Apple CEO'sundan Samsung itirafı

Teknoloji devinin CEO’su Tim Cook Samsung'la süren davalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Apple CEO'sundan Samsung itirafı

Apple, başta Samsung olmak üzere teknoloji dünyasındaki birçok rakibiyle verdiği sayısız patent kavgasında bugüne kadar önemli bir fayda elde edemedi. Samsung’a karşı Ağustos 2012’de kazanılan 1 milyar dolarlık tazminat davası da Güney Koreli şirketin temyize gitmesiyle henüz sonuçlanmış değil. Dahası, Apple küresel alandaki birçok patent davasında kan istediği sonucu alamazken, yoğunlaşması gereken akıllı telefon ve tablet piyasalarında güç kaybetti.



Reuters’a konuşan Apple’a yakın kaynaklar, Apple CEO’su Tim Cook’un, ‘Samsung ile kavgaya girmeyi en başından beri istemediğini' ifade etti. Bunun en büyük sebebi ise Güney Koreli şirketin iPhone ve iPad için çok önemli bir parça tedarikçisi olması.



Steve Jobs'un en büyük kabusu



Steve Jobs’ın hayatta olduğu dönemde en büyük kabusu, Asya’dan çıkacak güçlü bir elektronik üreticisinin, iPhone ve iPad’e benzeyen ve Google’ın Android işletim sistemini kullanan cihazlar üretmesi ve Apple’ın piyasadaki gücünü azaltmasıydı.



Jobs, Apple’ın elektronik piyasasındaki krallığını tehdit edecek ve şirketin hisse değerini düşürecek kabusuna bir açıklama getirmişti: ‘Piyasadaki klonları önlemek için bir termo nükleer savaş.’



Apple, Samsung’a karşı ilk patent davasını 2010’da açtı. Aradan geçen iki seneyi biraz aşkın sürenin ardından, ABD’li şirketin Güney Koreli rakibinin ürünlerine satış yasağı getirme şansı her gün biraz daha da azalıyor. Apple’ın altı ay önce kazandığı ve yasal süreci devam eden 1 milyar dolarlık dava da gidişatı değiştirebilmiş değil.



Apple, kaybettiği davaların yanı sıra akıllı telefon piyasasında güç de kaybederken, Samsung bir o kadar güç kazandı. Şimdi sorulan soru, Apple’ın 2013’te Samsung’a olan tavrını değiştirip değiştirmeyeceği?



Her ne kadar Steve Jobs bir termo nükleer savaştan bahsetse de, Tim Cook’un ‘Samsung’u dava etmeye en başından beri karşı olduğu’ ifade edildi. Cook, Samsung’un çok önemli bir tedarikçi olmasından dolayı ilişkinin bozulmasını istemiyordu. Güney Koreli şirketin, geçtiğimiz yıl Apple’a sattığı parçaların fiyatı, 8 milyar doları bulmuştu.



Apple’ın operasyon müdürü Jeff Williams, geçtiğimiz ay Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Samsung’un çok önemli partner olduğunu ancak tedarik alanında bu ilişkinin çürümeye başladığını’ ifade etti.



Ancak yasal savaşların yavaşlamaya başlamasıyla, Samsung ve Apple’ın güç kazanan Nokia, BlackBerry ve Microsoft gibi yeni rakiplere karşı güçlerini yeniden birleştirmesi muhtemel.



Apple, 1990’larda yaşadığı bir mücadelenin benzerini bu sefer akıllıc çözümleyebilir. Microsoft’un Windows işletim sistemiyle Mac bilgisayarlarını tehdit ettiğini öne sürerek yazılım devine savaş açan Apple, bu kavgayı kaybetmiş ve 1996’da Steve Jobs’ın şirkete geri dönmesiyle yok olmaktan kurtulmuştu.



Yine 1990’ların sonlarındaki bir diğer örnek, Microsoft’un Internet Explorer tarayıcısına savaş açan Netscape’in kavgayı kaybetmesi ve çok düşük fiyata satılarak yok olmasıydı.



Apple ve Samsung, bugün çok farklı bir konumdalar. Çok tabakalı bir rekabet ortamında hem rakip hem ortak konumunda olan iki elektronik devi, bugün piyasada birçok şirkete karşı durduklarının da farkında. Nokia, BlackBerry, Sony, HTC ve hatta Google, başta Apple’ın pay oranından kapmak için ellerinden geleni yapıyor.



İlişkiyi başlatan Jobs olmuştu



Samsung ve Apple arasındaki ticaret ilişkisi, 2005 yılında Apple’ın güvenilir bir flash bellek tedarikçisi aramasıyla başladı.



Apple, iPhone piyasaya çıkmadan önce kendisine milyar dolarlar kazandıran iPod modelleri için yüksek kapasiteli flah bellek çipleri istiyordu.



Apple’ın arayışlara başladığı 2005’te, flash bellek piyasası çok düzensiz olduğu gibi, verdiği fiyatta sabit kalacak üretici bulmak da kolay değildi. Nihayetinde, NAND flash bellek piyasasının yüzde 50’sini elinde bulunduran Samsung’da karar kılındı.



Steve Jobs o dönem, “Flash belleği ikim kontrol ederse tüketici elektronikleri piyasasındaki alanı da kontrol eder’ demişti. iPod için flash belleğinde elde edilen başarı, zamanla Samsung’un iPhone ve iPad için de tedarikçi konumuna gelmesini sağladı.



Belki de Steve Jobs’ın sonrasından savaş sinyalleri verdiği Samsung, tekrar Apple’ın başarısında çok önemli bir yer edinebilir.



Reuters’a konuşan Nokia’nın eski danışmanı Horace Dediu, iki şirket için şu yorumda bulundu: “Samsung’un Apple ile tedarikçi ilişkisi bulundurması, her iki şirket için piyasanın trendlerini yakalamayı sağladı... Sermayeyi nerede kullanacağınızı biliyorsanız, sahip olduğunu iş ilişkisinden fayda sağlamanız gerekir.”



Ntvmsnbc


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin