Asansör faciası yabancı medyada: Kaza değil cinayet!

Torunlar Rezidans inşaatında asansörün 32. kattan yere çakılmasıyla 10 işçinin hayatına mal olan kaza, yurt dışında da yankı buldu.

Google Haberlere Abone ol
Asansör faciası yabancı medyada: Kaza değil cinayet!

Torunlar Rezidans inşaatında asansörün 32. kattan yere çakılmasıyla 10 işçinin hayatına mal olan kaza, yurt dışında da yankı buldu. "Yine iş kazası, yine işçi ölümleri" diyen yabancı medya kuruluşları, Türkiye'nin ölümcül iş kazaları oranı açısında dünya üçüncüsü olduğuna vurgu yapıyor.



VOA: "İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KAZALARI NORMALLEŞTİRİYORDU"



Amerika'nın Sesi (VOA) İstanbul'da kazayı duyurduğu haberinde kazanın nasıl olduğunu anlattıktan sonra, "Eleştirilerin odağında Torunlar Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'nın sahibi Aziz Torun var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmam Hatip Lisesi'nden sınıf arkadaşı olan Torun, 2000'li yıllarda İstanbul, Bursa, Muğla ve Antalya'da yaptığı büyük inşaatlarla adından söz ettirdi" diyor.



Torunlar GYO'nun sahibi Aziz Torun'un, kazadan sonra düzenlediği basın toplantısında eleştirilerin aksine işçi sağlığı ve iş güvenliği problemi olmadığını söylediğine dikkat çekilen habere göre Torun'un "İş güvenliklerine rağmen çalışanların dikkatli olmadığını görüyoruz. Bu önlemlere rağmen bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka" sözleri ise kazanın çalışan ihmali nedeniyle olduğunu ima etmesinin inşaat sektöründeki kazaları normalleştirdiği savunuluyor.

Aziz Torun'un açıklamasından birkaç saat sonra inşaatın önünde "Kaza Değil Kader Değil Cinayet" yazılı pankartları taşındığı ve protesto gösterisinin yapıldığını da anlatan VOA, haberinde Torunlar Rezidans işçisi Hüseyin Yıldız'ın "Burada ölümlerle baş başayız. Bugüne kadar ne bir milletvekili geldi ne kimse. Biz insanız iki gündür buradayız ölen biziz benim oğlum da babasız kalabilirdi hala da kalabilir. Ne işçi sağlığı önemseniyor burada ne iş güvenliği" dedikten sonra taşeron çalışma sisteminin yasaklanmasını istediğini de anlatıyor.



DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun "İşçi cinayetlerinin sorumlusu sermaye ve AKP hükümeti" suçlamasını da yansıtan VOA haberinde ayrıca "Türkiye iş kazalarında Avrupa lideri" savına da yer veriyor.



DWELLE: "TÜRKİYE ÖLÜMCÜL İŞ KAZALARI ORANI AÇISINDAN DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ"



İstanbul'da asansör kazasını irdeleyen yabancı medya kuruluşlarından Alman Deutsche Welle ise, asansörün yere çakılıp 10 kişinin ölmesinin ardından yüzlerce kişinin protesto gösterisi yaptığı, polisin de göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile yanıt verdiğini söylüyor.



Göstericilerin "Kaza Değil Kader Değil Cinayet" sloganını attıklarını da anlatan DWelle, "Uluslarası Çalışma Örgütüne göre Türkiye'nin ölümcül iş kazaları oranı açısından dünyanın üçüncüsü" olduğuna dikkat çektikten sonra Mayıs ayında Soma'da 301 madencinin öldüğünü de anımsatıyor.



DWelle, haberinde ayrıca İstanbul'un 2013 yılında Erdoğan hükümet karşıtı gösterilerin başlıca odağı olduğuna işaret ediyor ve Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın şimdiye kadar "daha çok törensel" bir görevin yetkililerini genişletmeyi planladığını söylüyor. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin