Asgari ücrette karar günü. Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

Asgari ücret dahil, emekli ve memur maaşları ile birlikte milyonlarca kişinin gelirini artıracak temmuz zammı için komisyon bugün ikinci toplantısını yaptı. Asgari ücretin ara zammı için bugün toplantıdan karar çıkması beklenirken, rakamın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrette karar günü. Yeni asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

Asgari ücrete yapılacak ara zammın belirlenmesi için çalışmalarına devam eden Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2. kez toplandı.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretlinin merakla beklediği asgari ücrette ara zam oranı için çalışmalarda sona yaklaşıldı. Dün ilk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılmıştı.

İkinci toplantı ise işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, işveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve hükümet yetkilileri ile birlikte bakanlıkta başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeni rakamın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul’da açıklanması öngörülüyor.

Ne kadarlık bir artış yapılacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Toplantıdan çıkan mutabakata göre, asgari ücretteki artış temmuzdan itibaren geçerli olacak ve asgari ücrete vergi muafiyeti, yeni zamla ulaşılan rakam için de uygulanacak. Bilgin, komisyon çalışmalarının bugün sonuçlanacağını ümit ettiklerini söyledi. 

Asgari ücret görüşmelerinde birinci formül olan prim düzenlemesi öne çıktı.

Sabah'ın haberine göre hem işçi hem de işveren temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonunda işverene aşırı yük getirmeyecek ve istihdamı koruyacak bir formülün uygulanması görüşü öne çıktı.

Buna göre kamunun asgari ücret üzerinden aldığı vergilerden vazgeçmesi gibi prim kesintilerinden oluşan bir düzenleme ile net rakamın yukarı çekilmesi söz konusu olacak.

Öne çıkan diğer formül ise yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Orada da yüzde 50.5 oranındaki yıl başında yapılan artış oranının yıllık enflasyona tamamlanması sağlanacak.

Bu durumda artış yüzde 26 civarında olacak ve net asgari ücret 5.363,53 liraya kadar ulaşacak. Burada da yine işsizlik sigorta fonundan destek yapılması söz konusu olabilecek.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin