Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay tahliye edilmiyor...

Erdoğan ve Alpay'ın, 'Terör örgütü üyeliği' suçundan tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol
Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay tahliye edilmiyor...

Cumhuriyet'in haberine göre; kapatılan Özgür Gündem gazetesi yönetici ve danışmanlarına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamenin kabulüyle birlikte Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay hakkında tahliye kararı verildi. 



Ancak,  gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliyelerine karar verildiği, "Terör örgütü üyeliği" suçundan ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdiği ortaya çıktı. Erdoğan ve Alpay bu nedenle cezaevinden çıkamayacak. 



Aslı Erdoğan 19 Ağustos'ta, Necmiye Alpay 31 Ağustos'ta örgüt üyeliği iddiasıyla tutuklanmıştı. Aslı Erdoğan 97 gün, Necmiye Alpay 85 gündür tutuklu bulunuyor.

 

85 gündür tutuklu olan Necmiye Alpay, 70. doğum gününde cezaevinde. 



AVUKATTAN AÇIKLAMA



Mahkeme kararının ardından Aslı Erdoğan'ın avukatı Erdal Doğan, Cumhuriyet.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Mahkemenin "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlamasından tahliye kararı verdiğini, "Terör örgütü üyeliği" suçlamasından ise tutuklulukların devamına karar verdiğini aktaran Doğan, "Hukuki cinayet dediğimiz bu sürece yeni bir cinayet daha eklenmiş. Soruşturmanın kendisi hukuki cinayet silsilesiydi. Tutuklama gerekçesi olan tüm suçlamalardan tahliye verilmeliydi" diye konuştu. 



MÜEBBET HAPİS İSTENİYOR 



Özgür Gündem davası kapsamında gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ile gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya tutuklu yargılanırken, 5 kişi hakkında da yakalama kararı bulunuyor.

 

“Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası” yapmak iddiasıyla yargılanacak Alpay ile Erdoğan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 



Davanın duruşması 29 Aralık'ta yapılacak. 



ŞERMİN SOYDAN TAHLİYE EDİLDİ 



Yüksekova'ya yönelik operasyonu kamuoyuna duyuran ve müebbet hapis istemiyle tutuklu yargılanan DİHA muhabiri Şermin Soydan da tahliye edildi. 



Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine yönelik operasyonu, ‘İşte Gever'e 'gizli' operasyon belgesi’ başlıklı haberle kamuoyuna duyurduğu için 14 Mayıs'ta tutuklanan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şermin Soydan'ın yargılandığı davanın 3’ncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 



‘Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme’ ve ‘Devletin savaş ve imkânlarının tehlikeye sokulması’ iddiasıyla müebbet hapis istemiyle yargılanan Soydan, duruşmaya Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile katıldı. Soydan’ın ailesi ve avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, kimlik tespitinin ardından tanık İbrahim Aşan dinlendi. 



Ardından ifade verip verilmeyeceği sorulan Soydan, hakim karşısına çıkmadığı müddetçe ifade vermeyeceğini söyledi. 



Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Soydan’ın denetimli serbestlikle tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 25 Aralık’ta görülecek. 

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin