Bağ-Kur'luya müjde Staj ve Çırak Mağdurlarına kötü haber. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun MedyaTava'ya açıkladı. 5 bin liralık Cumhuriyet ikramiyesini o emekliler alamayacak

EYT yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaş emekli oldu ancak hala staj ve çırakların mağduriyeti sürüyor. Hal böyle olunca gözler Ekim ayında Meclis’e sunulacak Torba Yasa’ya çevrildi. Torba Yasa'da hem üzen hem de sevindiren düzenlemeler var. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özür Erdursun, staj ve çırak mağdurları, Bağ-Kur ve Emekli aylıklarına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.

EYT yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle milyonlarca vatandaş emekli oldu ancak hala staj ve çırakların mağduriyeti sürüyor. Hal böyle olunca gözler Ekim ayında Meclis’e sunulacak Torba Yasa’ya çevrildi. Ekim ayına sayılı günler kala vatandaşların 4 gözle beklediği tüm detayları Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı. 

Ülkemizde çırak okuluna ya da liselerin staj dönemlerinde meslek okullarından staja giden kişilere sigorta girişleri yapılarak sigorta kartı verildiğini ancak emeklilikte bunun hiçbir işe yaramadığını dile getiren Özgür Erdursun, okulların bu kişiler adına sadece %1 iş kazası meslek hastalığı primi yatırdığını, tüm kollara tabii prim yatırılmadığı için emeklilikte bir işe yaramadığının altını çizdi.

"STAJ VE ÇIRAK MAĞDURLARI İÇİN HÜKÜMETİN ÇALIŞMASI YOK"

EYT'den yararlanamayan staj ve çırak mağdurları için hükümetin bir çalışması olmadığını aktaran Erdursun, "Bu durumda olan kişileri böyle gereksiz yere umutlandırmakta uygun olmaz. Şu anda hükümetin Torba Yasa çalışmasının içerisinde stajerlerin ve çırakların mağduriyeti yok ama biz Torba Yasa’nın içindekiler için kesin şu vardır, bu vardır diyemeyiz ama aldığımız bilgilere göre, daha çok Bağ-Kur ya da ev hanımlarının eksik günlerini tamamlarken ödeyecekleri primlerde bir miktar indirim, emekli aylıklarına en düşük emekli aylıklarına bir miktar seyyanen artış gibi durumlar şu anda Torba Yasa’da görüşülen, konuşulan durumlar. Maalesef stajyerlerin ve çırakların durumu gündemde değil" dedi. 

“EMEKLİLİKLERİ 5 YIL ÖNE ÇEKİLEBİLİR”

Ekim ayında Meclis'e sunulacak Torba Yasa'da Bağ - Kur'lular için müjdeler olduğunu aktaran Erdursun, "Bağ- Kur’da kadınlar 7 bin 200 erkekler 9 bin günle emekli oluyor ikisinde de aynı şekilde 5 yıl, 1800 gün indirim düşünülüyor" dedi. Erkeklerin 9 bin günden 7 bin 200 güne kadınların ise 7 bin 200 günden 5 bin 400 güne düşürüleceğinden bahseden Erdursun, bu düzenlemenin tüm Bağ - Kurluları kapsamayacağının da altını çizdi.

Yeni gelecek düzenlemenin basit usul mükelleflerini kapsayacağı, şirket ortaklarını ve esnafı kapsamayacağını aktaran Erdursun, "Burada da çok büyük haksızlıklar olur ve tartışılır yani Ekim ayında  sadece basit usul mükelleflerine bu hak verilirse ya da yanında 3-4 kişi çalıştıran işçi sayısı ile sınırlandırılırsa, bu durumda emekli olmak için yanındaki kişi sayısını artırmaz sahte sigortalık olur, sahte yollar olur bu nedenle Bağ-Kur’da kadınlarda da erkeklerde de prim gün yasında 7200 erkekler, 5400 günde kadınlar olmalıdır" dedi. 

SADECE EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞINA İKRAMİYE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın emekli aylıklarındaki artış için yıl sonunu işaret etmeleri üzerine Ekim ayında emekli ikramiyesinin sadece en düşük emekli aylığı üzerinden yapılacağını dile getiren Özgür Erdursun, Bayram ikramiyesi için Sayın Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları doğrultunda devam ederse, Ekim ayında sadece en düşük emekli aylığı 7500 liraya tamamlananların aylık 10 bin liraya tamamlanacağını onun dışında emeklilere hiçbir şey verilmeyeceğini vurguladı. 

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin