Avrupa harıl harıl Türk işçi arıyor. Bu sektördekiler çok memnun. Akademisyen İçigen duyurdu: İşletmeler bize ulaşıyor

Koronavirüs döneminde turizm sektöründeki iş gücü zayıflarken Avrupa gözünü Türk işçilere çevirdi. Eskiden Avrupa'ya çalışmak için gitmek oldukça zorken artık sürecin tersine döndüğünü anlatan Prof. Dr. Ebru İçigen yurt dışındaki işletmelerin Türk işçi için kurumlara başvurduğunu anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa harıl harıl Türk işçi arıyor. Bu sektördekiler çok memnun. Akademisyen İçigen duyurdu: İşletmeler bize ulaşıyor
DHA

Koronavirüs pandemisi en çok turizm sektörünü etkiledi. Bu dönemde 1,7 milyon kişi sektörden ayrılırken bunun yalnızca 571 bini sektöre geri döndü.

Avrupa'da turizm sektöründe büyük açık oluşurken işletmeler gözünü Türk işçilere dikti.

Türkiye'deki turizm öğrencileri ve mezunlarına cazip teklifler sunan işletmeler, istihdam için kolaylıklar sağlamaya başladı.

ELEMAN AÇIĞI SORUNU İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi de Türkiye'nin dört bir yanından yüksek puan alarak gelen öğrencilere hem eğitim verip hem de sektörde çalışma imkanı sunuyor.

Turizm sektörünün ara eleman açığı sorununu ortadan kaldırmak için üniversite ve sektör temsilcileri ortak projeler yapıp, verilen hizmeti daha kaliteli hale getirmeyi amaçlarken; pandemi döneminde dünya turizminde değişen dengeler gözleri Türkiye'ye ve özellikle de Antalya'ya çevirdi. Binlerce turizm çalışanının pandemide kapanan tesislerden ayrılarak yeni sektörlerde iş bulması ve sonrasında da turizme geri dönmek istememesi sonucu özellikle Avrupa ülkelerinde turizm personeli açığı oluştu.

Avrupa harıl harıl Türk işçi arıyor. Bu sektördekiler çok memnun. Akademisyen İçigen duyurdu: İşletmeler bize ulaşıyor

"AVRUPA'DA SEKTÖRDEN AYRILIP DÖNMEMİŞ KİTLE VAR"

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru İçigen, pandemi sonrasında sektörde değişiklik yaşandığını söyledi. Özellikle Avrupa'da bu değişikliğin dikkati çektiğini belirten Prof. Dr. İçigen, "Avrupa'da turizm sektöründen ayrılmış ve sektöre dönmemiş bir kitle var. Dünya Seyahat Konseyi'nin verilerine göre; 1,7 milyon kişi turizm sektöründen ayrıldı ve bunun yalnızca 571 bini sektöre döndü. 1,2 milyonluk bir açık söz konusu" dedi.

"AVRUPA'NIN İŞLETMELERİ BİZE ULAŞIYOR"

Bu açığın Türk turizmine ve turizmdeki insan gücüne yansımasına olumlu etki ettiğini kaydeden Prof. Dr. İçigen, "Öğrencilerimize ve mezunlarımıza yönelik Avrupa'nın önemli kurumsal turizm işletmeleri bize ulaşıyor. Pandemi sonrası bu süreç oldukça arttı. Daha önceleri yurt dışına gitmek isteyen öğrencilere sunulan şartlar daha zorken, işletmelere ulaşmak daha zorken, şu anda işletmeler ulaşmaya başladı. Süreç tersine döndü" ifadelerini kullandı.

Avrupa harıl harıl Türk işçi arıyor. Bu sektördekiler çok memnun. Akademisyen İçigen duyurdu: İşletmeler bize ulaşıyor - Resim : 2

TÜRKİYE TURİZMİ İÇİN DE 'ENDİŞE' SİNYALLERİ

Öğrencilerin ve mezunların bu ilgiden memnun olduğunu kaydeden İçigen, ancak Türkiye'deki iş gücü potansiyelinin de azalacağını endişe ettiklerini kaydetti.İçigen, Türkiye'deki turizm sektörünün yetişmiş personeli elinde tutmasının tek ve en etkili yönteminin turizmi 12 aya yaymak ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi olduğunu da vurguladı.

ÖĞRENCİLER YURT DIŞI TEKLİFLERİNE SICAK BAKIYOR

Turizm fakültesi öğrencileri ve mezunları yurt dışı tekliflerine sıcak bakarken uzun vadede tecrübeleri ile Türkiye'deki turizm sektöründe hizmet vermeyi planlıyorlar.

Öğrencilerden Havva Özbayram, "Yurt içinde pastacılık alanında kendimi geliştirmek ve bir işletme açmayı düşünüyorum. Ancak çok iyi bir teklif ile yurt dışında çalışabilirim. Bunu istiyorum fakat uzun vadede Türkiye'yi düşünüyorum" dedi.

Avrupa harıl harıl Türk işçi arıyor. Bu sektördekiler çok memnun. Akademisyen İçigen duyurdu: İşletmeler bize ulaşıyor - Resim : 3

"YURT DIŞINDA ÇALIŞMAYI İSTİYORUM"

Yurt dışı hayali kuran arkadaşlarının aksine kariyerinin ilk basamağında Türkiye'yi tercih ettiğini belirten Serkan Gömeç, "Ülkemizdeki işletmelerin ve mutfak kültürünün gelişmiş olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kahve alanında uzmanlaşmayı amaçlayan öğrencilerden Bilge Özyurt ise İtalya ve Fransa'ya yönelik planlarının olduğunu belirterek, "Kahve alanında iki ülkenin başarılı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kariyerime o ülkelerde başlamak ve yurt dışında çalışmayı istiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin