'Avrupa ne izliyor, biz ne izliyoruz?'

Sina Koloğlu, Avrupa Konseyi Görsel-İşitsel Gözlemevi'nin verilerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
'Avrupa ne izliyor, biz ne izliyoruz?'

Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu, Avrupa Konseyi Görsel-İşitsel Gözlemevi'nin (Observatoire Européen de l’Audiovisuel) verilerini paylaştı.



Sina KOLOĞLU / MİLLİYET



Avrupa ne izliyor, biz ne izliyoruz?



Avrupa Konseyi Görsel-İşitsel Gözlemevi (Observatoire Européen de l’Audiovisuel) yayımladığı basın bülteninde, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin televizyonlarında yayınlanan filmlerin, bir fotoğrafını çekmiş. Buna göre 131 kanalda yayınlanan yapımların yüzde 28’i Avrupa, yüzde 68’i Amerikan filmleri. Onlar bu duruma “Fena değil” diyorlar. Peki bizde durum nedir?



Bizde çok değişiyor



Dizilerin daha tam devreye girmediği eylül ve ekim aylarında çok izlenen altı kanalın dökümlerinde, değişken durumlar var. Mesela eylülde 63 yerli, 80 yabancı film gösterilmiş. Oranlar, yaklaşık yüzde 44’e yüzde 55.9 gibi... Kasımda yani, dizilerin tam devreye girdiği ayın verileri çok daha farklı... 34 yerli filme karşılık, 19 yabancı film oynamış. Oranlar, yerli olarak yaklaşık yüzde 64, yabancı ise yaklaşık yüzde 35... Bizde yerli üretim fazla, hani neredeyse kiloyla. Fakat kanallar ‘izlenme oranı’ yakalama konusunda belli sayıda filmle idare etmek durumunda kalıyor. Yabancı filmler ‘Amerikan malı’ tekel durumunda neredeyse. Macera ve aksiyon da öne çıkıyor ve seçme oranı daha fazla. TRT’nin ‘yerli film’ olarak durumuna baktım. Bu üç ay içinde, kendi yapımları dışında Semih Kaplanoğlu’nun üçlemesine ağırlık vermiş. ATV, ekim ve kasım aylarında hiç yerli film göstermemiş.



YAzının devamını okumak için TIKLAYIN


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin