Avrupa Komisyonu, büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Almanya dahil en az 10 ülke resesyona giriyor

Avrupa Komisyonu, büyüme tahminlerini bir kez daha aşağı yönlü revize etti. Komisyonun güncellenmiş tahminlerine göre, Euro bölgesinin dördüncü çeyrekte yüzde 0,2'lik hafif bir toparlanma bekleniyor. Ayrıca, Almanya ile birlikte en az 10 AB ülkesinin 2023 sonunda resesyona girmesi öngörülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Komisyonu, büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Almanya dahil en az 10 ülke resesyona giriyor

Avrupa Komisyonu, büyüme beklentilerini hem bu yıl hem de 2024 yılı için yeniden aşağı yönlü revize etti. Komisyon, Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği için sonbaharda açıkladığı tahminlerini yüzde 0,2 aşağı çekerek, Euro Bölgesi’nin yüzde 0,6 oranında büyümesini beklediklerini açıkladı. Komisyon, mayıs ayında, bu rakamı neredeyse iki katına yakın tahmin etmişti.

VOA Türkçe'nin derlediği habere göre AB Komisyonu’nun AB ülkeleri için gelecek yıl büyüme tahmini ise yüzde 1,3, Euro Bölgesi için de yüzde 1,2 olarak, 2025 büyüme tahminini ise yeniden yüzde 1,6’ya yükseltti.

'AB EKONOMİSİ DİNAMİZMİNİ KAYBETTİ'

AB Komisyonu’nun ekonomiden sorumlu Komiseri Paolo Gentiloni, rakamları değerlendirirken, "AB ekonomisi açısından zorlu bir yılın sonuna yaklaşıyoruz. Zor bir yılın ardından ekonomimiz dinamizmini kaybetti. GSYİH yılın ilk üç çeyreğinde zar zor büyüdü ve önümüzdeki çeyreklerde hafifçe toparlanması bekleniyor. Fiyatlar üzerindeki güçlü baskılar ve bunları kontrol altına almak için gereken parasal sıkılaştırmanın yanı sıra küresel talepteki zayıflık da, hane halkları ve işletmeler üzerinde baskı yarattı" dedi.

AB ekonomisinin bu “ortalama performansı” birlik içindeki ekonomilerin yaşadığı büyük farklılıkları maskeliyor. Gentiloni, enflasyonun satın alma gücü üzerindeki baskısı ve artan faiz oranlarının etkisinin tüm Avrupa ülkelerinde görüldüğünü belirterek, “Tüm Avrupa ekonomisini etkileyen koşullar Almanya'yı derinden etkiledi" diyor.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde yaşanan zorluklar, diğer ortakların ekonomisi üzerindeki baskıları da artırıyor. Almanya’nın 2023'te yüzde 0,3 oranında resesyona girmesi, gelecek yıl yüzde 0,8 gibi küçük bir oranla büyümeye dönmesi bekleniyor. Avrupa önde gelen ekonomisindeki çöküşün ağırlığı altında. Almanya ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde, zayıf tüketim ve yüzde 2,1 oranında düşen sanayi üretimi nedeniyle resesyona girdi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin