Avcılar'da olası İstanbul depremine karşı büyük yenileme: 2029 yılı geldiğinde İstanbul'un o ilçesinde hiçbir riskli bina kalmayacak sözü verdi

Olası İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulunan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçedeki bina durumunu gözler önüne serdi. Hazırlıklar ile ilgili gazetecilere bilgi veren Hançerli, 1999 öncesi inşa edilen riskli 2 binden fazla binanın dönüştürüldüğünü söyleyerek, "Hangi sebeple olursa olsun bahanem olmayacak. 2029’da bütün riskli binalar yenilenmiş olacak” açıklamasını yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Avcılar'da olası İstanbul depremine karşı büyük yenileme: 2029 yılı geldiğinde İstanbul'un o ilçesinde hiçbir riskli bina kalmayacak sözü verdi

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, beklenen büyük Marmara depremine karşı ilçedeki bina durumuna ilişkin, “2029 geldiğinde Avcılar’da riskli hiçbir bina kalmayacak. Hangi sebeple olursa olsun bahanem olmayacak. 2029’da bütün riskli binalar yenilenmiş olacak” açıklamasını yaptı.

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, Pera Palace Otel’de gazetecilerle bugün kahvaltılı bir toplantıda bir araya geldi. Beklenen büyük Marmara depremine karşı ilçedeki hazırlıklar hakkında bilgi veren Hançerli, 1999 öncesi inşa edilen riskli 2 bin 20’den fazla binanın dönüştürüldüğünü belirtti. 2019’da seçildikten sonraki dönüşüm sayısının da bin 500’ü geçtiğini söyleyen Hançerli, şöyle konuştu:

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜZERİNDEYİZ

Türkiye ortalamasının çok ama çok üzerindeyiz. İstanbul ortalamasının da ilçeler bazında en az iki katıyız. Yol aldık. Avcılar’da da tabii çok uzun çalışmalar yaptık. Bir görüşe göre 99 yılından önce yapılmış yapıların tamamının riskli olduğu ifade ediliyor, değişmesi gerektiği söyleniyor. ‘Peki, kaç yapınız var’ dediğinizde yıl 2019, seçilir seçilmez ikinci ayda bütün yapıları dijital ortama aktarmıştım. 11 bin 893 planlı alanlarda 99’dan önce yapılmış yapımız vardı. Şimdi bunların tamamının riskli ve dönüşmesi gerektiğini düşünürseniz bizim sayımız yüzde 20’lerde ama bir görüş, yani bilimsel bazı çalışmalarla, örneklem yöntemiyle yapılan çalışmalardaki sonuç şu: 99 öncesinde yapılan yapıların yüzde 40’ının acil yenilenmesi gerektiği düşünülüyor. Dolayısıyla yaklaşık 4 bin 500 bina. 2 bini gitti, yarısındayız. Tesadüf değil. Bu binaların tamamı, benim dışımdaki tüm devlet yetkilileri ya da farklıları konuştuğunda hep bina yapmaktan bahsederler, yani boş arsaya yapılan binadan.

HER HAFTA ORTALAMA 5 BİNA DÖNÜŞÜME GİRİYOR

2029 geldiğinde, belki de siyasetçilerin en az yaptığı ve en çok ihtiyaç duyduğumuz deadline (son teslim tarihi), 2029 geldiğinde Avcılar’da riskli hiçbir bina kalmayacak. Hangi sebeple olursa olsun bahanem olmayacak. 2029’da bütün riskli binalar yenilenmiş olacak. Şöyle test ediyoruz. Devam ediyor mu, ediyor. Her hafta ortalama 5 bina kentsel dönüşüme giriyor. Yani bu kriz, bu zorluk her şeye rağmen devam ediyor. Dolayısıyla özellikle iklim eylem planımız var. Paris Başkanlar Sözleşmesi’nde söz verdik. Yüzde 40 azaltacağız, dedik. 2022 yılında yaptığımız değerlendirmede yüzde 40’ın 8’ini tamamladık. Şimdi 2024 yılında yeniden değerlendireceğiz ve aldığımız yolu ve alacağımız yolu görüp hızlanma veya ekstra yapacağımız şeyler varsa bunları da yapacağız.

Kaynak: ANKA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin