'Atatürk'ün ölüm sebebi siroz muydu?' sorusuna İlber Ortaylı'dan flaş sözler

Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Atatürk'ün ölüm sebebi siroz muydu?" sorusuna yanıt verdi. Ortaylı, "Atatürk sinirli, biraz sabırsız. Doktor sevmeyen, doktora tahammülü olmayan bir hasta karakter itibariyle. Sağlık kurallarına uymuyor." dedi ve tane tane anlattı...

Google Haberlere Abone ol
'Atatürk'ün ölüm sebebi siroz muydu?' sorusuna İlber Ortaylı'dan flaş sözler

Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya 83. ölüm yıl dönümü olması nedeniyle "Atatürk'ün ölüm sebebi siroz muydu?" sorusu soruldu.

Atatürk'ün sağlık kurallarına uymayan biri olduğunu söyleyen Ortaylı o soruya şöyle cevap verdi:

"Sirozu çok söylüyorlar. Şunu herkes söylüyor, Atatürk sinirli, biraz sabırsız. Doktor sevmeyen, doktora tahammülü olmayan bir hasta karakter itibariyle. Sağlık kurallarına uymuyor. Atatürk'ün içkisinden ve sigarasından bahsedin. Bizim gibi plastik filtreli sigaralar içmiyor ama içiyor yani paket paket. Onu içen adam iflah olmaz."

Ortaylı programda şunları söyledi:

83 YILLIK ÖZLEM: ATATÜRK

Özlenen şeylerin arkasında başka tahakkuklar var. Türklerin bu klasik Avrupa toplumlarındakilere benzer yapıları vardır. Tarihte büyük adamları hatırlarız. Türkiye'deki kurumlarda bir aksama oldukça bir gerileme oldukça bir Atatürk devri özlemi giderme tarafları vardır. Şu anda Türkiye'de kimse yaşasaydı, haliyle 200 yaşına yaklaşacak bir adamı niye öldü diye özlemez. O çocuklara öğretimde böyle bir şey olabiliyor. Özlenen şeylerin arkasında başka şeyler var. Beklenen şeylerin tahaakkuk edememesi. İyi bildiği şeylerin kötüye gitmesi. Bir takım insanlar, bir takım gruplar ve sınıflar, bizim zamanımızdaki gibi disiplinli, fedakar ve vatansever bir nesil yok artık diyor. Bizim zamanımızdaki gibi laik tutumlu bir toplum ve devlet yok diyor. Şimdi bu demek değil ki eskisi ateistti falan.

Camiler kapalıydı öyle değil. Bazılarına da sorsan bugün çok cennet olduğunu iddia ediyor. Öyle bir şey de baki değil. Bu özlemler olur. Niye Atatürk özlemi, çok açık... Çünkü Kemalist rejim demek, adı konmuş totaliter bir rejim değil. Bu çok açık. Böyle düşünceler var. Parti gruplarını izliyoruz. Hiç orada söylenmeyecek şeyler söyleniyor. Birlik yok, dünya görüşlerinde, devlet idaresi konularında birlik yok. Bu çok önemli.

Türkiye'de amatör insanlar her şeye yön vermeye kalkıyorlar. Bu iyi değil. Böyle yanlış yapan insanlar hangi rejim olursa olsun, Batı Avrupa'da dışlanır, alaşağı edilir. Saf dışı bırakılır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin