AYM'den, internet yasasına kısmi iptal! İşte, yasadan çıkartılan maddeler!

Anayasa Mahkemesi, internette yayın yoluyla işlenen suçlarla mücadeleye ilişkin yasada yapılan değişikliğin bazı hükümlerini iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
AYM'den, internet yasasına kısmi iptal! İşte, yasadan çıkartılan maddeler!



CHP tarafından yapılan başvuruyu sonuçlandıran Anayasa Mahkemesi (AYM), daha önce internet yasasıyla ilgili yapılan düzenlemelerde eklenen maddelerin bazılarını iptal etti. İlgili yasaya eklendiğinde tartışmalara neden olan ve kullanıcılarının internette yaptığı hareketlerin 1-2 yıl arasında saklanmasını öngören madde de AYM tarafından iptal edilen maddeler arasında yer aldı. Ayrıca, erişime kapatılan içeriğe, alternatif yollardan ulaşılmaması için içerik sağlayıcıların önlem almasını gerektiren madde de iptal edildi. AYM, yasanın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na, (TİB) internette yapılan yayının içeriğini durdurma yetkisi veren hükümlerin iptal istemlerini ise reddetti. Buna göre TİB, gerek gördüğünde, erişime kapatılma kararı verdiği siteleri engellemeye devam edebilecek. 

 

AYM tarafından iptal edilen İnternet Yasası’nın bazı maddeler şöyle:

 

“Yer sağlayıcı, yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini 1 yıldan az ve 2 yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür”, “Yer sağlayıcılar, yönetmelikle belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde yaptıkları işin niteliğine göre sınıflandırılabilir ve hak ve yükümlülükleri itibarıyla farklılaştırılabilirler”, “Yer sağlayıcı, Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla yükümlüdür”,  “Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında Başkanlık tarafından 10 bin Türk Lirasından 100 bin Türk Lirası’na kadar idari para cezası verilir” ‘Erişim sağlayıcının yükümlülükleri’ başlıklı maddede yer alan “Başkanlığın talep ettiği bilgileri talep edilen şekilde Başkanlığa teslim etmekle ve Başkanlıkça bildirilen tedbirleri almakla, yükümlüdür” hükümleri de iptal edildi. 

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin