Artan enflasyon ve faizler ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Avrupa'da bazı şirketler giderlerini kısmak için elemanlarını işten çıkarıyor

Son yılların en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon ve artan faizler, Avrupa'da özel tüketimi olumsuz etkileyerek ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor. Bu durum, kıtadaki birçok şirketin çalışan sayısını azalttığını ya da yeni işe alımlarda bulunmayı askıya aldığını duyurmasına neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol
Artan enflasyon ve faizler ekonomiyi olumsuz etkiliyor. Avrupa'da bazı şirketler giderlerini kısmak için elemanlarını işten çıkarıyor

Kovid-19 salgınının ardından yaşanan hızlı ekonomik toparlanmaya karşın Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle "yapışkan" hale gelen yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve bozulan makroekonomik görünüm nedeniyle neredeyse tüm sektörlerde şirketler, maliyetlerini azaltmaya yönelik adımlar atmak ve işe alımlarda frene basmak zorunda kalıyor.

BloombergHT'deki habere göre Avrupa genelinde alışılmışın dışında yükselen enflasyon, devam eden tedarik zinciri aksamaları, artan maliyetler, ticarette korumacılık ve bozulan makroekonomik görünüm, başta teknoloji ve imalat sektöründe olmak üzere şirketleri yeni iklime uyum sağlamaya zorluyor.

Azalan karlarını işten çıkarmalarla istikrara kavuşturmaya çalışan Avrupalı şirketlerden art arda gelen "işten çıkarma" veya "yeni alımlara ara verme" haberleri, Avrupa ekonomilerinde endişe yaratıyor.

Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) geçen hafta yayımladığı Mesleklerin Geleceği 2023 raporuna göre, yavaşlayan ekonomik büyüme, tedarik kısıtları ve enflasyon istihdamın geleceği için en büyük riski oluşturuyor.

Öte yandan, Avrupa merkezli şirketlerin yanında, ABD'li büyük teknoloji ve otomobil şirketleri de tarihlerinin en büyük işten çıkarmalarını duyurduktan sonra Avrupa'da da personel sayısını azaltmaya çalışıyor.

Avrupa'da öne çıkan bazı işten çıkarma kararları

Avrupa'da otomotiv, gıda, perakende, endüstri ve mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon, finans ve diğer sektörlerdeki işten çıkarma kararlarına her gün yenileri ekleniyor.

Otomobil üreticisi Stellantis, İtalya operasyonlarında gönüllü işten çıkarmalar yoluyla 2 bin işçiyi işten çıkarmak için şubatta sendikalarla anlaştı.

İsveçli grup Volvo, martta Avrupa'daki otobüs üretim operasyonunu yeniden yapılandırarak 1.600 kişinin işine son verileceğini açıkladı.

İsveç merkezli Volvo Cars, 4 Mayıs'ta İsveç'te 1.300 kişilik ek işten çıkarma kararını duyurdu. Bu rakam, firmanın ana vatanındaki iş gücünün yüzde 6'sını oluşturuyor.

İtalyan şirketi Marelli, mart sonunda sendikalarla 400 kişiyi işten çıkarmak üzere anlaştığını açıkladı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin