Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu. 2023 e-Devlet borçlanma ücreti ne kadar? Askerlik ve doğum borçlanması hesaplama yöntemi

Askerlik ve doğum borçlanması erkeklere askerde geçirilen süreyi kadınlarda hamileyken geçirilen süreyi borçlanarak erken emekliliğin önünü açan sistemdir. 2023'ün ikinci çeyreği için verilecek asgari ücretin açıklanmasının ardından askerlik ve doğum borçlanmasının ne kadar olduğu araştırılıyor. Güncel rakamlar belli oldu. Peki askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu? 2023 e-Devlet borçlanma ücreti ne kadar? Askerlik ve doğum borçlanması hesaplama yöntemi.

Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu. 2023 e-Devlet borçlanma ücreti ne kadar? Askerlik ve doğum borçlanması hesaplama yöntemi

Askerlik ve doğum borçlanması yoluyla emeklilik tarihinin erkene çekildiği uygulamaya asgari ücretin açıklanmasının ardından zam bekleniyor. Askerlik ve doğum borçlanmasında yeni zamlar 1 Temmuz 2023 itibarıyla geçerli olacak.

Askerlik ve doğum borçlanmasında 2023'ün ilk çeyreğinde en düşük prim günlük 106,75 lira, en yüksek prim de 693,89 lira olarak uygulandı.

Peki yeni askerlik ve doğum borçlanması ne kadar oldu? 2023 e-Devlet borçlanma ücreti ne kadar? Askerlik ve doğum borçlanması hesaplama yöntemi.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar askerlik ve doğum borçlanması nedeniyle emeklilik tarihini erkene çekebiliyor. 

YENİ ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLDU?

Askerlik ve doğum borçlanması asgari ücrete göre belirleniyor. Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. 

Asgari ücret 2023'ün ikinci yarısı için yüzde 34 zam ile 11 bin 402 TL'ye yükseldi.

Bu kapsamda 1 Temmuz'dan itibaren en düşük prim günlük 143,04 lira, en yüksek prim de 930,09 liraya yükselecek.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması e-Devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılır. Borçlanma talep dilekçesi SGK'nin sitesinden indirilip doldurulur. Ardından kurumun ilgili birimlerine elden verilir veya posta yoluyla gönderilir. 

e-Devlet hizmetini kullanılarak, 4A statüsünde askerlik ve doğum borçlanması talebinde bulunabilirsiniz.

ASKERLİK BORÇLANMASI BAŞVURU İÇİN BURAYA TIKLAYIN E-DEVLET

DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURUSU İÇİN BURAYA TIKLAYIN E-DEVLET

KİMLER ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR?

1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar.

2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.

3- Askerlik süresince Sosyal Güvenlik Kurumuna şahıs adına çalıştığı iş yerinden vb. herhangi bir prim ödenmemiş olması gerekmektedir.

4- Türk vatandaşlığına alınanlardan (zorunlu göçe tabi tutulan) Türk soyluların vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler Türkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır.

KİMLER DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNDE BULUNABİLİR?

Doğumdan önce,

- Hizmet akdine tabi çalışması bulunan kadın sigortalılar (2925 sayılı Kanun, mülga 506 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/1-a ),

- Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışma kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga 1479 sayılı Kanun, Mülga 2926 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/b),

- Kamu görevlisi kapsamında sigortalı sayılan kadın sigortalılar (Mülga 5434 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun- 4/c) ile bunların hak sahipleri, talepte bulunabilirler.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin