Anne ve babalar aman dikkat: Çocuğunuz geceleri sık sık uyanıyorsa görmezden gelmeyin. Uzmanından dikkat çeken uyarılar

Kimi çocuk, geceleri sık sık uykusundan uyanabilir. Çocukların geceleri sık sık uyanmasının ardında hafife alınmayacak ciddi sorunlar yatıyor olabilir. Hem fiziksel hem de psikolojik olan bu nedenleri asla hafife almayın. Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz, konu hakkında önemli bilgiler paylaştı. İşte çocukların geceleri sık sık uyanmasının nedenleri

Google Haberlere Abone ol
Anne ve babalar aman dikkat: Çocuğunuz geceleri sık sık uyanıyorsa görmezden gelmeyin. Uzmanından dikkat çeken uyarılar

Çocuklarda gece sık uyanmanın farklı sebepleri olabilir. Bunlar arasında açlık, rahatsızlık (örneğin diş çıkarma ağrıları), kabuslar, idrar yapma ihtiyacı gibi fizyolojik nedenler olabileceği gibi, düzensiz uyku alışkanlıkları, uyku apnesi, gece terörleri gibi uyku bozuklukları da sebep olabilir. 

İşte çocukların gece sık uyanmasının ardındaki başlıca sebepler…

FİZYOLOJİK NEDENLER

Bebekler ve küçük çocuklar büyüme ve gelişme dönemlerinde oldukları için sık sık beslenme ihtiyacı duyarlar. Bu nedenle gece açlık hissiyle uyanabilirler. Ayrıca diş çıkarma süreci de çocukların rahatsızlık hissetmelerine ve uykularının bölünmesine yol açabilir.

KABUSLAR VE RÜYA GÖRMEK

Çocuklar kabuslar veya korkulu rüyalar görebilirler. Bu da onları gece uykularından uyandırabilir ve rahatsızlık yaşamalarına neden olabilir.

UYKU BOZUKLUKLARI

Çocuklarda uyku apnesi gibi uyku bozuklukları da gece sık sık uyanmalara yol açabilir. Uyku apnesi, solunumun geçici olarak durduğu veya yetersiz olduğu bir durumdur ve çocuğun uykusunu bölerek uyanmasına neden olabilir.

DÜZENSİZ UYKU ALIŞKANLIKLARI

Çocuğun düzensiz uyku alışkanlıkları, uyku rutininin olmaması veya geç yatma gibi faktörler gece uyanmalara yol açabilir.

Anne ve babalar aman dikkat: Çocuğunuz geceleri sık sık uyanıyorsa görmezden gelmeyin. Uzmanından dikkat çeken uyarılar

UYANDIRMA REFLEKSİ

Çocuklar, uykularının hafif evrelerinde sık sık uyanabilirler. Bu uyandırma refleksi olarak bilinir ve zamanla düzelme gösterebilir.

GECE TERÖRÜ

Gece terörleri, çocukların uykularının derin evresinde yaşadıkları ve genellikle anımsamadıkları korkulu durumlardır. Kabuslar da benzer şekilde çocuğun uyanmasına yol açabilir.

İDRAR YAPMA İHTİYACI

Özellikle tuvalet eğitimi almaya çalışan çocuklar, idrar yapma ihtiyacı hissettiğinde uyanabilirler.

Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz, '' Eğer çocuğunuz sürekli olarak gece uyanıyorsa ve bu durum sizin veya çocuğunuzun yaşam kalitesini etkiliyorsa, bir çocuk doktoru veya uzman pedagog ile görüşmek faydalı olabilir. Uygun tedavi veya önerilerle çocuğun daha iyi bir uyku düzenine kavuşması sağlanabilir.'' dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin