Bakan Akar'dan Yunanistan'a kritik çağrı: Gerginliği artırıcı söylemlerden vazgeçin. Problemleri diyalogla çözelim. Bu çağrımız korkudan değil!

Milli Savunma Bakanı Akar, Pençe Kilit Harekatı'na ilişkin açıklama yaparken Yunanistan'a mesaj veren Akar, "Aramızdaki problemleri diyalog yoluyla çözelim. Yapılan tüm yanlışlara rağmen biz sabırla barışçıl yöntemlerle bunların çözüleceğine inanıyoruz. Bizim diyalog çağrımız zafiyet değildir, korku değildir." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Akar'dan Yunanistan'a kritik çağrı: Gerginliği artırıcı söylemlerden vazgeçin. Problemleri diyalogla çözelim. Bu çağrımız korkudan değil!

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe-Kilit Harekatı hakkında açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar, "491 terörist etkisiz hale getirildi. Terör koridoruna müsaade etmedik, etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Akar ayrıca, "Tek hedefimiz teröristler, mücadelemiz bu şekilde sürüyor" şeklinde konuştu.

"YUNANİSTAN İLE PROBLEMLERİ DİYALOGLA ÇÖZELİM"

Yunanistan ile ilişkilerde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen Bakan Akar, "Yunanistan ile münasebetlerimizde son derece sabırlı, uluslararası hukuka uygun, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, Ege'nin zenginliklerinin adil şekilde paylaşılması için yapılması gerekenlerin diyalog ile yapılması konusunda tekliflerimizi her zaman ortaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasındaki problemlerin diyalogla çözülmesinin önemine vurgu yapan Akar, "Kendi problemlerimizi çözebiliriz diye kendilerine söylüyoruz. Bu konuda Yunanistan'ın gerginliği artırıcı eylem ve söylemlerinden vazgeçmesini ve bu konuda olabildiğince sorumlu ve sağduyulu konuşmalarını beklediğimizi söylüyoruz. Ortamı germeyin, diyalog ortamını bozmayın diyoruz." dedi.

Türkiye'nin bu konuda çok sabırlı davrandığına dikkatini çeken Bakan Akar, "Biz barışçıl yol ve yöntemlerle bu işin çözülmesinden yanayız. Bizim diyalog çağrımız bir zafiyet değil, 'hakkımızı hukukumuzu koruyacağız, hiçbir oldubittiye izin vermeyeceğiz' dememiz de bir tehdit değil. Herhangi bir şekilde üçüncü tarafların söylemleriyle kendinizi havalarda görmeyin, ayaklarınız yere bassın, akıllı, mantıklı olun ve bu işlerimizi oturup konuşalım, çözelim ve sulhu sükunu sağlayalım." açıklamalarında bulundu.

Yunanistan'da bazı belli siyasilerin iç politik hesaplarla ortalığı karıştırdığına, ortamı gerdiğine işaret eden Akar, "Bununla birlikte beyhude silahlanma çalışmaları, suni ittifaklar var. Özellikle silahlanma yarışı ciddi borç probleminde olan Yunanistan'da halkın refahına kastediyor. Bazı siyasiler, emekli askerler, emekli diplomatlar, akademisyenler dahil aklıselim Yunanlar bunu görüyor ve ikaz ediyor. Biz de diyoruz ki bunlara kulak verin. Fakat maalesef bu konuda hala sıkıntılar var. Bazıları bu konudaki iyi niyetimizi, olumlu adımlarımızı sabote ediyor. Bunun da farkındayız." diye konuştu.

Türkiye'nin bir tehdit olmadığını bildiren Akar, "Türkiye güçlü, güvenilir ve etkin bir müttefiktir. Bunu bilin ve davranışlarını buna göre düzenleyin." şeklindeki görüşünü dile getirdi.

ABD'YE KRİTİK MESAJ: TERÖRİSTLERE OLAN DESTEĞİNİZİ KESİN

Rusya, ABD ve diğer müttefik ülkelerin verdikleri sözlere uymasının gerekliliğini belirten Akar, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekatında herhangi bir tahdit yok. Tek amacımız Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, mevcut kurallar çerçevesinde ülkemizin, milletimizin hakkını, hukukunu korumak. Bunun için yapılması gereken ne varsa bundan sonra da yapmaya hazırlanıyoruz. Ne zaman, nerede ne yapmak gerekiyorsa, neyi gerektiriyorsa yeri ve zamanı geldiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Diyoruz ki teröristlere olan desteğinizi kesin, ilişkinizi kesin, bunları desteklemeyin, bunlardan vazgeçin. Bunlarla bir yere varamazsınız. Sizin müttefikiniz, sizinle iş birliği yapabilecek güç Türkiye Cumhuriyeti devleti. Dolayısıyla terörle mücadelede dayanacağınız dayanak Türk Silahlı Kuvvetleridir, Türkiye Cumhuriyeti devletidir diye kendilerine hatırattık, hatırlatıyoruz."

"HERKESİN ORTA ASYA İÇİN BİZDEN BİR BEKLENTİSİ VAR"

"Güçlü Türkiye için yapmamız gerekenler var. Bunun için diyoruz ki; çalışmak lazım. Ülkemizle alakalı yaptığımız çalışmalar sadece 85 milyonu ilgilendirmiyor. Milyarlarca insanı ilgilendiriyor. Nereye gidersek gidelim herkesin Orta Asya’da Türkiye’den beklentisi var. Dolayısıyla sorumlu olarak gayretlerimizi sürdürmemiz lazım."

Sözlerine devam eden Akar, "Bu kritik süreçte de Çanakkale ruhunun da çok önemli olduğunu ve bu ruhla aşamayacağımız engel olmadığını bilmemiz lazım. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla çalışmayı sürdürmemiz lazım." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin