Av. Eliz Atlı emsal karara işaret etti, kanser hastalarına çağrı yaptı! O ilaç SGK kapsamına girebilir

Medyatava TV Gündem programına konuk olan Avukat Eliz Atlı kanser hastalarını sevindirecek emsal mahkeme kararının detaylarını aktardı. Ankara'da akciğer kanseri tedavisi gören Z.A. bir kürü 24 bin tl olan ve ithal edilen ilacın SGK listesinde olmadığını görünce mahkemeye başvurmuştu. Mahkemeden çıkan kararın emsal niteliğinde olduğuna dikkat çeken Eliz Atlı kanser hastalarına hukuki yolları hatırlamaları gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Av. Eliz Atlı emsal karara işaret etti, kanser hastalarına çağrı yaptı! O ilaç SGK kapsamına girebilir

Avukat Eliz Atlı Medyatava TV Gündem programına konuk oldu ve kanser hastalarını sevindirecek emsal mahkeme kararının detaylarını aktardı. Ankara'da akciğer kanseri teşhisi koyulan Z.A. yurt dışından getirilen ve bir kürü 24 bin lira olan 'atezolizumab' etken maddeli ilacı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamayınca idare mahkemesine başvurdu.

Tedavi için kısa sürede yaklaşık 80 bin liraya yakın para ödeyen Z.A., 21 günde bir damar yoluyla verilen ilacın masraflarının karşılanması için SGK’ya başvurdu. SGK ise ilacın ödeme listesinde olmadığını belirterek başvuruyu reddetti. Z.A., bunun üzerine avukatı Eliz Atlı aracılığıyla 30 Mart'ta,  Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması ve ilacın ödeme kapsamına alınması ve bugüne kadar yapılan ödemelerin geri verilmesi talebiyle başvuru yaptı.

Dilekçede, SGK’nın kararının idari bir işlem olduğu, bu işlemin sosyal devlet ilkesi gereği hastanın sağlık hakkını hiçe saydığı ve hukuka aykırı olduğu belirtildi. Dilekçeyi inceleyen Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, başvuru yapıldıktan kısa süre sonra hasta lehine yürütmenin durdurulması kararını verdi. Mahkeme, kararında dava konusu işlemin davacının sağlık hakkına ilişkin olduğu ve uygulanması halinde davacı açısından telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte bulunduğuna dikkat çekerek, SGK’ya savunma ve ara karara cevap vermesi için 30 gün süre verdi. 

Kararda, hasta yönünden ilaç giderinin SGK tarafından karşılanmasına hükmedilerek, hastanın bu güne kadar ödediği paranın da iadesi kararlaştırıldı. Verilen kararın diğer kanser ilaçları için de emsal karar olabileceğinin altını çizen Eliz Atlı hastların hukuki sürece hakim olmadıkları için kimi zaman tedaviyi yarım bıraktıklarını belirtti. Kanser hastalarına çağrıda bulunan Atlı hukuki yolu hatırlayın ve sosyal devlet anlayışıyla en doğal hakkınız olan tedavi sürecinin üstüne gidin mesajını verdi. 

Etiketler SGK emsal karar tedavi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin