AYM'den tutuklu gazeteciler hakkında flaş karar!

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet davasına ilişkin yapılan bireysel başvuruları ilgili kararını verdi.

Google Haberlere Abone ol
AYM'den tutuklu gazeteciler hakkında flaş karar!

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhuriyet Gazetesi Davası'na ilişkin yapılan bireysel başvuruları ilgili kararını verdi. Cumhuriyet eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, eski muhabiri Ahmet Şık ve eski Vakıf Üyesi Bülent Utku'nun başvuruları reddedildi. Mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi eski yazarı Kadri Gürsel’in kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verildi.



Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre; Anayasa Mahkemesi, gazeteciler Kadri Gürsel ile Murat Aksoy’un yaptığı bireysel başvuruda, Gürsel ve Aksoy’un, “kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, gazeteciler, Bülent Utku, Mehmet Murat Sabuncu, Ahmet Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Aksoy, Ali Bulaç, Ahmet Hüsrev Altan ve Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvurularını gündem toplantısında ele aldı.



Bireysel başvuruda bulunmuşlardı



Gazeteciler, “uygulanan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, gazetecilik faaliyeti ve ifade özgürlüğü kapsamındaki eylemlerin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği” iddialarına ilişkin ayrı ayrı bireysel başvuruda bulunmuştu.



Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, başvuruculardan, Murat Aksoy ile Kadri Gürsel’in, “kişi özgürlüğü ve güvenliği ile ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Diğer başvuruculardan, Cumhuriyet gazetesi davası sanıklarından gazeteciler Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Bülent Utku ve Akın Atalay’ın bireysel başvurularında ise ihlali tespit edilmedi.



40 bin lira tazminat



AYM’de 6 üyenin muhalif oyuna karşı 9 oyla Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Bülent Utku'nun başvurularında hak ihlali olmadığına karar verildi. Ahmet Şık’ın başvurusu ise 1'e karşı 14 oyla reddedildi.



Yazar Kadri Gürsel ile başka davada 2 yıl 1 ay hapis cezası alıp cezası infaz edilen Murat Aksoy ile ilgili ise ihlal kararı verildi. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verilen Aksoy'a 40 bin TL tazminat ödenmesi de kararlaştırıldı.



Üç kişinin başvurusu bugüne kaldı



Kapatılan Zaman Gazetesi eski yazarı Ali Bulaç ile FETÖ’nün medya yapılanmasının “darbe çağrışımı” davasında tutuklu yargılanan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın bireysel başvuruları ise bugün ele alınacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin