Bağırsak hareketlerinde değişiklik ve dışkıda kan görülüyorsa dikkat! Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Emin Güneş, kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseriyle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. Kolon kanseri tedavi yöntemleri

1-30 Mart arası kolon kanseri farkındalık haftası... Medyatava'ya konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Emin Güneş, kalın bağırsak kanseri ya da kolon kanseri hastalığıyla ilgili bilgiler verdi ve uyarılarda bulundu. Bağırsak alışkanlığında değişiklik, dışkıda kan görülmesi gibi belirtiler konusunda uyarılarda bulunan Güneş, sigara içenlerin de dikkatli olmasını istedi. "Genetik faktör kolon kanserinde önemli bir nedendir" diyen Emin Güneş'ten hastalıkla ilgili çok önemli bilgiler verdi.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Bağırsak hareketlerinde değişiklik ve dışkıda kan görülüyorsa dikkat! Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Emin Güneş, kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseriyle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. Kolon kanseri tedavi yöntemleri

Genel Cerrahi Uzmanı Mehmet Emin Güneş, 1-30 Mart arası kolon kanseri farkındalık haftası nedeniyle Medyatava'nın sorularını yanıtladı....

Kalın bağırsak kanseri ya da tıptaki adıyla kolon kanseri en sık görülen 3. kanser olup, yine erkek ve kadınlar arasında kansere bağlı ölüm nedenleri arasında da 3. sıraya yükselmiştir. Kolon kanseri önlenebilir bir kanserdir. Erken tanıda tedavi şansı yüzde 90'ların üzerindedir. 

Kalın bağırsak sindirim sistemimizin son 1,5-2 metrelik kısmıdır. Kalın bağırsağın son kısmına rektum denir ve anüsle sonlanır.

Kalın bağırsak kanseri neden olur?

Genetik faktör kolon kanserinde önemli bir nedendir. Ailede kolon kanseri varsa risk artmaktadır. Kalın bağırsak polipleri, ülseratif kolit gibi bağırsağın inflamatuar hastalıkları kolon kanserine zemin oluşturabilirler. Yine sigara kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam, obezite diğer nedenler arasındadır.

Risk faktörleri nelerdir?

-Aşırı kilo, obezite,
-Hareketsiz olma,
-Fazla miktarda işlenmiş et (salam, sosis gibi) tüketimi,
-Sigara,
-İleri yaş (50 yaş sonrası),
-Ailede kalın bağırsak öyküsü olması,
-Kalın bağırsağında polip bulunması,
-Ülseratif kolit, crohn gibi bağırsak hastalığının bulunması.

Belirtileri nelerdir?

-Bağırsak alışkanlığında değişiklik, 
-Dışkıda kan görülmesi,
-Bağırsakta tam boşalamama hissi,
-Demir eksikliği şeklinde görülen kansızlık,
-Dışkının kalınlığının incelmesi,
-Karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı
-İstemsizce kilo kaybı.

Tanı nasıl konur?

Dışkıda gizli kan bakılması ve endoskopik bir işlem olan kolonoskopi en önemli tanı metodlarıdır. Özellikle 40 yaş sonrası dışkıda gizli kan bakılması ve şikayeti olsun olmasın 50 yaş sonrası kolonoskopi yapılması artık günümüzde kalın bağırsak kanseri erken tanısı için tarama metodlarıdır. Eğer ailede kalın bağırsak kanseri varsa kolonoskopi taramasına 40 yaşından itibaren başlanır.

Bağırsak hareketlerinde değişiklik ve dışkıda kan görülüyorsa dikkat! Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet Emin Güneş, kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseriyle ilgili çok önemli uyarılarda bulundu. Kolon kanseri tedavi yöntemleri

Kolonoskopi ağrılı bir işlem midir? Hangi sıklıkla yapılmalıdır?

Kolonoskopi günümüzde artık endoskopi odalarında anestezi eşliğinde yapılan kesinlikle ağrı ve acı veren işlem değildir. İşlem öncesi bağırsaklar uygun ilaçlarla boşaltılır kolonoskopik görüntülemeye hazır hale getirilir. Altta yatan nedene göre 1-3-5 yıl ara ile tekrarı önerilir.

Tedavisi nasıldır?

Bağırsak kanserinin tedavisi kesinlikle cerrahidir. Ameliyatla kanserli kısmın çıkarılması cerrahinin temelini oluşturur.

Ve unutmayalım ki, hayat geç kalanları affetmez. Biz kanserden değil, kanser bizden korksun diyelim ve keşkelerle pişmanlık yaşamamak için erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu unutmayalım.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin