Arefe günü oruç tutulur mu Diyanet. Ramazan Bayramı arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?

Arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti merak ediliyor. İslam alemi açısından önemli bir gün olan arefe günü Ramazan Bayramı'ndan hemen önce idrak edecek. Günlerin en faziletlisinin arefe günü olduğunu belirten Hz. Muhammed, "Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır." buyurmuştur. Peki arefe günü oruç tutulur mu Diyanet? Ramazan Bayramı arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?

Google Haberlere Abone ol
Arefe günü oruç tutulur mu Diyanet. Ramazan Bayramı arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?

Arefe dini bayramlardan önceki güne denir. Bu özel günde yapılan ibadetlerin önemi büyüktür. Bereketli, kutsal bir günü ifade eden arefe gününde bol bol dua edilir, yardımlaşma ve muhabbet artar. Bu özel günde bir yıllık günahların bağışlanacağı bilinir. Peki arefe günü oruç tutulur mu Diyanet? Ramazan Bayramı arefe günü oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir? İşte hadisler ve Diyanet açıklamaları.

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU DİYANET?

Arefe gününde oruç tutanların geçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarının bağışlanacağına inanılır. Arefe gününde oruç tutmakla ilgili bir hadiste, "Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) ifadeleri geçer.

Arefe günü oruç tutmak konusunda Diyanet'in internet sitesinde şu ifadelere yer verilmiştir:

"Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64)."

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLERLERİ NELER?

Arefe günü hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günü olarak kabul edilir. Ramazan ve Kurban Bayram'ından önceki güne 'arefe' denir. Aynı zamanda herhangi bir şeyin öncesini ifade etmek için de arefe kelimesi kullanılır.

On bir ayın sultanı Ramazan ayının sona ermesiyle coşku ve sevinçle kutlanacak Ramazan Bayramı başlar. Ramazan Bayramı öncesinde arefe günü idrak eder. 

Hz. Muhammed arefe günü ile ilgili, “Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: 'Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu.' (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur) sözüdür.” demiştir.

Arefe günü oruç tutmak hakkında bir başka hadiste, “Ebu Katâde (ra) der ki: Resulullah’a (asm) arefe günü oruç tutmak hakkında soruldu. O da şöyle buyurdu: O gün tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Müslim) ifadeleri bulunur.

Arefe günü oruç tutmak isteyenler bu özel günde bolca dua okuyarak sevap işleyebilir. Bu özel günü daha hayırlı kılmak için yardımlaşma, gönülleri hoş tutmak gibi güzel davranışlarla arefe günü geçirilebilir. 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin