Askerlik borçlanması nedir, nasıl yapılır. 2023 askerlik borçlanması ödemesi ne kadar? E Devlet askerlik başvuru ekranı

Askerlik borçlanması erkeklerin askerde geçirdiği vakitleri borçlanarak ödemesiyle emeklilik tarihini erkene çekmesini sağlayan uygulamadır. Askerlik borçlanması ödeme tutarları maaşlara yapılan zamlarla güncellenir. Askerlik borçlanması başvurusu e-Devlet üzerinden veya SGK aracılığıyla yapılır. Peki askerlik borçlanması ödemesi ne kadar? E-Devlet askerlik borçlanması başvuru ekranı.

Google Haberlere Abone ol
Askerlik borçlanması nedir, nasıl yapılır. 2023 askerlik borçlanması ödemesi ne kadar? E Devlet askerlik başvuru ekranı

Askerliğini yapmış olan erkekler askerlik borçlanması uygulaması ile daha erken emekli olabilir.

Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını kısaltan bu uygulamanın ödemeleri asgari ücret zammıyla güncelleniyor. Askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor.

Peki askerlik borçlanması ödemesi ne kadar? E-Devlet askerlik borçlanması başvuru ekranı.

ASKERLİK BORÇLANMASI ÖDEMELERİ NE KADAR?

Askerlik borçlanması ödemeleri 2023'ün ikinci yarısı için geçerli olacak asgari ücret zammı ile belli oldu. Asgari ücret yüzde 34'lük zam ile net 11 bin 402 TL'ye brüt ise 13 bin 414 TL'ye yükseldi.

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayan kişiler askerlik borçlanması kapsamında asgari ücret zammı tutarında zamlı ödeme yapacak. Yani asgari ücretteki yüzde 34'lük yükseliş, askerlik borçlanmasında da etkili oldu. Bu kapsamda en düşük prim günlük 143 lira, en yüksek de 930 lira olarak güncellendi.

Askerlik borçlanması nedir, nasıl yapılır. 2023 askerlik borçlanması ödemesi ne kadar? E Devlet askerlik başvuru ekranı

ASKERLİK BORÇLANMASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması başvurusu yapmanın iki yolu bulunuyor. SGK'ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) bizzat giderek askerlik borçlanması başvurusu yapılabiliyor. Bunun yanı sıra askerlik borçlanması başvurusu e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.

E-DEVLET ASKERLİK BORÇLANMASI BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Askerlik borçlanması yaparken e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesi SGK üzerinden indirilir ve yanlışsız, eksiksiz doldurulur. Ardından kurumun ilgili birimine gönderilir, elden verilir veya postayla iletilir.

EMEKLİ OLMAK İÇİN KAÇ GÜN PRİM GEREKİYOR?

Emekli olmak için ortalama 3600 - 7200 prim gün sayısı gerekir. Bununla birlikte emeklilik süresi cinsiyete, sigorta türüne, prim günü ve çalışılan sektöre göre değişkenlik göstermektedir.

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

Emekli maaşı kişinin çalışma hayatında yaptığı iş, sigortalılık türü gibi durumlara göre değişiyor. 2023'ün ikinci yarısında emekli maaşı zammı yüzde 25 olarak açıklandı. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'dir.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin