Ayçiçek yağ fiyatlarına yüzde 25 indirim geliyor. Müjdeli haberi Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci verdi. Rusya ve Ukrayna tarım bakanları Türkiye ile görüşmek için harekete geçti. Ayçiçek yağı satışına indirim geliyor

Ayçiçek yağlarıyla ilgili çok önemli açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den geldi. Ayçiçek yağ fiyatlarını düşürecek hamle geliyor. Rusya ve Ukrayna'dan hamle geldi, Türkiye ile görüşmek istiyorlar. Açıklamayı Bakan Kirişçi yaptı. Ayçiçek yağ fiyatlarını düşürecek çalışma başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ayçiçek yağ fiyatlarına yüzde 25 indirim geliyor. Müjdeli haberi Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci verdi. Rusya ve Ukrayna tarım bakanları Türkiye ile görüşmek için harekete geçti. Ayçiçek yağı satışına indirim geliyor

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Antalya’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Antalyalı üreticilere seslenen ve ürettiklerinin ne kadar kıymetli olduğunu vurgulayan Bakan Kirişçi, “Antalyalıların eli öpülesi üreticilerimizin ürettiklerinin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gördük. Nasıl gördük? Dünya yoklukla mücadele ederken biz sadece 85 milyon vatandaşımızı değil, aynı zamanda 5 milyon sığınanlar ve pandemi öncesi 52 milyona kadar çıkan ziyaretçiler ve 25-30 milyar dolar düzeyine çıkmış tarım ihracatımız. Antalyalı üreticilerimiz başta olmak üzere alın ve akıl teriyle üretilmiş ürünler olarak çok önemli katkılar sağladığını belirtmek isterim. İyi ki Antalyalı çiftçiler var, iyi ki üreticilerimiz var” diye konuştu.

Bakan Kirişci, “Bazen bu kesime bazı sözde aklı erenler farklı bakıyor. Bunların ithalatla sağlanabileceğini düşündü. Ama gördük ki paranız olsa dahi öyle zamanlar var ki bunları sizin tedarik etme şansınız yok. Bu manada teknolojinizin bir hükmü yok, cebinizdeki paranın satın alma gücü yok. Pandemiyle başladı bu süreç, devamında Rusya- Ukrayna savaşıyla sürdü" dedi.

 

Tarımda üretimin en üst seviyede olmasını isteyen Bakan Kirişçi, şöyle tamamladı: “Eğer ithal ettiklerimizi, arz güvenliğini tesis etmek adına üretecek olsak, üretmek istesek, bizim yaklaşık 4,4 milyon hektarlık bir alana ihtiyacımız var. Türkiye'nin 23 milyon hektar arazisinin olduğunu düşündüğünüzde bunun yüzde 20'sine tekabül eden bir alana ilave ihtiyacımız olacak. Fakat bizim bir taraftan da verasetten kaynaklı veya kırsaldan kente göçten kaynaklı, varisler arasındaki birtakım problemlerden kaynaklı olarak ekilemeyen, işlenmeyen alanlarımız var. Biz diyoruz ki, Sayın Cumhurbaşkanımızın da önderliğinde, 'Ekilmedik bir karış toprağımız kalmasın, dikilmedik tek bir fidan olmasın ve ahırlarımızda, kümeslerimizde ve diğer hayvan yetiştirmede kullandığımız alanlarda bu canlılarımız eksik olmasın. Üretelim.' Yine bir mottomuz var, 'Sen üret yeter' diyoruz, kime, bu ülkenin cefakar üreticilerine. Onlar üretecek biz yanlarında her zaman olduğu gibi duracağız. Daha fazla destek vereceğiz. Çünkü onlar üretecek ki gıda ve giyinmeye dair ihtiyaçlarımız karşılanabiliyor olsun. Bu çerçevede de inşallah önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın bir açıklaması olacak. O kısmını da o açıklamaya bırakmış olalım. Ben vatandaşlarımızın tarlaya, bağa, bahçeye, ahıra, kümese ilgilerinin en üst düzeyde olmasını istiyorum."

Ayçiçek yağ fiyatlarına yüzde 25 indirim geliyor. Müjdeli haberi Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci verdi. Rusya ve Ukrayna tarım bakanları Türkiye ile görüşmek için harekete geçti. Ayçiçek yağı satışına indirim geliyor - Resim : 2

RUSYA VE UKRAYNA DEĞERLENDİRMESİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Antalya'da MHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. MHP İl Başkanı Hilmi Durgun ve Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan ile biraraya gelen Bakan Kirişci daha sonra Mimar Sinan Kongre Merkezi'ndeki Tarım Sektör Temsilcileri toplantısına katıldı. Göreve geldiği sürecin üzerinden 2 aya yakın bir süre geçtiğini belirten Bakan Kirişci, “Bu sürede biz istedik ki Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bizatihi sektörümüzle bir araya gelelim ve onların ağzından yaşadıkları, yaşamaları muhtemel endişe duydukları konuları dinleyelim, bunları not edelim. Bizim de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu zamana kadar yaptıklarımızdan ayrı, önümüzdeki dönemde kısa, orta ve uzun vadede yapacaklarımız konusunda nasıl bir yürüyüşümüz olacak bunları paylaşmak istedik" dedi.

 

AYÇİÇEK YAĞINDA YÜZDE 25 İNDİRİM

Pandemi süreci ve sonrasındaki Ukrayna- Rusya savaşı ve Türkiye'nin aldığı pozisyona ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Kirişci, “Mesela 3-4 gün geçmez Ukrayna ve Rusya tarım bakanları mutlaka görüşmek istediklerini belirtirler. Niçin bunu isterler? Çünkü bu her iki ülkede özellikle tarımsal ürünler konusunda dış ticarete konu olabilecek önemli ürünleri olan ülkeler. Bir taraftan da bizim onlara sattıklarımız var. Mesela, sadece Ukrayna'nın elinde 27,5 milyon ton dış ticarete konu olan ürün var. 8,5 milyon ton mısır üreten ve mısıra ihtiyacı olan bir ülkenin, Türkiye'den bahsediyorum, Ukrayna'nın dış ticarete konu olan 13,5 milyon ton mısır stokundan bahsedersem, bu stokun ne anlama geldiğini daha iyi anlarız. Aynı şekilde 7 milyon ton ayçiçeği çekirdeği var. 6,5- 7 milyon ton civarı ayçiçek yağı var. 1 milyon ton civarında soya var ve bu ürünleri bize FOK dediğimiz dış ticaretteki fiyatının yüzde 25 aşağısına vermeyi taahhüt ediyorlar" diye konuştu.

 

Rusya'nın durumunun da farklı olmadığını söyleyen Bakan Kirişci, “Onlarda da bir sıkışmışlık var. Azerbaycan özellikle domateste Rusya'nın önemli tedarikçilerindendi. Bakan olmadan bir hafta önce ziyaret ettiğimde Azerbaycan'ı, Bakü'deki marketlere sorduğumda bir kilo domates 8 manattı, şimdi 2 manata inmiş. 'Niye 2 manata indi' diye sorduğumda, 'Biz Rusya'ya satıyorduk ama Rusya bizden artık mal alamaz noktaya geldi ve dolayısıyla böyle bir açmazımız var' dediler. Azerbaycan ve Rusya arasındaki ilişkinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ilişkiye rağmen artık bu tür ürün alışverişlerinde ciddi problemler yaşıyor. Ama Türkiye hamdolsun, evet bazı geçici uygulamalar gündeme geliyor Rusya tarafından ama hiçbir zaman biz Rusya'ya, Ukrayna'ya, Azerbaycan'a, böyle belli ülkelere, KKTC gibi ülkelere herhangi bir kısıtlama getirmedik ve ticaretimiz açık" şeklinde konuştu. (DHA)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin