Atatürk'ün fotoğrafıyla ilgili gerçek ortaya çıktı. Atatürk bu fotoğrafta rakı değil yerli ve milli ayran içiyormuş

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün içki içtiği bilinen bir gerçek. Fakat sosyal medyada ünlülerin bile paylaştığı, birçok mekanın dükkanını süsleyen fotoğrafında rakı içmediği ortaya çıktı. Atatürk o fotoğrafta ayran içiyormuş.

Google Haberlere Abone ol
Atatürk'ün fotoğrafıyla ilgili gerçek ortaya çıktı. Atatürk bu fotoğrafta rakı değil yerli ve milli ayran içiyormuş

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu lideri Atatürk'ün içkiyi sevdiği bilinen bir gerçek.  Gündüzleri alkol almayan Mustafa Kemal, akşamları sofradan içkiyi eksik etmezdi; bünyesi alkole dayanıklıydı.

Fakat tüm bu gerçeklik içinde bir yanlış ortaya çıktı. Ünlülerin bile kendisine kadeh kaldırdığı pek çok mekanın duvarını süsleyen fotoğrafında rakı içmediği ortaya çıktı.

Meğer o fotoğrafta rakı içiyormuş!

Tarihçi yazar Ümit Doğan sosyal medyasında bu gerçeği yazdı.

Doğan bu fotoğrafın nerede ve nasıl çekildiğini şöyle anlattı:

Arama motoruna "Atatürk rakı içerken" yazdığınızda karşınıza fotoğraf çıkar. Bilmemekten kaynaklı, rakı sofralarında kullanılan bir fotoğraftır bu. Hatta "Atatürk rakı içerken" diye tablolar satıldığını da görürsünüz. Şimdi gelelim fotoğrafın hikayesine.

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ HİÇLİĞİN ORTASINA KURULDU

Gördüğünüz fotoğraf Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği kurulması çalışmalarının ilk günlerinde çekildi. Atatürk Orman Çiftliği gördüğünüz gibi hiçliğin ortasına kurulacaktı. Devletin kalkınmasının köyden başlatılması gerektiğine inandığı için üreten köylüye “Milletin Efendisi” diyen Atatürk, köylüye örnek olması bakımından birbirinden farklı iklim ve coğrafyaya sahip bölgelerde serbest çalışan örnek çiftlikler oluşturmuştur. Atatürk bu çiftlikleri memleketin kurak arazisinde, çetin ve verimsiz şartlar altında iyi mahsuller alınamayacağı fikrine karşı kurmuştur.

Atatürk'ün fotoğrafıyla ilgili gerçek ortaya çıktı. Atatürk bu fotoğrafta rakı değil yerli ve milli ayran içiyormuş

Atatürk, Türk köylüsüne Anadolu’nun en kötü, en verimsiz yerinde bile tarım yapılabileceğini göstermek için Ankara’nın bataklık bölgesinde Orman Çiftliği’ni kurmuştur. Falih Rıfkı Atay, Orman Çiftliğinden bahsederken herkesin bu sarı, yalçın ve kısır toprak çölü karşısında yarı ümitsiz olarak düşünürken, Atatürk’ün şehrin yanı başında sulak, ağaçlıklı bayındır bir yer yapmaya karar verdiğini yazmaktadır. Atatürk’ün çiftlikleri kurmasındaki maksadın en olmayacak sanılan yerde insan azmi ve himmetinin neler yapılacağını göstermekten ibaret olduğunu söyleyen gazeteci Yunus Nadi şöyle anlatıyor: “Biz Ankara’ya gittiğimiz zaman orada fesleğen ve kadife çiçeğini bile bulamamıştık. Tabiatın kabiliyetsizliği üzerinde çok ısrar olunarak bu kurak sahalarda bol bir yeşilliğin yaratılması zor ve hatta imkânsız gibi görünüyor ve gösteriliyordu. Şimdiki orman çiftliğinin o zaman dere kenarlarındaki bodur söğüt ağaçlarından başka yeşilliği yoktu…

Bu kurak ve kıraç görünen Ankara’yı bütün Anadolu yaylası için numune olacak şekilde bir yeşilliğe boğmak medeni vazifesini yapmaklığım lâzımdır diye düşündü. Türk vatanını az zamanda cennete çevirebileceğini düşünüyordu.” Çiftliklerde sulama tesisleri kurularak doğru sulamanın nasıl yapılacağı, verimsiz toprakların nasıl ıslah edilip düzenleneceği, en iyi verimin nasıl elde edileceği, zirai makinelerin nasıl kullanılacağı, doğru gübrenin nasıl atılacağı Türk köylüsüne uygulamalı olarak gösterilmiştir. Çiftlikler bulundukları bölgelerdeki köylüye iyi bir örnek, ziraat eğitimi yapan kurumlar için iyi bir laboratuvar, ziraat eğitimi almak isteyenler için de iyi bir okul olmuştur. Atatürk, elbette bu çiftlikleri mal mülk edinmek için değil, Türk köylüsüne örnek olsun, Türkiye kalkınsın diye satın alıp bayındır hale getirmiş, amacına ulaştığını gördüğü zaman da çiftliklerin tamamını hazineye bağışlamıştır.

YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLER!

Aradan beş yıl geçmiş, Orman Çiftliğinin kurulduğu alan şenlenmiş, ağaçlanmış, ilk ürünler elde edilmeye başlamıştı. Atatürk bu değişimi devlet büyükleriyle paylaşmak için bir davet verdi. İşte o davette konuklara çiftlikte üretilen yerli ve milli ürünlerden ikram edildi. Havanın sıcak olması nedeniyle çiftlikte üretilen yoğurttan yapılmış ayran servis edildi. Atatürk, konuklarıyla birlikte bu ayrandan içerken "rakı fotoğrafı" diye bilinen fotoğraf çekildi. Yalnız fotoğrafta Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi de var. O kısmı servis edilmedi tabi ki.

Atatürk'ün fotoğrafıyla ilgili gerçek ortaya çıktı. Atatürk bu fotoğrafta rakı değil yerli ve milli ayran içiyormuş - Resim : 2

5 Mayıs 1931 tarihli Cumhuriyet gazetesi fotoğrafı paylaşmış ve Atatürk Orman Çiftliği'nin geçen yıl düzenlenen kuruluş yıldönümü davetinde çekildiğini ve "ayran" olduğunu yazmıştır.

Atatürk'ün fotoğrafıyla ilgili gerçek ortaya çıktı. Atatürk bu fotoğrafta rakı değil yerli ve milli ayran içiyormuş - Resim : 3

Ümit Doğan'ın konuyla ilgili paylaşımları şöyle:

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin