AYM, 15 Temmuz'a 'tezgah' diyen kişinin hak ihlali başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, sosyal medya hesabından Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini "tezgah" olarak nitelemesinin ardından iş akdi feshedilen kişinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı başvuruyu reddetti.

Google Haberlere Abone ol
AYM, 15 Temmuz'a 'tezgah' diyen kişinin hak ihlali başvurusunu reddetti

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan karara göre, bir kamu bankasında çalışan başvurucu, darbe girişiminin bir gün sonrasında sosyal medya hesabından, "Tezgahlanan bu oyunu görebilmek için tüm halkımıza basiret ihsan eyle ya Rab" paylaşımında bulundu. "Son dakika: HSYK 2 bin 745 hakim ve savcıyı açığa aldı" şeklindeki başka bir paylaşımın altına da "İşte gerçek darbe" yorumunu yaptı.

Bahse konu paylaşımlar nedeniyle banka, "kurumun saygınlığını zedelediği, itibar kaybına neden olduğunu" belirttiği çalışanının iş akdini, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18'inci maddesi kapsamında sonlandırdı.

Bunun haksız ve geçersiz olduğunu belirterek banka aleyhine işe iade davası açan kişinin davasında mahkeme, anılan paylaşımların işverenin güvenini sarstığı değerlendirmesinde bulundu ve davanın reddine karar verdi.

Kararın Yargıtay tarafından onanarak kesinleşmesi üzerine kişi, ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 26'ıncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine hükmetti.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin