Avukat, aldığı trafik cezasına 'kamu adına göreve gittiği' gerekçesiyle itiraz etti. Mahkeme, Yaren Düzgün'ü haklı bularak cezayı iptal etti

Avukat Yaren Düzgün geçen sene İzmir'de aracıyla hız sınırını ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı. Düzgün, cezaya "kamu adına göreve gittiği" gerekçesiyle itiraz etti. Mahkeme avukatı haklı bularak cezayı iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
Avukat, aldığı trafik cezasına 'kamu adına göreve gittiği' gerekçesiyle itiraz etti. Mahkeme, Yaren Düzgün'ü haklı bularak cezayı iptal etti

Olay, geçen yıl Çiğli ilçesinde 19 Ekim'de meydana geldi. Hız kontrolü için radar denetimi yapan İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, 35 APL 985 plakalı otomobili ile 70 kilometrelik hız sınırını 20 kilometre aştığı gerekçesiyle Avukat Yaren Düzgün'e, 427 TL idari para cezası kesti.

Düzgün, kamu davasına ilişkin bir duruşmaya gittiğini belirtip, cezaya itiraz etti. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü de tutanaklardaki araç bilgileri ile kayıtlardaki araç bilgilerinin birbirini doğruladığını, ihlalin fotoğraflarla tespit edildiğinin bilgisini vererek, hız sınırı ve hız denetimi yapıldığına dair levhanın bulunduğunu, cezanın usule uygun olduğunu belirtti.

Düzgün ise ihlal tarihinde İzmir 19. İş Mahkemesi'nde görülen bir davada davacı vekili olduğunu, denetime girdiği saatin duruşmadan kısa süre önce gerçekleştiğini ifade etti. Düzgün, kamu adına göreve gittiği gerekçesiyle cezanın iptalini istedi.

Karşıyaka 1. Sulh Ceza Hakimliği Düzgün'ü haklı bulup, cezayı iptal etti. Düzgün'ün duruşmaya gecikmesi halinde kişilerin mağduriyetlerine neden olabileceği gerekçesiyle hız sınırını aştığı ayrıca kamu zararına neden olduğu ya da tehlikeye düşürdüğüne dair bir delil ve iddianın bulunmaması karara gerekçe olarak gösterildi.

'EMSAL BİR KARARI GÖSTEREREK İTİRAZDA BULUNABİLİRLAR'

Söz konusu kararın emsal olduğunu söyleyen Avukat Yaren Düzgün, "Hız kontrolü yapan radar ekipleri, aracımı durdurup, sürücü belgemi istedi. Tarafıma hız sınırını aştığım gerekçesiyle 427 TL idari para cezası uygulandı. Bunu, kamu görevi ifa ettiğim sırada; avukat olmam sebebiyle duruşmaya yetişmezsem müvekkilin haklarının ihlal olabileceğinden bahisle konuyu yargıya taşıdım. Sulh Ceza Hakimliği'ne yaptığım itiraz sonucu, kesin olmak suretiyle bir karar verildi. İlgili trafik cezası, kamu görevini ifa etmem, kastımın olmayışı ve çevreyi tehlikeye düşürmemem gerekçe gösterilerek iptal edildi. Zorunlu sebeplerle hız sınırını ihlal etmiş doktor, hemşire ve sağlık çalışanı gibi kamu görevi yapanlar, bizim için verilen kararı emsal göstererek itirazda bulunabilir." dedi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin