Ayse Kulin, son röportjında gelen tepkileri anlattı: Kırışılıklarından utan ey kadın!

Son romanı "Dönüş"le gündemde olan Ayşe Kulin, NTV'de Yekta Kopan'ın sunduğu "Gece Gündüz" programına konuk oldu.

Google Haberlere Abone ol
Ayse Kulin, son röportjında gelen tepkileri anlattı: Kırışılıklarından utan ey kadın!

Yazar, son günlerde yaptığı röportajlarda Müslümanlığın yanlış yorumlandığına dair söyledikleriyle gündeme gelmişti. Aynı röportajlarda, son kitabında yer verdiği Çamlıca Camii ile ilgili fikirlerini de söyleyen Kulin, farklı kesimlerden değişik tepkiler aldığını itiraf etti: "Hiç tahmin etmeyeceğim yerlerden, muhafazakar kesimden çok iyi tepkiler de geldi ama Twitter'ın içi hakaretlerle dolu. Aralarında çok komik olanları da var. "Kırışıklıklarından utan ey kadın" gibi.."



"GİZLİ ANLARIN YOLCUSU" KİTABINA GELEN TEPKİLER SONRASI DEVAMINI YAZMAYA KARAR VERDİM



Ayşe Kulin, eşcinsel bir aşkı anlattığı "Gizli Anların Yolcusu" ve o kitabın devamı olan "Bora'nın Kitabı"yla çok farklı tepkiler aldığını anlattı. Aslında "Gizli Anların Yolcusu" kitabını bir "üçleme" olarak tasarlamadığını ama gelen tepkiler sonrasında, kişisel tepki olarak ikinci kitabı yazdığını söyledi:



"İkinci kitap "Bora'nın Kitabı" aşağı yukarı bir tepki kitabıdır. "Gizli Anlar Yolcusu" kitabıma farklı tepkiler geldi. Kemikleşmiş okurlarımdan bazıları "Bütün kitaplarını okuduk ama bu kitabını okumadık. Eşcinsellik konusunda bir kitap okumak istemiyoruz." dediler. Bir kere bu yorumlara bir tepki olarak yazdım. Bir de ilk kitapta eşcinselleri incitecek, gücendirecek tek bir cümle olmamasına rağmen bana o kitapla "homofobi" ödülü verdiler. Niye yaptılar bilmiyorum ama önemli değil. Ama farkındayım bazen söylediklerimle yazdıklarım yanlış anlaşılabiliyor. Kendimi iyi ifade edemiyorum. Ona da bir tepki. O ödülü mü verdiniz, buyrun bir tane daha yazıyorum, dedim. Bir tepkiler kitabı ama bu Türkiye'nin hep bilinen, hep üstü örtülen birkaç sorununu ön plana çıkardı. Çok zor şartlarda çok zor şeylerle karşılaşıyor eşcinseller bu ülkede. Daha geçenlerde bir eşcinselin ailesi tarafından öldürülme haberi vardı gazetelerde. Ben bir yazar olarak bu sorunu çözemem. Yazarlar sorun çözmez ama yazdıklarıyla farkındalık yaratır. O yüzden de bu konuda yazmak istedim. Çok tepki aldığım gibi "Hiç böyle düşünmemiştik. İyi ki yazdınız bu romanları. Bir ufuk açtınız bize" diyenler de çoğunluktaydı. Ama üçüncü kitap hiç hesapta yoktu."



Ayşe Kulin, 3. kitap "Dönüş"ü yazma nedenini ise şöyle açıkladı: " Aslında ben bu son kitabı onların devamı gibi düşünmedim. Enerjisi çok değişik. Kadınların kitabı bu. Bir anne kızın birbiriyle yüzleşmesi. Örneğin ben çok korumacı bir ailede büyüdüm. Neredeyse kitaptaki karakter gibi beni korumak adına herşeyime karışırdı. Belki bir anlamda kendi iç döküşüm gibi de oldu."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin