Ayşe Nur Zarakolu Ödülü tutuklu yazar ve gazetecilere

İHD'nin “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödülleri” KCK basın davasında yargılanan gazeteciler ile KCK tutuklusu yazar ve çevirmen Ayşe Berktay'a verildi.

Google Haberlere Abone ol
Ayşe Nur Zarakolu Ödülü tutuklu yazar ve gazetecilere

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) her yıl verdiği “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü Ödüllerinin” 11'incisi İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan törenle verildi.



Bu sene ödüle KCK basın davasında yargılanan gazeteciler ile KCK davasında yargılanan ve hapiste bulunan Ayşe Berktay'a verildi. Gazeteciler adına ödülü aynı davada yargılanan ve geçtiğimiz ay tahliye olan Dicle Haber Ajansı muhabiri Çağdaş Kaplan, Berktay adına ise Berktay'ın eşiRecai Hacımirzaoğlu aldı.



Sosyolog İsmail Beşikçi, avukat Ercan Kanar, tarihçiErdoğan Aydın, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, gazeteci Bayram Balcı'dan oluşan jürinin belirlediği ödülü Hacımirzaoğlu'na takdim eden Kanar şunları söyledi:



"Her iki Ayşe de dillerin ve halkların, hak eşitliği mücadelesinde özgür düşünce perspektifinde, devletin kirli ve sicili bozuk tarihine karşı, değerli katkılar sundular. Ayşe Berktay, dilbilgisi zenginliğini popüler kültür için değil, ezilenlerin mücadelesine bir araç olacak nitelikte, bir kültür aracı olarak kullandı. O yönde emek verdi.”



“Bugün de bir siyasi rehin olarak, KCK yargılamasında düşmanla savaş hukuku uygulandığı özel yetkili mahkemede, onurlu bir duruş sergilemekte. İnanıyoruz ki her koşulda Ayşe Berktay, dil zenginliğini, dilbilgisini yine ezilenlerin mücadelesi açısından katkı olarak üretmeye devam edecektir. Buna inancımızı tamdır."



Aydın'ın takdim ettiği hapis gazeteciler adına alan Kaplan ise KCK basın davasında yargılanan gazetecilere yöneltilen suçlamaların anlamının kalmadığını belirterek “Arkadaşlarımızın, barış sürecini gazeteci olarak dışarıda izlemesi istiyorum” dedi.



AYŞE NUR ZARAKOLU KİMDİR?



İnsan hakları savunucusu, Belge Yayınlarının sahibi Ayşe Nur Zarakolu, 28 Ocak 2002'de kanser hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Ayşe Nur Zarakolu Düşünce Özgürlüğü ödülleri, düşünce ve ifade özgürlüğü uğruna kendi mesleki alanında da ölümüne kadar mücadele veren, Türkiye'de düşünce özgürlüğü alanının genişlemesine katkıda bulunan İHD kurucularından ve yöneticilerinden Zarakolu anısına 2002'de verilmeye başlandı. (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin