Ayçiçek yağına 'Dev' zam! 5 LT 500 lira. Eyvah. 1 LT ayçiçek yağı 100 lira olacak. Ayçiçek yağında yeni kriz kapıda. 5 LT ayçiçek yağı 500 lira. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil'den acil uyarı

Geçen sene yaşanan ayçiçek krizi yeniden mi yaşanacak? Vatandaşlara kabus gördürecek açıklama Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı'ndan geldi. Ayçiçek yağlarıyla ilgili uyarı üstüne uyarı yapan başkan, fiyatların patlayacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Ayçiçek yağına 'Dev' zam! 5 LT 500 lira. Eyvah. 1 LT ayçiçek yağı 100 lira olacak. Ayçiçek yağında yeni kriz kapıda. 5 LT ayçiçek yağı 500 lira. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil'den acil uyarı

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından hemen sonar Ukrayna limanlarından tüm dünyaya yönelik ihracatta sıkıntılar başladı. Özellikle ayçiçek ve buğday sevkiyatı sekteye uğradı.

Geçen yıl başlayan bu kriz sonrası tüm dünya özellikle ayçiçek yağı ve buğday konusunda sıkıntı yaşamaya başladı, hatta Türkiye'de ayçiçek yağ fiyatlarında rekor artışlar meydana geldi, market önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Ukrayna ile Rusya arasındaki kısmi anlaşma sonrasında Ukrayna limanlarından sevkiyat başlayınca ayçiçek yağlarındaki kriz de bir nebze olsun sönmüş ve market raflarında ayçiçek yağları yeniden görüymeye, fiyatlar da düşmeye başlamıştı.

İşte bütün bu gelişmeler sonrasında şu anda ayçiçek yağ fiyatları Türkiye'de marketlerde ortalama olarak kilos u30-35 liradan satılıyor. 5 kiloluk ayçiçek yağ fiyatları da markasına göre ortalama olarak 150 ile 190 lira arasında değişiyor. 

Ancak ayçiçek yağlarında kabus yaratacak açıklama geldi ve fiyatların yeniden patlayabileceği konusunda uyarılar yapıldı.

 

AYÇİÇEK YAĞLARI YENİDEN ZAM MI GÖRECEK?

Ayçiçeği alım fiyatının düşük kalması ve üsteni itahalat sopasının çıkarılmasıyla çiftçinin ayçiçeğinden vazgeçmesi ve gelecek yıl tüketicinin ayçiçeği yağına servet ödemesi bekleniyor. İşte sektörün içinden gelen uyarı...

Ayçiçeği için bu yıl belirlenen alım fiyatı 12 TL civarında kalmıştı ve çiftçiden büyük tepki gelirken yağlık ayçiçeği ithalatında verginin düşürülmesi ise karamsar tabloya tuz biber ekmişti. Enflasyonun tırmanış sürecinde en fazla tartışılan ürünlerin başında gelen ayçiçek yağı için ürküten bir tahmin geldi.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, 2023 yılında çiftçinin ayçiçeği ekmeyeceğini gelecek yıl ayçiceğinin 5 kilosunun 500 liranın üzerinde bir rakama satılacağını söyledi. Bestil, "2023 yılında bir kişi bile ayçiçeği ekmez. Gelecek yıl 5 kiloluk ayçiçek yağı 500 liradan aşağı olmaz” diye konuştu.

Yeniakit Gazetesi'nin haberine göre, Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, gerekli tedbirler alınmazsa gelecek sene ayçiçek yağı fiyatlarının rekor kıracağını ileri sürdü.

Geçen yıl pancarın ton alım fiyatının 420 lira olduğunu belirten Bestil, yetkililerin uyarılarını dinlemediğini ve pancar ekicisinin küstürüldüğünü söyledi.

Ayçiçek yağına 'Dev' zam! 5 LT 500 lira. Eyvah. 1 LT ayçiçek yağı 100 lira olacak. Ayçiçek yağında yeni kriz kapıda. 5 LT ayçiçek yağı 500 lira. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil'den acil uyarı - Resim : 2

FİYAT 500 LİRAYA KADAR ÇIKABİLİR

Pancara düşük fiyat verilmesi nedeniyle şekerin kilosunun bu yıl 5 liradan 30 liraya yükseldiğini ifade eden Bestil, "Pancar ekicisini küstürmeyin’ dedik dinlemediler. Pancara fiyat verilmedi. Bu sene şekerin kilosu 5 liradan 30 liraya yükseldi. Çünkü 2021 yılında 5 milyon tona yakın eksik pancar üretildi. Zamanında pancara iyi bir fiyat verilseydi şeker şimdi 15 lira olacaktır" diye konuştu.

 

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, çiftçi pancar ekmeyince şekerin kilosunun 5 liradan 30 liraya yükseldiğine vurgu yaparak şu anda aynı şeyin ayçiçeği konusunda yaşandığını ifade etti.

Aynı şekilde ayçiçeği fiyatına müdahale edilmesini beklediklerini kaydeden Bestil, şu anda 180 liraya 5 kiloluk ayçiçeği satıldığına dikkat çekerek, ayçiçeğine iyi bir fiyat verilmezse 2023 sezoni için ayçiçeği ekecek kimsenin bulunmayacağını kaydetti.

Bestil, bu durumda yine tüketicinin zararlı çıkaracağı ve şeker fiyatlarında olduğu gibi 5 kilogramlık ayçiçek yağı fiyatının da 500 liraya yükseleceğini savundu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin