Bahçesine kurduğu atölyede üretiyor. Aile ekonomisine katkı sunuyor

Kırşehir'de 62 yaşındaki emekli Mehmet Ay evinin bahçesinde yetiştirdiği su kabaklarından çeşitli süs eşyaları ve kabak kemane yapıp aile bütçesine katkı sunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Bahçesine kurduğu atölyede üretiyor. Aile ekonomisine katkı sunuyor

Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde yaşayan Mehmet Ay, özel olarak temin ettiği tohumlardan  ürettiği su kabağı ile çeşitli süs eşyaları ve kabak kemane elde ediyor. 

Evinin bahçesindeki atölyesinde Rum ustalardan öğrendiği kabak kemane işini sanatını senelerdir devam ettiren Ay, baston, maket ev, Osmanlı sandıkları, lamba ve abajura kadar birçok süs eşyası üretiyor.

Ahşap çalışmalarının kendi tasarımı olduğunu ve büyük kısmında çivi bile kullanılmadığını belirten Ay, sanat eserlerini satarak aile bütçesine katkı sunuyor.

"BAŞTAN SONA KOLAY OLMAYAN NAZLI BİR İŞ"

Kabak kemane işini evinin bahçesindeki atölyesinde yaptığını kaydeden Ay, “Tüm malzemelerimi bir araya toplayarak başta kabak kemane olmak bastondan ev maketlerine, Osmanlı sandıklarından kabak lambalarına kadar birçok ürünü yaptım. Kabak kemanenin yapımı oldukça hassas, dikkat isteyen emek isteyen bir iş. Günde iki tane kabak kemane yapmaya çalışıyorum. Bazen bu süreç uzayabiliyor bunun sebebi de dönem dönem kabak bulamayışımdır. Evimin bahçesinde kendi ürettiğim kabaklardan üretim yapıyorum. Biliyorsunuz kabak bir sebze. Bir sebzeyi alıyorsunuz değişik hayvanların derisini, bazı hayvanların gerekirse bağırsağı, bazılarının yürek zarı, bunları kullanarak bir ağaçla birleştirerek bir enstrüman haline getiriyorsunuz. Kabakların kuruması zaman alıyor. Yağışlı geçen mevsimlerde bu süreç daha da uzuyor. Bu sene yine böyle oldu. Başka köylerdeki arkadaşlardan kabak temin ediyorum. Üzerine sürülen verniğin kuruması, yayda kullanılan at kılının bulunması ki bunu bulmakta da zorluk yaşayabiliyorum. Baştan sona kolay olmayan nazlı bir iş” ifadelerini kullandı.

Bahçesine kurduğu atölyede üretiyor. Aile ekonomisine katkı sunuyor

"BU SANATA SAHİP ÇIKILMALI"

Kabak kemane işini Rum ustalardan öğrendiğini, şimdi bu ustaların hiçbirinin yaşamadığını söyleyen Mehmet Ay, “Bu sanata sahip çıkılmalı, bu işi yapan çok kimse kalmadı. İmkanım elverdiği sürece bu mesleği yapmaya devam edeceğim. Bu mesleğin nadir bayrak taşıyıcılarından biriyim. Ben aldığım belgeler sayesinde üniversitelerde ders verecek durumdayım. Yeni jenerasyona kabak kemanenin tanıtılması ve sahiplendirilmesi gerekli. Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde enstrüman yapımcılığının olması çok önemli. Bu konuda girişimlerim var ama henüz bir sonuç alamadım. Bu meslek zanaatı taşıyan ve sahip çıkılması gereken bir meslek” dedi.

Bahçesine kurduğu atölyede üretiyor. Aile ekonomisine katkı sunuyor - Resim : 2

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin