Asgari ücrete büyük zam geliyor. Yeni asgari ücret ne kadar olacak? En düşük emekli maaşına ilişkin çarpıcı öngörü. Bakan Bilgin'den milyonlarca EYT'li için flaş sözler.

Çalışma Bakanı ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin iki gün üst üste asgari ücret, enflasyon ve Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin asgari ücrete zam için Aralık ayını işaret ederken, uzmanlardan tahmin geldi. Esn düşük emekli maaşına ilişkin de çarpıcı rakamlar verildi.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete büyük zam geliyor. Yeni asgari ücret ne kadar olacak? En düşük emekli maaşına ilişkin çarpıcı öngörü. Bakan Bilgin'den milyonlarca EYT'li için flaş sözler.

Yılbaşında yüzde 50 oranında zamlanan asgari ücret temmuz ayında ikinci kez yüzde 30 zam yapılarak 5500 liraya yükseltilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete yeni zam için Aralık ayını işaret etti. Her sene Asgari Ücret Belirleme Komisyonu toplanarak yeni yılın asgari ücretini belirliyor.

BAKAN BİLGİN'DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için tarih veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Geçtiğimiz dönem asgari ücrete tarihin en yüksek oranında zam yaptık. Temmuzda da yaptık. Aralık geliyor, aralıkta da yapacağız." dedi.

Bakan Bilgin'in açıklamalarının ardından asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı merak edilmeye başlandı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun ve ekonomist Tunç Şatıroğlu'ndan asgari ücret tahmini geldi. Uzmanlar asgari ücrette ciddi bir artış olacağını kaydetti.

SGK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN VE EKONOMİST TUNÇ ŞATIROĞLU'NDAN ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek ve 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlükte olacak olan yeni asgari ücret için SGK Uzmanı Özgür Erdursun dikkat çeken tahminini sosyal medyadan açıkladı.

Özgür Erdursun, 1 Ocak 2023’de asgari ücret 7.500 TL olacağını, en düşük emekli aylığı 5.000 TL olacağını tahmin ettiğini belirtti.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu ise "İlla ki zam yapacaklar ve diyecekler ki 'biz vatandaşımızı ezdirmedik.' 'Şimdi demiyorlar ama sene ortasında zam yapacaklar' demiştim. Aflar çıkmasını bekliyorum, EYT çıkacak. İnsanların beklentisi gibi olmayacak ama bir şey yapacaklardır. Bu şekilde çalışıyor mantık. Enflasyonla faiz artıramadığım için mücadele edemiyorum o yüzden para dağıtayım da seçime doğru oy olarak döner anlayışı var" değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Ankara kulislerinden verdiği haberlerle bilinen Engin Pınarbaşlı yeni asgari ücrete ilişkin dün bir tahminde bulunmuştu. AK Parti çalışmaları başlattığını söyleyen Pınarbaşlı, asgari ücretin yüzde 45 artışla 8 bin TL'ye yükseltileceğini öne sürmüştü.

BAKAN BUGÜN DE KONUŞTU

Bakan Bilgin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AKP Parti Aydın, Denizli, Manisa, Muğla ve İzmir milletvekilleri, AKP MKYK üyeleri '2023'e Doğru Şehir Buluşmaları' programı kapsamında Aydın'da bir araya geldi.

Programda konuşan Bakan Bilgin, "Enflasyonla mücadelede iki ana yaklaşım var. Biri ekonomiyi soğutarak, küçülterek mücadele etmektir. Talep düşerse fiyatlarda aşağı eğilim başlar. Bu işsizlik, yoksulluk yaratır. Bütün sorunu yoksulların üzerine yıkarak altından kalkma arayışıdır. İkincisi büyüyerek, üreterek, ihracat yaparak çözmektir. Türkiye bu ikinci yolu tercih etmiştir. Bunun bir bedeli var mıdır? Vardır. O bedel, enflasyon gelirlerini kendileri belirleyemeyen insanların gelir kaybına yol açmaktadır. Türk devleti olarak bu konuda çok kararlı bir şekilde ücretlerimizi, emeğe dayalı gelir elde edenleri koruyan bir sosyal politika uyguluyoruz. Türkiye tarihinde ilk defa asgari ücreti geçen aralık ayının sonunda yüzde 50 oranında arttırdık. Bütün ücretlilerin asgari ücret seviyesindeki gelirlerinden vergiyi kaldırdık. Bu gerçek anlamda bir devrimdir" dedi.

"ARALIK AYI GELİYOR, YENİDEN DURUM DEĞERLENDİRİLECEK"

Enflasyonla mücadele çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bakan Bilgin, "Bu yetmedi. Enflasyonun tahribatı devam edince yüzde 30'luk bir artış daha yaptık. Matematiksel olarak yüzde 80 oranında bir asgari ücret artışı yaptık. Aralık ayı geliyor. Yeniden durumu değerlendireceğiz. Kamu çalışanları arasında çok ciddi sorunlar vardı. Biz herkese adil bir şekilde ek gösterge verdik. Kamu çalışanlarımızı da koruduk. Enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak çalışmayı gerçekleştirdik" dedi.

"EYT'Yİ ÇÖZECEĞİZ"

Yeni çalışmaların olduğunu ifade eden Bakan Bilgin, "EYT denilen bir mesele var. Onu çözeceğiz. Aralık ayında Meclis’e intikal ettireceğiz. Geçici işçiler sorununu çözüyoruz. Taşeron işçilerden geçmeyen yaklaşık 90 bin kişilik bir işçi kitlesi var. Onlara kamuda kadro veriyoruz. Türkiye'nin ne sorunu varsa onları çözüyoruz. Bunları seçim kazanmak için mi yapıyoruz? Hayır. Seçimi zaten biz kazanacağız. Bunları Türkiye'nin sorunlarını çözmek, bizim görevimiz olduğu için yapıyoruz. Enflasyon meselesini de çözerek ileri doğru gideceğiz. Kendi kaynaklarıyla 300 milyar dolar üreten bir ekonomiyle karşı karşıyayız. Dünyanın krizi derinleşecek ama Türkiye büyüyerek bu krizden çıkacak" dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin