’nın seçimlerle ilgili aldığı kararla ilgili açıklama yapan Çavuşoğlu, "Bugün Almanya’nın aldığı bir karar var saçma bir karar. Biz istedik ki sandığı milletimizin ayağına götürelim. Son güne kadar beklettiler. Misyonlarımızın olmadığı yerlerde de sandık açabileceğimizi, sandık kurullarını oluşturabileceğimizi biz YSK’ya gönderdik yazıyı. Vatandaşlar geliyor çok uzak çünkü. Elektronik oya geçmemiz lazım. En güvenli yöntemleri incelesinler partiler. Bunlara geçmemiz lazım. Milletimize güvenelim milletimizi yormayalım. Sonuçta herkes izin verdi Avusturya dahil. Misyonlarımızın olmadığı bazı yerlere sandık açalım dedik hazırlıklarımız yaptık. Bizim bugüne kadar yurt dışındaki seçimlerimizde hiçbir şaibe olmadı. Bugün ‘Misyonların olmadığı yerlerde izin vermeyeceğiz’ diye siyasi bir karar aldılar, vizede olduğu gibi" dedi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin