Antalya'ya Afrodit'in heykeli bulundu

Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki kazı ve restorasyon çalışmalarında Afrodit heykeli başı bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Antalya'ya Afrodit'in heykeli bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığından edinilen bilgiye göre, Güney köyünün Nohut Yeri mevkisinde yer alan antik kentte yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında yeni bulgulara ulaşıldı. 



Nebraska Üniversitesi adına Amerikalı Prof. Dr. Michael Hoff'un başkanlığında sürdürülen çalışmalar kapsamında, büyük hamam yapısındaki kazılarda, mozaikli mekanın ortasındaki havuzun içinde, zemine yakın bir kotta Afrodit heykel başı ortaya çıkarıldı.



Türk ve Amerikalı bilim adamlarıyla öğrencilerin yer aldığı ekibin uzun süren çalışmalar neticesinde ortaya çıkardığı heykel başı, yaklaşık 25 santimetre yüksekliğinde ve kaliteli mermerden yontulmuş. 



HEYKEL AFRODİT'E BENZİYOR



Yetkililer heykel başının saç bağlama şekli, saç bandı gibi karakteristik özellikleriyle Yunan tanrıçası Afrodit'e benzerlik gösterdiğini belirledi.



Hellenistik stilde yapıldığı belirlenen heykel başının M.S 2'nci yüzyıl sonlarıyla 3'üncü yüzyıl başlarına ait olabileceği bildirildi.



MOZAİKLER DE BULUNDU



Çalışmalarda, Agora alanındaki "Agora Tapınağı" diye adlandırılan yapının cellasını kaplayan bitkisel ve geometrik bordür ve panolardan oluşan mozaikler de bulundu.



Tekniğiyle erken Roma dönemi örnekleriyle benzerlikler taşıyan mozaiklerin kesin tarihlemesi henüz yapılamasa da kentin, erken Roma dönemine kadar inen evrelere sahip olduğu düşünülüyor. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin