Avusturya gazetesinden Türkiye'ye 'muz cumhuriyeti' benzetmesi!

Die Presse, Türkiye'deki son gelişmeleri ilginç bir benzetmeyle değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Avusturya gazetesinden Türkiye'ye 'muz cumhuriyeti' benzetmesi!

Avusturya'nın popüler gazetelerinden Die Presse, Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendiren 'Aniden muz cumhuriyeti, Cinnet içerisinde bir ülke' başlıklı bir haber yayımladı. Haberde "Kısa süre önceye kadar tüm bölge için model olarak gösterilen G20 üyesi ve AB'ye girmek isteyen ülke, aniden bir muz cumhuriyeti olarak karşımızda duruyor. Her yeni gün ortaya çıkan haberler, bir dosta yapılan kötü bir şaka gibi algılanıyor" ifadelerine yer verildi. 



İstanbul muhabiri Susanne Güsten imzalı haber analizde, Türkiye'de Gezi olaylarından sonra ortamın sakinleşmediği belirtilerek, "Yolsuzluk skandalı ülkeyi sarstı. Erdoğan hükümeti etrafı kırıp geçiriyor. Gülen Hareketi ile güç kavgası alevlendi" yorumuna yer verildi.



Gelişmeleri, "Ayakkabı kutusunda saklanan milyonlar, bir bakana hediye edilen 200 bin avro değerinde saat, hükümetin kendilerine güvenmediği için yerleri değiştirilen binlerce polis, Başbakan'ın ayağına bastıkları için önemli soruşturmalardan el çektirilen istenmeyen savcılar. Türkiye'deki son yolsuzluk skandalı ve hükümetin verdiği tepki kimi takipçilerde absürt bir tiyatro izlenimi uyandırıyor" şeklinde anlatan haberde muhalefetin, "başbakan aklını yitirdi" iddiasında bulunduğu aktarıldı. 



Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'in gündemdeki yolsuzluk iddialarına dair "Kamu malına yönelik yolsuzluk iddiaları değildir. Bunlar bir şahsın menfaat elde etmeye yönelik bir takım iddialarıdır" açıklamasına yer veren gazete, "Hükümete göre kötü olan muhtemel yolsuzluk değil, yolsuzluğun ortaya çıkarılış biçimi" yorumunu yaptı.



Hükümetin gelişmeleri "paralel yapılar ve dış güçlerin seçim operasyonu" olarak değerlendirdiğini aktaran haberde buna delil sunulmadığı belirtilerek, "Görevden alınan 1500 polis ve savcı ile soruşturmalar ciddi anlamda zarar gördü. Bir dava açılıp açılmayacağı ya da ne zaman açılacağını kimse bilmiyor" ifadeleri kullanıldı. 



Gülen Hareketi ile hükümet arasında güç kavgası olduğu iddialarını sayfalarına taşıyan Die Presse, "Gülen'in Türkiye'de milyonlarca destekleyeni ve bürokraside birçok destekçisi var. Gülen, toplumlar arası daha fazla diyalog talep ediyor. Hükümet ise 30 Mart seçimleri öncesi kutuplaştırma siyaseti yapıyor ve seçmenlerini bir arada tutmayı hedefliyor. Hareketin temsilcileri, Gezi olaylarından beri hükümeti bu yüzden eleştiriyor. Hükümet olayların arkasında hareketi görürken Gülen bunu reddediyor" ifadelerini kullandı. Cihan


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin