Askerde nasıl oy kullanılır. Er, onbaşı, kıta çavuşu, askeri öğrenci oy verebilir mi. Kimler oy kullanamaz?

Askerler, erler, onbaşı, kıta çavuşları ve askeri öğrenciler nasıl oy verebilir araştırılıyor. 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için geri sayım başladı. Askerler nasıl ve nereden oy kullanacağını merak ediyor. Peki askerde nasıl oy kullanılır? Er, onbaşı, kıta çavuşu, askeri öğrenci oy verebilir mi? Kimler oy kullanamaz? 

Google Haberlere Abone ol
Askerde nasıl oy kullanılır. Er, onbaşı, kıta çavuşu, askeri öğrenci oy verebilir mi. Kimler oy kullanamaz?

14 Mayıs 2023 seçimlerine kısa bir zaman kala kimler oy kullanabilir, kimler oy kullanamaz araştırılmaya başlandı. Askerde nasıl oy kullanılır? Er, onbaşı, kıta çavuşu, askeri öğrenci oy verebilir mi? Merak edilen soruların yanıtı YSK tarafından açıklandı. İşte tüm detaylar...

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.):

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).

ASKERDEN TERHİS OLANLAR TERHİS BELGESİ İLE SEÇMENLİK KAYDINI NASIL YAPTIRIR?

Oy verme günü itibariyle silahaltında olan er ve erbaşlara ilişkin bilgiler, Millî Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğünden, askeri öğrenciler, yedek subay öğrencilere ait bilgiler de Milli Savunma Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden alınır ve bu kişilerin seçmen kütüğündeki kayıtları dondurulur. Askerliği nedeniyle daha önceden kayıtları dondurulanlardan oy verme günü itibariyle terhis olacaklar var ise kayıtları "Oy Kullanabilir" hale getirilir. Oy verme günü itibariyle askerlikten terhis olan ya da asteğmenliğe nasbedilen ancak silahaltında bulunmaları nedeniyle askı listesinde kaydı bulunmayan ve yine aynı nedenle kayıtları dondurulmuş bulunan Türk vatandaşları, listelere yazılmak veya seçmenlik durumunu oy kullanabilir duruma getirebilmek için askı süresi içinde terhis belgesi veya askerlik şubesince verilen belgenin veya görev belgesinin ibraz edilmesi şartıyla ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına başvurabilirler.

SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

E-Devlet seçmen kaydı sorgulama sayfasında nerede, hangi okulda ve sandıkta oy verileceğine ilişkin tüm bilgiler yer alıyor. Seçmen sorgulama sayfasında aynı zamanda birinci dereceden yakınların oy yerleri de görünüyor.

E-Devlet sayfasında yer alan sandık bilgileri, seçimler ikinci tura kalırsa da geçerli olacak. Yani seçimler ikinci tura kalırsa, seçmen 14 Mayıs'ta hangi sandıkta oy vermişse 28 Mayıs'ta da aynı sandıkta oy kullanacak.

İlk turda oy çoğunluğu sağlanamazsa ikinci tur seçimleri 28 Mayıs'ta yapılacak. İkinci tur seçim çalışmaları 15 Mayıs itibarıyla başlayacak.

E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin