Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında

Temmuz ayında ekonomi basınının en çok konuştuğu konular belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında

Medya Takip Merkezi (MTM) ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenli olarak her ay yapılan medya analizine göre, siyasetin izleri Temmuz ayında da ekonomi rakamlarına yansıyarak gündemi belirlemede etkili oldu. 



Kurulamayan hükümet tartışmalarına karşı koalisyonda Ak Parti-CHP arasında ilk adım atıldı. Koalisyon Hükümeti’ndeki temas, piyasalara olumlu yansıyacağı yönündeydi. Siyasette artan hareketlilik, uluslararası temaslar ve ülkenin güvenlik endişesi ekonomi gündemini belirledi. Öne çıkan konu başlıkları arasında Dolar kurunun yükselişi, piyasalarda konuşulduğu kadar medyanın da gündemindeydi. İhracat, Vergi, Faiz ve Büyüme diğer önemli konu başlıkları arasındaydı. İşte, araştırmanın tüm detayları:



Genel seçim sonuçlarıyla gelen erken seçim ve koalisyon tartışmaları piyasaları etkisi altına aldı. Bir yandan “erken seçim mi koalisyon mu” sorusuna yanıt arayan iş dünyası bir yandan da terör saldırıları,  askeri operasyonlar ve güvenlik endişesini gündeminden düşürmedi. 



Suriye ve Yunanistan gibi 2 önemli komşumuzdaki kriz gelişmelerinin yanı sıra İran’ın dünya ile entegre olmasının yaratacağı fırsatlar ve sorunlar, NATO görüşmeleri ve Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantıları ekonomi gündeminde de etkili oldu. Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, en çok konuşulan konular arasında Dolar Kuru 64 bin 340 haberle listenin zirvesine oturdu. Koalisyon hükümetine yönelik beklentilerin gittikçe zayıflaması, gündemdeki sınır ötesi hareketlilik dolar kurlarında yükselişle kendini hissettirdi. Listenin ikinci sırasında yer alan İhracat 54 bin 993 haberle yer alırken; ağırlıklı olarak ihracattaki gerilemeye ilişkin değerlendirmeler sayfalara yansıdı. Vergi, 53 bin 468 haberde yer alarak üçüncü sırada yerini alırken, 9 bin 106 haberle listenin sonlarına doğru dikkati çeken Türk lirası, Dolar kuruna göre hayli gerilerde kaldı. 



T.C Merkez Bankası 21 bin 91 haberle, ABD Merkez Bankası FED 20 bin 356 haberle listede yer aldı. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonları, FED’in faiz oranlarını yukarıya çekeceğine yönelik endişeleri beraberinde getirdi. FED’i takip eden IMF Dünya Bankası, 16 bin 49 haberle listede yer buldu. 



Listeye giren konular arasında, enflasyon, istihdam, işsizlik, altın ve Yunanistan’daki kriz yer aldı.



Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında



Medya Takip Merkezi’nin Temmuz ayı raporunda listenin ilk sırasında, bin 684 adından söz ettiren Aydın Doğan bin 684 haberle yerini aldı. İş dünyasının erken seçimi değil koalisyon hükümetinin kurulmasını tercih ettiğini belirten sözleri ile gündeme gelen Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz listede 966 haberle ikinci sırada yer aldı. Yavuz, siyasetteki belirsizliğin ve komşularla olan sıkıntıların ihracat rakamlarına da yansıdığının altını çizdi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy 881 haberle üçüncü, Rahmi Koç 675 haberle dördüncü, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran 539 haberle beşinci oldu.Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında - Resim : 2



Temmuz ayı raporuna göre, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 3 bin 539 haberle listenin ilk sırasında yer aldı. STK Başkanları arasında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2 bin 495 haberle listede ikinci sırada yerini aldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2 bin 217 haberle listede üçüncü oldu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay bin 709 haberle dördüncü ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi bin 292 haberle beşinci sırada yer aldı.  



Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında - Resim : 3



Gündemde TOBB vardı…



İş dünyasına yön veren STK’lar arasında TOBB 10 bin 501 haberle listenin ilk sırasında yer alırken, 6 bin 696 haberle MÜSİAD ikinci sırada yerini tamamladı. TZOB Türkiye Ziraat Odaları Birliği de 4 bin 851 haberle üçüncü, KOSGEB 4 bin 722 haberle dördüncü oldu. 3 bin 409 haberle Türkiye İhracatlar Meclisi beşinci sıradayken, TÜMSİAD Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği de 2 bin 402 haberle altıncı oldu. TÜSİAD - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği ise 2 bin 112 haberle yedinci sıradaydı. ATO, TÜRKONFED, TÜGİAD, AKSON, EGİAD listede yerini alanlar arasında.



Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında - Resim : 4



Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Dolar kurundaki yükselişten endişe edilmesin” notunu geçti…



MTM Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, siyasetteki yeni hükümet kurma girişim ve yoğun geçen koalisyon tartışmaları üzerine AK Parti – CHP yakınlaşması ekonomi bakanlarının da gündemindeydi. Koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik gerçekleştirilen ilk adım toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 8 bin 104 haberle ilk sırada yer aldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin gündeminde koalisyon görüşmeleri olduğu kadar dolar kurundaki yükseliş de vardı. Yaptığı açıklamada dolar kurundaki yükselişten endişe edilmemesi yönünde olan Zeybekci, 7 bin 570 haberle ikinci sırada yer aldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gündeminde de yeni hükümet girişimleri vardı. Şimşek, 7 bin 244 haberle üçüncü, Ali Babacan 2 bin 567 haberle dördüncü oldu. 



Aydın Doğan 'koalisyon' açıklamasıyla liste başında - Resim : 5



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin