Bakan Bağış'tan New York Times'a mektup!

Bağış, New York Times Gazetesine bir mektup göndererek, Türkiye'de yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Bağış'tan New York Times'a mektup!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, New York Times gazetesinde yayımlanan mektubunda Türkiye’de yaşanan gösterilere değinerek, “Gösterilerin ardında yatan önemli bir neden varsa, o da halkımıza sağladığımız fırsatlar sayesinde Türkiye’de enerjik bir sivil toplumun gelişmesidir” dedi.



International Herald Tribune gazetesinin 30 Temmuz tarihli baskısına da giren, "Türkiye'nin Demokratik Yolu" başlıklı mektubunda Bağış, New York Times'ın "Türkiye AB üyelik sürecini baltalıyor" başlıklı yazısından sadece birkaç gün sonra AB'nin "Bölgesel Politikalar" başlığını açarak Türkiye ile müzakerelere devam etme kararı aldığını hatırlattı.



"Bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz" diyen Bağış, mektubunda şu ifadelere yer verdi:



"Ancak bazı Avrupalı yetkililer tarafından insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda yapılan eleştiriler, üye ülkeler arasında görüş birliği olmaması nedeniyle müzakereler çerçevesinde tartışılamayacağı için çok da inandırıcı değil. AB'nin Türkiye'nin siyasi reform sürecindeki kaldıraç gücü ve Türkiye'deki güvenilirliği, bazı üye ülkelerin müzakere sürecini giderek siyasileştirmesi sonucunda zayıfladı."



Bağış, Türkiye'nin, vatandaşlarının hakları ve özgürlüklerini genişleterek daha fazla demokratikleşme için gereken adımları attığını belirterek, şunları kaydetti:



"AK Parti'nin son 10 yıllık iktidarı süresinde, milyonlarla kişi orta sınıfa dahil olmuştur. Sosyoekonomik dönüşüm, demokratikleşmeyle birlikte el ele yürümektedir. Değişik sorunları olan kişiler, bu muazzam sosyoekonomik değişimin sonucu olarak haklarını talep etmeye başlamışlardır. Son zamanlarda yaşanan barışçıl gösterilerin ardında yatan önemli bir neden varsa, o da halkımıza sağladığımız fırsatlar sayesinde Türkiye'de enerjik bir sivil toplumun gelişmesidir. Bunun yanı sıra ister çevre konuları ister bireysel özgürlükler için olsun, inanıyorum ki şiddete başvurmadan demokratik seçimlerle işbaşına gelmiş hükümete karşı protesto gösterisi düzenlemek Türk toplumunun Avrupalı kimliğini ortaya koymaktadır."



Bağış, son 3 seçimde tercihini AK Parti'den yana kullanan her kesimden Türk insanının bulunduğunu, bunun nedeninin farklı geçmişi olan kişilerin kendilerini daha açık ifade etme şansını yakalamalarından kaynaklandığını vurguladı.



Bağış, mektubunu "Biz hükümet olarak, farklı seslerin barış içinde duyulabildiği diğer Avrupa demokrasilerinde olduğu gibi demokratik atmosferin devamını sağlamayı sürdüreceğiz" diye bitirdi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin