Asgari ücret için toplantı tarihi değişti. Bakan Işıkhan açıkladı: Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık tarihinde yapacak. Peki asgari ücret zammında masadaki rakam ne?

2024 yılında uygulanacak asgari ücret için ilk komisyon toplantısının bugün gerçekleşmesi bekleniyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan son dakika açıklaması geldi. Işıkhan komisyon toplantısının ne zaman yapılacağını açıkladı. Milyonlarca çalışanı direkt, diğer çalışanları da dolaylı olarak ilgilendiren asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu. İşte asgari ücret zammı ile ilgili masada konuşulan rakamlar.

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücret için toplantı tarihi değişti. Bakan Işıkhan açıkladı: Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık tarihinde yapacak. Peki asgari ücret zammında masadaki rakam ne?

2024 yılı için uygulanacak asgari ücret milyonlarca insan tarafından merak ediliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısının bugün yapılması bekleniyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan son dakika açıklaması yaparak komisyonun ilk toplantı tarihini açıkladı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile ilgili son dakika açıklamasında bulundu. Daha önce yapılan açıklamalarda ilk toplantının 1 Aralık tarihinde yapılacağı söylenmişti. Ancak tarih değişti. Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 aralık tarihinde toplanacağını duyurdu,.

NE KADAR ZAM BEKLENİYOR

Yüksek enflasyon ve alım gücündeki gerileme nedeniyle çalışan kesim yüksek bir zam oranı bekliyor. Son iki yıldır sene içerisinde iki kez artışa gidilen asgari ücrette bu yıl tek zam yapılması bekleniyor.

Bu nedenle de özellikle çalışanlar 2024 yılında uygulanacak asgari ücret için yüksek bir zam oranı bekliyor. Son yapılan asgari ücret zammıyla birlikte rakam 11 bin 402 liraya çıkmıştı. Piyasalar ne bekliyor? Asgari ücret zammı ile ilgili uzmanlar ne diyor? Vatandaşlar asgari ücret ne kadar olacak sorusunun yanıtını bekliyor.

YILMAZ: TARAFLARI BEKLİYORUZ

Konu ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz yıl asgari ücrete toplamda yüzde 114 zam yapıldığını vurgulayarak, "Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi" dedi. Yılmaz, "Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıt dışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim" ifadelerini kullanmıştı.

IŞIKHAN: TEK ZAM OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da asgari ücret zammına ilişkin tek zam olacak sinyalini verdi. Işıkhan, "Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

BEKLENTİ EN AZ YÜZDE 40

Ekonomi çevreleri tarafından son 6 aylık artış oranı tahmini yüzde 40 civarında olması bekleniyor. Asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılması halinde asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselmiş olacak. Hemen belirtleim ki, kesin oran Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda alınacak kararla netleşecek.

SON ALTI 6 ENFLASYONU YÜZDE 35

Ekonomist Muhammet Bayram ise asgari ücretle ilgili enflasyonun son altı ay için yüzde 35 olacağı beklentisinde olduğunu söyleyerek, "Eğer yüzde 35 olursa asgari ücret 15 bin 392, yüzde 50 artış olursa ki bu bizim olabilecek en yüksek artış beklentimizdir. Yüzde 50 artış olması durumunda 17 bin 103 TL yapar. Benim tahminim yüzde 45’ler seviyesinde olacağıdır, bu da 15 bin 962 TL yapar, psikolojik sınır 16 bin TL’dir."

TÜRK-İŞ TALEBİ: 18 BİN 239 LİRA

Son yapılan araştırmaları baz alan Türk-İş ise asgari ücrette bekar bir çalışanın yaşam maliyeti olan 18 bin 239 lira gündeme aldı. İşçi temsilcisi Türk-İş'in pazarlık masasına bu rakamı getirmesi bekleniyor. Eğer komisyon bu rakamı kabul ederse asgari ücrete yüzde 60 oranında zam yapılacak ve işverene maliyeti 25 bin 212 liraya çıkacak.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin