Anonymous davasında ilk duruşma görüldü

TİB ve bazı kurumların internet sitelerine siber saldırı düzenledikleri ve 'Anonymous' üyesi oldukları iddia edilen 15 kişinin yargılanmasına başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Anonymous davasında ilk duruşma görüldü

Ülke genelinde kullanılan internet sistemleri üzerindeki filtreleme programlarının "temel hak ve özgürlükleri engellediği" gerekçesiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve bazı kurumların internet sitelerine siber saldırı düzenledikleri, uluslararası bilgisayar korsanı grubu "Anonymous" üyesi oldukları öne sürülen 15 kişinin yargılanmasına başlandı.



Ankara 43. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklardan Nazlı Yılmaz, Özer Yenihayat ve Barış Can Ergen ile bazı sanık avukatları katıldı.



Duruşmada, kimlik tespiti ve iddianamenin özetlenmesinin ardından, sanıkların savunmasına geçildi.



Sanıklardan Nazlı Yılmaz, "Anonymous" grubuyla ilgisinin bulunmadığını, haber okumak ve bazı sosyal paylaşım sitelerini takip etmek amacıyla evde bulanan bilgisayarı kullandığını kaydetti.



Yılmaz, "Anonymous'un web sitesine giriş yapmadım. Herhangi şekilde bu grupla bağlantıyı sağlayabilecek bir bağlantı da indirmedim. TİB'in sitesine giriş yaptım. Ancak amacım herhangi bir şekilde siber saldırı yapmak ya da bunu desteklemek için değildi. Anonymous'un saldırı yapacağını bildiğim için merakımdan siteye girdim." diye konuştu.



"BÜTÜN SORUN BİLGİSAYARA MERAKIMDAN KAYNAKLANMIŞTIR"



Sanık Özer Yenihayat da Anonymous üyesi olmadığını savunarak, şöyle konuştu:



"Haber sitelerinde saldırı düzenleyecek grubun kullanacağı program belirtilmişti. Programı bilgisayarıma indirerek açtım. LOIC isimli program iki seçenek sunuyordu. Grup üyelerine katılma ya da onlara bir şeyler yazabilme. Programı kapattım, bir daha da açmadım. O tarihte 19 yaşındaydım, bilgisayara merakım vardı, şimdi bilgisayar mühendisliğinde okuyorum. Bütün sorun bilgisayara merakımdan kaynaklanmıştır."



Sanık Barış Can Ergen de diğer sanıklar gibi iddiaları kabul etmedi. Anonymous üyesi olmadığını ileri süren Ergen, siber saldırı haberlerini internetteki haber sitelerinden okuyarak, verilen linkleri açtığını söyledi.



Ergen, "Linklere tıkladığımda yanlış hatırlamıyorsan LOIC şeklinde programı gördüm, açtım, ardından da kapattım. Zira programı anlayamamıştım. TİB'in sitesine girdiğimde de ulaşılabilir olduğunu gördüm. Herhangi bir şekilde saldırıyı gerçekleştiren grubun üyesi değilim." ifadelerini kullandı.



Mahkeme, sanık avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını yapabilmek, tevsihi tahkikat taleplerini iletebilmek için süre verilmesine, diğer hususların da sanıkların savunmalarının alındıktan sonra görüşülmesine karar vererek duruşmayı erteledi.



İDDİANAME



İddianamede, yurt dışında faaliyet gösteren ve internet sitelerine siber saldılar gerçekleştiren "Anonymous" isimli grupla irtibatlı Türkiye'deki bazı kişilerce, TİB tarafından, ülke genelinde kullanılan internet sistemleri üzerinde uygulanacak filtreleme programlarının "temel hak ve özgürlükleri engellediği" gerekçesiyle TİB'e ve bazı resmi kurumların internet sitelerine siber saldırılar gerçekleştireceği yönünde bilgi elde edildiği belirtildi.



Yapılan araştırmalarda "Anonymous" adlı hacker grubu ile hareket edenlerin 50 bin bilgisayardan oluşan bot-net ağı (robot network) bulunduğu kaydedilen iddianamede, bu ağı kullanarak Türkiye'deki internet sitelerine hizmetlerin durdurulmasına yönelik siber saldırıların yapılacağı yönünde bilgilere ulaşıldığı ifade edildi.



Siber saldırının yapılacağının tespit edildiği IP bloklarına 9 Haziran 2011'de saldırı yapıldığı esnada tespit edilecek diğer IP adreslerinin erişimlerinin engellenmesi için mahkemeden "erişim engellenmesi kararı" alındığı hatırlatılan iddianamede, saldırıların gerçekleştirildiği IP adreslerine yer verildi.



Bu IP adreslerinden TİB'e ait internet sitesine 9 Haziran 2011'de çok sayıda giriş yapılmak istenildiği belirtilen iddianamede, bunların da Türk Telekom AŞ kayıtlarından faydalanılarak kimlere ait olduğunun tespit edildiği aktarıldı.



İddianamede, 15 sanığın "bilişim sisteminin işleyişini engelleme veya bozma" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. (AA)



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin