Ara Güler'in vefatı dünya basınında: 'İstanbul’un şairane fotoğrafçısı öldü'

Dünya Ara Güler’e ağlıyor…

Google Haberlere Abone ol
Ara Güler'in vefatı dünya basınında: 'İstanbul’un şairane fotoğrafçısı öldü'

Önceki gün 90 yaşında yaşamını yitiren fotoğrafçı Ara Güler, dünya basınının gündeminde… Kalp yetmezliğinden dolayı yaşamını kaybeden usta fotoğrafçının vefatı dünya basınında da geniş yer buldu. Birçok ülkenin çok okunan gazeteleri ve mecraları Güler’in dolu dolu yaşamını ve anılarına yer verdi.



NEW YORK TİMES: İSTANBUL’UN ŞİİRSEL FOTOĞRAFÇISI ÖLDÜ



ABD’nin çok satan gazetelerinden NY Times, “Şimdi bulamayacağınız İstanbul’un önemli ve nostaljik fotoğraflarını çeken Ara Güler, ünlü kişilerin portreleri ve seyahat fotoğrafları da çekiyordu. Ara güler çok sevdiği şehirde Çarşamba günü öldü. Sayın Güler’in fotoğrafları İstanbul’un gölgelerini ve parıltılarını yansıtıyordu” yorumunu yaptı. Gazete, “Onun İstanbul’u hızlı modernleşmeyle silinen bir yer haline geldi. Onun İstanbul’u teknelerin Boğaz’da süzüldüğü, minarelerin at arabalarının arkasından görülebildiği, yaşlı baş örtülü kadınların sigara içtiği ve çocukların neşeyle kollarını kaldırdıkları bir İstanbul’du” diyerek, Güler’in fotoğraflarında bunların olduğunu dile getirdi.



SVT: DALİ, CHURCHİLL VE PİCASSO’YU ÇEKMİŞTİ



İsveç’in resmi kanalı SVT de internet sitesinden Ara Güler’e geniş yer ayırdı. SVT, “Kalp yetmezliğinden hayatını kaybeden Ara Güler, Salvador Dali, Winston Churchill ve Picasso’yu çekmişti. Bunun yanında İstanbul’un sayısız fotoğrafını çekti. Her ne kadar dünyanın her yerinde fotoğraf çekse de İstanbul’un siyah-beyaz fotoğraflarıyla tanınıyor.



Ara Güler'in vefatı dünya basınında: 'İstanbul’un şairane fotoğrafçısı öldü'



Ara Güler, Yaşar Kemal’in de fotoğrafını çekmişti.



LE MONDE: EFSANEVİ TÜRK FOTOĞRAFÇI YAŞAMINI YİTİRDİ



Fransız Le Monde gazetesi, 90 yaşında hayatını kaybeden Ara Güler’in uzun bir kariyeri olduğunu ve fotoğrafın 20’nci yüzyılda en önemli biri olduğunu hatırlatıyor. Le Monde, “Fotoğrafları İstanbul’un ruhunu yakalıyordu. Zamanla kentsel dönüşümle kaybolan kentin nostaljisini yakalamayı başarıyordu” ifadesiyle Güler’i okuyucularına tanıtıyor.



EL UNİVERSAL: SAYGIN MAGNUM AJANSININ BİR ÜYESİ OLAN ARA GÜLER, 90 YAŞINDA YAŞAMINI KAYBETTİ…



İstanbul’un gözü olarak bilinen ve İstanbul’da çektiği siyah-beyaz fotoğraflarla bilinen Güler kariyerine foto-muhabir olarak başladı ve metropoldeki değişimi gözler önüne serdi. Time, Life ve Paris Match gibi dergilerde çalıştı. Aydın’da fotoğraf çekerken, Afrodisias’ı keşfetti.



SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: ELVEDA İSTANBUL’UN GÖZÜ



Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Süddeutsche Zeitung, “İstanbul onun şehriydi. Ara Güler’in 50’li ve 60’lı yıllarda çektiği siyah-beyaz fotoğraflar çoktan kaybedilmiş bir dünyaya aitti: Ermeni balıkçılar Kumkapı’da ufak teknelerde Boğaz’da seyrederdi, ufak taburelerde takım elbiseli adamlar otururdu, sis içindeki camiler görülürdü” ifadelerini kullanıyor. Gazete, Orhan Pamuk ve Fatih Akın’ın Güler’den ilham aldığını da vurguluyor.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin