Atatürk belgeseli neden kriz oldu? Disney Plus neden açıklama yapmıyor? Ermeni lobisi iddiaları nasıl ortaya çıktı: İşte krizin detayları

Disney Plus platformunun “Atatürk” belgeselini yayın programına almaması sosyal medyada tartışmalara sebep oldu. Peki Disney Plus’tan herhangi bir açıklama yokken, bu tartışmalar nereden başladı? Ermeni lobisi iddiaları nasıl ortaya çıktı? Şimdi buraya bakalım.

Google Haberlere Abone ol

Haziran 2022’de Türkiye’de yayına başlayan Disney Plus, geçtiğimiz 1 yıl içerisinde Türk yapımı özel içerikler yayınlamış, Recep İvedik gibi çok sevilen bazı içerikleri de platform aracılığıyla aboneleriyle buluşturmuştu. Ancak tam bir yıl sonra, Temmuz ayı başında, Disney Plus platformundan yerli içerikler kaldırıldı. Yalnızca Aktris ve Arayış gibi yakın dönemde yayınlanan Türk dizileri yayında kalmıştı. Bu durum birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin (ANCA) henüz yayına girmeyen “Atatürk” belgeseli için baskı yaptığı iddiası bu tartışmaların başında yer alıyordu. ANCA, sosyal medya hesaplarından soykırım suçlamasıyla dizinin kaldırılmasını talep eden paylaşımlar yapmıştı.

ŞAHAN GÖKBAKAR DA TEPKİLİ

Öte yandan Recep İvedik serisi için platformla uzun süreli anlaşma yapan Komedyen Şahan Gökbakar da tepkiliydi. Gökbakar, “5 yıl boyunca sadece Disney'de olup yayınlanmamak ve seyircimden uzak kalmak benim için kabul edilebilir değil.” sözleriyle platformu protesto etti.

Disney Plus’ın bu konudaki tek açıklaması ise bunun stratejik bir karar olduğu yönündeydi. OdaTV’ye konuşan bir yetkili “"Global olarak bir strateji. Bu Türkiye'de de uygulanıyor. Lokal içerikler üzerinde bir strateji uygulanıyor. 30 Haziran itibariyle şu ana kadar yayınlanan yapımlar platformdan kaldırıldı. Hali hazırdaki içeriklerin akıbeti de önümüzdeki dönemde belli olacak” ifadelerine yer verdi.

ATATÜRK DİZİSİNİN AKIBETİ

Bu sürecin ardından Aras Bulut İyemli’nin başrolünde yer alacağı altı bölümlük Atatürk belgeselinin akıbeti merak ediliyordu. 29 Ekim’de yayınlanması planlanan dizinin 8 milyar dolar bütçesi olduğu söyleniyordu. Önce Atatürk dizisinin 29 Ekim’de “Tüm Türkiye’ye Armağan” sloganıyla Fox TV’de yayınlanacağı duyuruldu. Ardından Ermeni dünyasından haberler paylaşan 301arm isimli hesabın attığı bir tweet sosyal medyada büyük bir tepki dalgasını beraberinde getirdi. 38 bin takipçili 301arm, bir müjde gibi duyurduğu uzun tweetiyle Disney Plus’ın kararını övüyordu.

Tweetin yayılmasıyla sosyal medyada bir öfke dalgası da beraberinde geldi. Disney Plus’tan şu saate kadar herhangi bir açıklama gelmezken, platformun Türkiye’deki geleceği tartışmalı bir noktaya doğru sürükleniyor.

Kaynak: MedyatavaTV
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin