Aramco rekor kar açıkladı. Dünyanın en değerli ikinci şirketi geçen yıl için 161 milyar dolardan fazla kar yaptı

Suudi petrol devi Aramco, yükselen enerji fiyatları ve daha büyük hacimlerin yardımıyla 2022 yılı için 161,1 milyar dolarlık (£134 milyar) rekor bir kar açıkladı. Suudi Arabistan hükümetinin sahibi olduğu Aramco Apple'dan sonra dünyanın en değerli ikinci şirketi olarak biliniyor.

Google Haberlere Abone ol
Aramco rekor kar açıkladı. Dünyanın en değerli ikinci şirketi geçen yıl için 161 milyar dolardan fazla kar yaptı

Rusya'nın Şubat 2022'deki tam ölçekli Ukrayna işgalinin ardından enerji fiyatları yükselince, enerji firmalarının ardı ardına rekor kârlar açıklaması oldu.

BBC'deki habere göre Exxon Mobil 55,7 milyar dolar, İngiltere'nin Shell şirketi ise 39,9 milyar dolar bildirdi.

Aramco ayrıca, 2022'nin Ekim ayından Aralık ayına kadar olan çeyrekte, bu yılın birinci çeyreğinde ödenecek 19,5 milyar dolarlık bir temettü açıkladı.

Bu temettünün çoğu, şirkette neredeyse %95 hisseye sahip olan Suudi Arabistan hükümetine gidecek.

Referans petrol fiyatı olan Brent ham petrolü şu anda varil başına yaklaşık 82 dolar seviyesinde işlem görüyor ancak fiyatlar Mart ve Haziran aylarında Rusya'nın işgali sonrasında 120 dolara kadar yükseldi.

"2022'de yüksek enerji fiyatlarının dalgasına Aramco da katıldı" diyen Washington'daki Arap Körfez Devletleri Enstitüsü'nden Robert Mogielnicki, "Aramco'nun 2022'de güçlü bir performans sergilememesi zordu" dedi.

Aramco -Apple'dan sonra dünyanın en değerli ikinci şirketi- iklim değişikliğine katkıda bulunan sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin