Atık yağları ne yaptığına inanamayacaksınız. Kimyager Betül Erkuş, evinde biriken atık yağlardan Arap Sabunu elde ediyor

Edirne'de yaşayan Betül Erkuş, evinde biriken atık yağlardan Arap sabunu elde ederek, geri dönüşüme katkı sağlıyor. Erkuş, "Ev hanımları 5 litre atık yağ getirirlerse karşılığında Arap sabunu alabilecekleri sistem oluşturmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
Atık yağları ne yaptığına inanamayacaksınız. Kimyager Betül Erkuş, evinde biriken atık yağlardan Arap Sabunu elde ediyor

Edirne'de, Trakya Üniversitesi Ayşekadın kampüsü bünyesinde bulunan Trakya Teknopark'a kimyager olarak görevli Betül Erkuş, geri dönüşüm projesi başlattı.

Evlerde biriken atık yağları toplayıp, arap sabunu yaparak geri dönüşüme katkıda bulunmak isteyen Erkuş, ilk etapta tanıdıklarının evlerindeki yağlarla denemeler gerçekleştirdi.

Çalışmasında başarılı olan Erkuş, bu fikrini projeye dönüştürüp, geniş kitlelere yaymak için harekete geçti.

Erkuş, amacının daha çok geri dönüşüm bilinci oluşturmak olduğunu belirtti.

Atık yağların toprağa, kanalizasyona ya da sulara karışmasını engellemek istediğini söyleyen Erkuş, "Projemizde atık yağlardan arap sabunu üretmeyi planlıyoruz. Atık yağlar, doğaya oldukça zararlı atıklardan bir tanesidir. Bunları alan toplama firmaları var, bakanlığın izniyle onlar topluyorlar. Bunun dışında evsel atık yağlar ise toplanmamakta. Genel itibarıyla insanların bilinçlenmesiyle lavabolara dökülmüyor, toplama ünitelerinde toplanıyor ancak çoğu insan bu bilinçte değil. Biz bu projeyle bu bilinci daha çok yaygınlaştırmayı ve atık yağların sulara, toprağa, kanalizasyonlara atılmasının önüne geçmek istiyoruz" diye konuştu.

Atık yağları ne yaptığına inanamayacaksınız. Kimyager Betül Erkuş, evinde biriken atık yağlardan Arap Sabunu elde ediyor

'YAĞLAR BERTARAF EDİLEREK DOĞADAN UZAKLAŞTIRILMALI'

Günlük atılan 1 litre yağın, 1 milyon litre suyu kirlettiğini vurgulayan Betül Erkuş, su tesisatının bu yolla tıkandığına dikkat çekti.

Erkuş, "Sulara ulaştığında su yüzeyinde bir tabaka oluşturmakta. Bu sayede suya geçecek oksijenin önüne geçmesiyle balıkların, su canlılarının oksijen almalarını engelliyor. Dolayısıyla bu atık yağların suyu kirletirken aynı zamanda su canlılarına da zararları var. Yağlar çok kolay tutuşabilen bir madde olduğu için yangınlara da sebebiyet vermekte. Dolayısıyla her türlü atık yağların bertaraf edilerek doğadan uzaklaştırılması gerekiyor" dedi.

Betül Erkuş ayrıca ürettiği geri dönüşüm sabunları, Edirne'nin trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'nde kurulan 'Yılbaşı Alışveriş Günleri' pazarında kurduğu tezgahta tanıttı. Ürünlerini anlatan Erkuş, geri dönüşüm konusunda da bilgilendirme yaptı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin