Asgari ücrete yeni ayar mı geliyor? Yeni asgari ücretle ilgili dikkat çeken öneri: 4 ayda bir güncellensin

Milyonlarca çalışanın beklediği yeni asgari ücret rakamı açıklandı. Asgari ücret temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere 11 bin 400 lira oldu. rakam açıklandıktan sonra ise çok dikkat çekici bir öneri geldi: 4 ayda bir güncellensin.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete yeni ayar mı geliyor? Yeni asgari ücretle ilgili dikkat çeken öneri: 4 ayda bir güncellensin

Asgari ücrete yapılacak ara zam için toplantı bugün gerçekleştirildi. Milyonların beklediği toplantı saat 11.00'de başladı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı.

Toplantı sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni rakamı 11 bin 402 olarak duyurdu.

Buna göre asgari ücret yılın ikinci yarısında brüt 13 bin 14, net 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Ocak ayına göre asgari ücrete yüzde 34 artış yapıldı.

Yeni asgari ücretin işverene maliyeti 15 bin 762 lira oldu. 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği 500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Açıklanan asgari ücret 1 Ocak 2024'e kadar geçerli olacak. 

Dikkat çeken öneri

Asgari ücretin açıklanmasından sonra çok dikkat çekici bir öneri geldi.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarıyla ilgili TBMM Başkanlığı'na soru önergesi vereceğini söyleyen Sarıgül, gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarıgül, "Anayasa Mahkemesi HDP'nin Hazine yardımına bloke edilmesi talebini reddetti. Bu konuyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Demokrasilerde siyasi partileri hangi siyasi düşünceye mensup olursa olsun baskıyla, yasalarla, kanunlarla susturmak doğru değildir. Demokrasi içerisinde bütün siyasi partilere kanunlar çerçevesinde herkesin almış olduğu bir ödenek var, bir katkı vardır. O katkı da bu çerçeve içerisinde mutlaka yansıtılmalıdır. Ben görüşlerin ve düşüncelerin baskıyla, görüş ve düşüncelerin yasalarla engellenmesini asla doğru bulmam. Demokrasilerde güç halkın gücüdür. Halkın vermiş olduğu gücü parlamento en iyi şekilde değerlendirmeli. Demokrasiyi sizin gibi düşünmeyen insanlara da saygı göstermek olmalı. Herkes aynı şeyi düşünürse zaten adı demokrasi olmaz. Demokrasi hoşgörüdür, güzelliktir, karşı fikirdeki insanların da görüşlerine saygı duymaktır.

Asgari ücret çıkışı

Sarıgül, bir diğer gazetecinin ise yeni açıklanan asgari ücreti nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Asgari ücretle ilgili olarak üzüntülerimi belirtmek istiyorum. Asgari ücretle ilgili olarak bir kere iki tane yabancı araştırma kuruluşu bir tane de Türk yabancı araştırma kuruluşu sendikalarla beraber bir asgari geçim araştırması yapmalı ve fiyatların da asgari ücretlerin de her dört ayda bir mutlaka güncellenmesi lazım. Böyle giderse siz asgari ücrete zam yapıyorsunuz ama arkasından ekmek fiyatları, et fiyatları, gıda fiyatları alabildiğine yükseliyor. Ve bu rakamları ben son derece az buluyorum, doğru bulmuyorum. Erzincan'dan geliyorum. Tarıma bakıyorum, hayvancılığa bakıyorum. Tedbir alınmadığı takdirde seneye bu zamana kalmaz etin fiyatı bin 200 liraya kadar çıkar. Çiftçilerimiz son derece perişan vaziyette. O nedenle de asgari ücretin hiç olmazsa her dört ayda bir mutlaka güncellenmesi lazım. Asgari ücretle ilgili olarak da objektif değerlendirme yapmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin