Aralık ve ocak ayında doğalgaz faturaları ödenmeyecek mi? CHP'den iktidara doğalgaz faturası çağrısı

Enflasyon gıda fiyatlarını vururken enerji fiyatları da geçen seneye göre katlandı. Kömür fiyatlarına yüzde 500'lere varan zamlar geldi. Kara kış kendini göstermeye başlarken CHP'den doğalgaz faturalarıyla ilgili çarpıcı bir çağrı geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Vatandaşı rahatlatmak istiyorsanız, aralık veya ocak aylarında doğal gaz faturası göndermeyin." dedi.

Google Haberlere Abone ol
Aralık ve ocak ayında doğalgaz faturaları ödenmeyecek mi? CHP'den iktidara doğalgaz faturası çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK toplantısının ardından kameralar karşısına geçerek kritik açıklamalarda bulundu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, dün Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı bölgesine Suriye'nin kuzeyinden teröristlerce atılan roketin düştüğünü, bugün de Gaziantep Karkamış'ta roketli bir saldırı olduğunu belirtti.

Bu saldırıda hayatını kaybedenler bulunduğunu derin üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Öztrak, hayatını kaybeden çocuğun CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat'ın yeğeni olduğunu söyledi. Öztrak, yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Enflasyonun bir numaralı halk düşmanı olduğunu, bu korkunç halk düşmanı karşısında 85 milyon vatandaşın ayakta kalma mücadelesi verdiğini dile getiren Faik Öztrak, "Bugün Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi açıklandı. Son bir yılda tarımsal girdi fiyatları yüzde 138 artarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Bu dönemde mazot yüzde 236, gübre yüzde 227, yem yüzde 145, ilaç yüzde 111 zamlanmış." diye konuştu.

Öztrak, kahvaltılıkların bile lüks olduğunu, yumurtanın tanesinin pazarda üç lirayı bulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz buradan aylar önce uyardık. 'Yem maliyeti nedeniyle süt veren inekler, gebe hayvanlar kesime gidiyor' diye bas bas bağırdık. 'Süt üreticisini desteklemezseniz, Türkiye büyük bir süt kriziyle karşı karşıya kalacak' dedik. Ne yazık ki yine haklı çıktık. İşte sonuç ortada, sütün litre fiyatı 20 lirayı aştı gidiyor. Alelade bir kaşarın fiyatı 170 liradan başlıyor 250-300 liraya kadar çıkıyor. Beyaz peynirde de durum farksız. Sıradan bir beyaz peynirin kilosu marketlerde artık 100 liradan başlıyor. Millet pazarda kırıntı peyniri bile alamaz hale geldi. Peynirin fiyatı, eti solladı. Et üreticisi de dertli. Besicilerimiz kilosunu 110 liraya mal ettiği eti ancak 95 liraya satabiliyor."

"AVRUPA VATANDAŞINA NE VERİYOR, NE YAPIYOR BİR BAKIVERİN"

Kara kışın geldiğini, evlerde soba ve kaloriferlerin yanmaya başladığını dile getiren Öztrak, geçen yıl bu zamanlar 1000 lira olan eve gelen doğal gaz faturasının, bu sene 2 bin 620 lira olacağını savundu.

CHP Sözcüsü Öztrak, uluslararası petrol fiyatlarının düştüğünü ama Türkiye'de pompadaki fiyatların hiç düşmediğini belirterek, Türkiye'nin üyesi olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) verilerine göre, Türkiye'nin, yüzde 146'lık enerji enflasyonuyla OECD enerji enflasyonu şampiyonu olduğunu ileri sürdü.

Asgari ücretin açlık sınırının altına düştüğünü, insanların maaşlarıyla, ücretleriyle, aylıklarıyla bir şey alamadığını ve her gün ev sahipleri ile kiracıların kavga ettiğini söyleyen Öztrak, şöyle devam etti:

"Şu kara kışa girerken vatandaşı bir nebze olsun rahatlatmak mı istiyorsunuz? Daha önce söyledik bir kez daha söylüyoruz. Aralık veya ocak ayında hiçbir eve doğal gaz faturası göndermeyin. Madem Putin'le, bu kış doğal gaz parası vermemeyi görüşüyorsunuz, madem 'Karadeniz'de doğal gaz bulduk' diyorsunuz, en azından iki ay doğal gazı vatandaşlarımıza bedava verin. Avrupa vatandaşına ne veriyor, ne yapıyor bir bakıverin."

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİNİN GÜNCELLENMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Enflasyonun en acımasız vergi olduğunu, hükümetin vergi dilimlerini değiştirmeyerek maaş ve ücretlerden haksız vergi aldığını öne süren Öztrak, "Emekçinin satın alma gücü günden güne eriyor ama daha yılın yarısı geçmeden, enflasyonun kuşa çevirdiği ücretler, üst vergi dilimlerine giriyor. Hükümet, hayat pahalılığı altında ezdiği emekçiyi, yüksek vergi dilimiyle bir daha eziyor. Bu durumdan sadece çalışanlar değil, işverenler de şikayetçi." dedi.

Faik Öztrak, CHP Grup başkanvekillerinin, yaşanan yüksek enflasyonu dikkate alarak mevcut gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi için kanun teklifi verdiğini belirterek, bu teklife Meclis'teki tüm milletvekillerinden destek istediklerini söyledi.

"MISIR VE SURİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ HIZLA NORMALLEŞTİRİLMELİDİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, hükümetin dış politika yönetimini de eleştirerek, "Mısır ile ilişkilerimiz, Suriye ile ilişkilerimiz, bölgeyle ilişkilerimiz hızla normalleştirilmelidir." dedi.

Ukrayna'daki savaşın ardından bölgedeki dengelerin değiştiğini ifade eden Öztrak, "Askeri harekatın yanında diplomasi de önem kazanıyor. Yeni dengelerin sağladığı imkanlardan, dış politikayı iç siyasete alet etme hovardalığına bir kez daha kaçmadan başta diplomasi olmak üzere hareket etme zamanıdır." şeklinde konuştu.

"ALLAH MEHMETÇİĞİMİZİN AYAĞINA TAŞ DEĞDİRMESİN"

CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"TSK, Irak ve Suriye'nin kuzeyinde hava harekatı düzenledi. Pençe-Kılıç Harekatı için görüşleriniz nedir?" sorusuna Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Terör bir insanlık suçudur. Her türlü terör eylemini ve terör örgütünü lanetliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerinin teröre ve terör örgütlerine karşı mücadelesini destekliyoruz. Asker hepimizin askeridir. Ordu hepimizin ordusudur. Terörle mücadelemiz meşrudur ve bu mücadeleden askerimizin sırtından kendine oy devşirmek isteyenler varsa bunun adı da maalesef siyaset değildir. Milletimiz, herkesin ne yaptığını zaten görüyor biliyor. Bir kez daha Irak ve Suriye'de Allah Mehmetçiğimizin ayağına taş değdirmesin diyoruz."

ALTILI MASANIN CUMHURBAŞKANI ADAYI

Öztrak, "İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu, 'Kılıçdaroğlu'nun adaylığından endişeliyiz' açıklaması yapmıştı. Grup toplantısı sonrası da 'Kazanabilir ama sağ seçmenden oy alamaz' demişti. Değerlendirmeniz nedir?" sorusu üzerine, "Sayın Ağıralioğlu şahsi görüşlerini ifade etmiş. Hep söylüyoruz, bu konuda kararı altılı masadaki altı partinin sayın genel başkanları verecek. Onun dışında her açıklama sadece söyleyenleri bağlar." diye konuştu.

"İçişleri Bakanlığının bütçe görüşmelerinde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, ana muhalefet liderine hakaret etti ve hakaretler yargıya taşındı. Kılıçdaroğlu'nun avukatı 200 bin liralık dava açtığını duyurdu. Sizin bu konuya ilişkin bir değerlendirmeniz olacak mı?" sorusuna karşılık da Faik Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Meclis'te kendi bütçesi görüşülüyor. Atanmış bakan çıkıyor, sorulara cevap vermek yerine ana muhalefet partisi liderine ağzına geleni söylüyor. Ondan sonra da bütçe plan komisyonundan kaçıp gidiyor. Bu hakaretler kabul edilemez. Aslında bu fotoroman bakanın sözlerinin ederi 5 kuruştur. Bugüne kadar da bu kadarlık dava açılmıştı fakat bunlarda 5 kuruşluk anlayış olmadığı artık ortaya çıkmıştır. Bu sefer Sayın Genel Başkanımız anlayacakları dilden konuşmuştur. 200 bin liralık tazminat davasını açmıştır. Belki biraz kendilerine çeki düzen verirler."

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin