Aşı olmayan hamileler tehlikede mi? Hamileyken aşı olmamak bebeğe zarar verir mi?

Yaklaşık iki senedir tüm dünya ile beraber ülkemizde koronavirüs pandemisi ile boğuşuyor. Şu ana kadar yapılan çalışmalarla beraber koronavirüsü yenmenin en iyi yolu aşılar olarak gösteriliyor. Ancak dünyada olduğu gibi ülkemizde de aşı olmak istemeyen milyonlarca vatandaşımız bulunuyor. Aşılama oranının en düşük olduğu Şanlıurfa’dan ise hamilelikte aşı olmamak ile ilgili olarak korkutan bir uyarı geldi. Peki aşı olmayan hamileler tehlikede mi?

Google Haberlere Abone ol
Aşı olmayan hamileler tehlikede mi? Hamileyken aşı olmamak bebeğe zarar verir mi?

Ülkemizde hız kazanan aşı çalışmalarının ardından milyonlarca kişi halen ilk aşılarını bile olmadı. Çeşitli kısıtlamalar ve zorunluluklarla aşıya olan talep artırılmaya çalışılırken, koronavirüsünden korunmanın şu anlık en iyi yolun aşı olmak gerektiği de sık sık vurgulanıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Aşı olmayan hamile anneler riskli grupta mı?

 Aşı olmayan hamileler tehlikede mi? Hamileyken aşı olmamak bebeğe zarar verir mi?

Ülkemizde geçtiğimiz sene doğurganlık hızının yüzde 3,71 ile en hızlı olduğu Şanlıurfa’da her yıl 60 bini aşkın doğum gerçekleşiyor.

Aynı zamanda Şanlıurfa, aşılama hızının da en düşük olduğu şehirler arasında bulunuyor. Binlerce hamile kadın COVID-19 aşısını yaptırmadı.

AA’nın haberine göre Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alev Esercan, kentteki aşılama oranının düşük olmasının herkes için bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

 Aşı olmayan hamileler tehlikede mi? Hamileyken aşı olmamak bebeğe zarar verir mi? - Resim : 2

Esercan, “Kovid-19 hem gebeler için hem de diğer vatandaşlarımız için önemli bir sağlık sorunu. Giderek hasta sayımız ve hastaneye yatışlarımız artmakta. Bu nedenle özellikle anne adaylarına bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Gebelikte biliyorsunuz ki tetanos, hepatit B gibi bazı aşılar yapılabiliyor. Bunlar gerekli olduğu zaman 3 aydan sonra güvenle uygulanan aşılar. Kovid-19 aşısı da artık bu aşılar gibi, 3 aydan sonra uygulanabilir. Bu aşıyı yaptıktan sonra tabi ki Kovid-19 hastalığını geçirme ihtimaliniz var ama bu aşıları yaptıktan sonra size ve bebeğinize bir zarar gelmeyecek, hastalığı kapsanız bile daha hafif atlatacaksınız." İfadelerini kullandı.

Esercan, aşı yaptırmak istemeyen hamile annelerin büyük bir risk altında olduğunu söyledi.

 Aşı olmayan hamileler tehlikede mi? Hamileyken aşı olmamak bebeğe zarar verir mi? - Resim : 3

"Bu süreçte anne kaybı bile yaşandı"

Aşı yaptırmadan hastalığa yakalanan gebelerin sayısının her geçen gün artığını ifade eden Esercan, şunları kaydetti:

"Maalesef hiç aşı yaptırmamış ya da eksik aşı yaptıran gebe hasta sayısının her geçen gün arttığını görüyoruz. Bunları genellikle hastaneye yatırıyor ve burada tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Çok ağır geçiriyorlar hastalık enfeksiyonunu, yoğun bakımda bulunan gebe hastalarımız var. Akciğer tutulumu olan, nefes darlığı çeken gebelerimiz var. Bu durumdan bebekleri de etkileniyor. Hem erken doğum hem bebeğin genel durumunun bozulması hem de annenin genel durumunun kötüleşmesi nedeniyle gebeliği sonlandırabiliyoruz. Hatta bu süreçte anne kaybımız da oldu. Sevgili anne adayları, hem kendiniz hem de bebeğiniz için nasıl kullandığımız ilaçları, vitaminleri, yemeğimizi, içtiğimizi düşünüyorsak Kovid-19 için aşımızı düşünelim, aşı olalım."

Kaynak: AA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin