Ankara Esenboğa Havalimanı ihalesini TAV kazandı, Başkentte uçuşlar 2050’ye kadar TAV imzasını taşıyacak

Ankara Esenboğa Havalimanı’nın ihalesini TAV Havalimanları kazandı. Son turda 2 şirketin kaldığı ihaleden Cengiz Holding çekilince tek aday kalan TAV, Esenboğa Havalimanı’nın işletmesini 25 yıllığına aldı.

Google Haberlere Abone ol
Ankara Esenboğa Havalimanı ihalesini TAV kazandı, Başkentte uçuşlar 2050’ye kadar TAV imzasını taşıyacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nde yapılan ihaleye, Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ/Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ Ortak Girişimi, TAV Havalimanları Holding AŞ olmak üzere 3 istekli katıldı.

Limak İnşaat/Limak Yatırım Ortak Girişimi şartnameye uymadığı gerekçesiyle ihale dışı kalırken, açık artırmaya Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve TAV Havalimanları Holding AŞ ile devam edildi. Cengiz İnşaat'ın çekilmesinin ardından TAV Havalimanları ihalede tek kaldı.

İhale komisyonu ile yapılan pazarlık sonucunda, Esenboğa Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç ve dış hatların, CIP, genel havacılık terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanması ihalesinde en iyi teklifi 475 milyon avro + KDV ile TAV Havalimanları Holding AŞ verdi.

Şirket, ihale şartnamesi uyarınca havalimanının 24 Mayıs 2025 ile 23 Mayıs 2050 arasındaki 25 yıllık dönemde işletme hakkına sahip olacak.

Şartname kapsamında yolcu garantisi bulunmuyor.

2006’DAN BU YANA

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan “Başkent Ankara’nın dünyaya açılan kapısı Esenboğa Havalimanı’nı 2006’dan bu yana başarıyla işletiyoruz. Esenboğa, o dönemde inşa edip hizmete aldığımız, iç ve dış hatları aynı çatı altında buluşturan modern mimarisiyle Cumhuriyetimizin geleceğe dönük yüzünü başarıyla yansıtıyor. Bu süreçte yolcu trafiğini yaklaşık dört katına çıkardık. Bugün Türkiye’de yatırım yapmak konusundaki kararlılığımızı ve Türk havacılığının geleceğine olan inancımızı bir kez daha vurgulamış oluyoruz. Ulaştırma Bakanlığı önderliğinde, son 20 yılda Türkiye’yi havacılıkta dünyanın önde gelen ülkeleri arasına sokan DHMİ ve SHGM başta olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

NELER YAPILACAK?

TAV Havalimanları, ilk etapta yeni bir pist, hava trafik kontrol kulesi, kargo hizmet birimlerini kapsayan hava tarafındaki başlıca yatırımları gerçekleştirecek. 2023’te başlayacak ilk faz yatırımlar üç yıl içinde tamamlanacak. Terminal genişlemesini de kapsayan ikinci faz yatırımlar ise, yolcu artış hızına da bağlı olarak en geç 2040 yılına kadar tamamlanmış olacak.

Buna ek olarak, TAV Havalimanları Holding sürdürülebilirlik politikaları doğrultusunda, 5 megavat kapasiteli güneş paneli yatırımını da üstlenecek. Proje boyunca planlanan yatırım tutarı yaklaşık 300 milyon Euro olacak.

TÜRKİYE’NİN İLK KARBON-NÖTR HAVALİMANI

Pandemi öncesinde, 2019’da 13,7 milyon yolcuya hizmet veren Ankara Esenboğa Havalimanı, bu yılın ilk 11 ayında 7,9 milyon yolcu ağırladı.

Havalimanının tarihi 1955’e kadar geri gidiyor. 2004’te gerçekleştirilen yap-işlet-devret ihalesini TAV Havalimanları kazandı. 182 bin metrekare kapalı alana sahip olan yeni terminal 2006’da hizmete girdi.

Ankara Esenboğa, 2009’da Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından “Avrupa’nın en iyi havalimanı” seçildi. 2020’de de ACI Havalimanı Hizmet Kalitesi (ASQ) Ödülleri’nde kendi kategorisinde ilk sırada yer aldı. Esenboğa 2014’te enerji verimliliği alanında yaptığı çalışmalarla yine ACI Havalimanı Karbon Akreditasyon Programı çerçevesinde 3+ seviye sertifikasıyla Türkiye’nin ilk karbon-nötr havalimanı oldu.

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin