Asgari ücret temmuz ayında ne kadar olacak? İşte asgari ücrete gelecek zam. Asgari ücret zammına çarpıcı değerlendirme. Asgari ücret zammında en az yüz 40 oranı...

Milyonlarca çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası yaptığı asgari ücret açıklamasından sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na kilitlendi. Asgari Ücret Komisyonu yarın toplanacak. Yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücret yeniden belirlenecek. İşçi sendikaları, işveren ve hükümetin düşündüğü asgari ücret belli oldu. İşte temmuz ayı asgari ücret maaşı...

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret temmuz ayında ne kadar olacak? İşte asgari ücrete gelecek zam. Asgari ücret zammına çarpıcı değerlendirme. Asgari ücret zammında en az yüz 40 oranı...

29 Haziran Çarşamba (yarın) saat 14.00’te işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesi yeni asgari ücretin ne olacağı ve ne kadar olması gerektiği tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dünkü Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, asgari ücretin yeniden değerlendirileceğini, çalışmaların hafta sonuna kadar biteceğini söylemişti.

 

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, açıkladıkları açlık sınırı verisine dikkat çekerek, belirlenecek yeni asgari ücretin 6 bin 780-7 bin TL’nin altında kalmaması gerektiğini söyledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise, “Bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve en az yoksulluk sınırı (haziran ayı için 20 bin 818 TL) girebilmeli. Aksi halde, yapılacak kısmi iyileştirmeler yüksek enflasyon karşısındaki kayıpları gidermeye yetmeyecektir” diye konuştu.

‘HÜKÜMET VE İŞVERENLERİN AKLINDAKİ: 5 BİN TL’

Türk-İş’in bugün açıkladığı verilere göre, dört kişilik bir ailenin yalnızca bir aylık mutfak harcamasını ifade eden açlık sınırı, haziranda 6 bin 391 TL’ye yükseldi. Kira, fatura, ulaşım gibi bir ailenin aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sınırı ise haziranda 20 bin 818 TL’ye çıktı.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, “Siyasi çevrelerden ve kulislerden, hükümetin ve işverenlerin kafasındaki yeni asgari ücret tutarının 5 bin TL olduğunu duyuyoruz. Resmi enflasyon bile yüzde 73,5” dedi.

“Bizim konfederasyonumuzun hesapladığı açlık sınırı haziranda 6 bin 779 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 140 TL’ye ulaştı” diyen Balık, “Belirlenecek asgari ücret de en az 6 bin 779 TL-7 bin TL aralığında olmalı” diye konuştu.

‘BİR EVE AYLIK EN AZ 20 BİN TL GİREBİLMELİ’

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada, “Asgari ücrete yıl başında yapılan yüzde 50’lik artışı, resmi ortalama enflasyondan düşerek yapılacak bir hesaplama gerçek kayıpları gidermekten uzak olacaktır. Enflasyon karşısındaki tüm kayıpların giderilmesi lazım” dedi.

Çerkezoğlu, “Sadece enflasyon farkı yetmez. En başta gıda enflasyonu dikkate alınmalı. Açlık ve yoksulluk sınırının geldiği seviyeler dikkate alınmalı. Ayrıca asgari ücret büyümeden, milli gelir artışından da payını alabilmeli” diye konuştu.

Belirlenecek asgari ücretin tutarına ilişkin ise “Bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve en az yoksulluk sınırı girebilmeli” diyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

‘3 AY SONRA YENİDEN BELİRLENMELİ’

“Yılın ikinci ayından itibaren, enflasyon karşısında eriyen asgari ücretin ve tüm ücretlerin artırılması gerektiği çağrısında bulunuyoruz. Dolayısıyla yarın toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun geç kalınmış bir toplantı yapacak.

Ayrıca, bu tür yüksek enflasyon dönemlerinde ‘asgari ücret yılda 4 kez belirlenmeli’ diyoruz. Yani 3 ay sonra da yıllık enflasyon göz önüne alınarak yeniden hesaplama yapılmalı.”

YILIN İKİNCİ AYINDA ERİMİŞTİ

Yarın işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyon, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için toplanmış olacak.

2022 asgari ücreti net 4 bin 253 TL olarak belirlenmişti. Bunun işverene toplam maliyeti ise, bir işçi için 5 bin 879 TL seviyesinde.

Mevcut asgari ücret, yılın henüz ikinci ayında açlık sınırının altında kalmıştı.

Haziran ayına gelindiğinde ise açlık sınırı, mevcut asgari ücretin yüzde 50,3; yoksulluk sınırı ise mevcut asgari ücretin yüzde 389,5 oranında üzerinde yer alıyor.

“ASGARİ ÜCRETE %40 ZAM HİÇBİR YARAYA MERHEM OLMAZ!”

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yapılan son zamlarla birlikte vatandaşların ekonomik kriz ile artık mücadele edecek durumda kalmadığını belirterek, asgari ücret görüşmelerinin olduğu bu süreçte ciddi anlamda somut adımlar atılarak, asgari ücretin enflasyonun üstünde bir zam yapılmasının elzem olduğunun altını çizdi.

Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada asgari ücret, yoksulluk sınırı ve açlık sınırına dikkat çekerek “Türk-İş’in Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını göre haziranda 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya yükseldi. Açlık sınırı ise 6 bin 391 lirayla asgari ücretin 2 bin 137 TL üzerine tırmandı. Haziran ayında çalışan bekar bir vatandaşımızın yaşam maliyeti 8 bin lirayı geçti.

“VATANDAŞLARIMIZIN REFAHI DEĞİL, SEFİLLİĞİ ARTTI”

Her hafta seçim bölgem Gaziantep’te ilçe ilçe, köy köy esnaf ve vatandaş gezileri yaparak, vatandaşlarımızın sorunlarını dinliyoruz, çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Artık vatandaşlarımız çayın yanına şeker koyamıyor, kuru ekmekle gününü bitirmeye çalışıyor. Yüzbinlerce vatandaşımız yatağa aç giriyor. Bugün Oğuzeli’nde, Karkamış’ta, Arabanda’, Nurdağı’nda, İslahiye’de, Nizip’de, Yavuzeli’nde, Şehitkâmil’de, Şahinbey’de her ilçede, her köyde durum aynı. Çiftçilerimiz ekemiyor, esnafımız siftah yapamıyor, emeklimiz Pazar alışverişine dahi çıkamıyor. Ülke bitmiş durumda. Ocak ayının başında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 4 bin lirayken, Haziran ayında 7 bin liraya yaklaştı. Peki, asgari ücret arttı mı? Yok. Artan enflasyon oldu, döviz oldu, kiralar oldu, zamlar oldu. Vatandaşlarımızın refahı değil, sefilliği arttı” dedi.

Artık son dönemeçte asgari ücret güncellemesi görüşülürken, siyaset üstü olan bir mesela olarak görülmeli ve asgari ücrete çok ciddi bir zam yapılmak zorundadır. Asgari ücret açlık sınırı altında kalmamalıdır. Asgari ücretin altında kalan emekli olmamalıdır. Asgari ücrete %40 zam yapılacağı bilgisi kamuoyu gündeminde. Yetmez. Bu şartlar altında, Türk lirası bu kadar değer kaybederken, rakamlarla açlık sınırı, yoksulluk sınırı belli ve zamlar göz önündeyken asgari ücrete %40 zam hiçbir şekilde yaraya merhem olmaz. Ekmeğin 5 liraya yükseldiği, elektriğin %30 zamlandığı, akaryakıtın neredeyse her gün en az 1 lira zamlandığı, bir ülkede %40 zam kime, neye yetecek?

Asgari ücret gerçekten vatandaşını düşünüyorsa asgari ücret en az açlık sınırının üstünde olmak zorundadır. AKP artık halkı oyalamaktan ve kandırmaktan vazgeçsin. Tuz koktu. Asgari ücret ile ilgili ciddi ve somut bir düzenlemenin yapılması için Cumhuriyet Halk Partisi olarak her türlü mücadeleyi vereceğiz” diye ifade etti.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLENMESİ

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin