Anadolu Ajansı o görüntüleri servis etti! İşte, savcı Öz ve Kara'nın firar anı!

Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın önce Gürcistan'a oradan da Ermenistan'a geçiş yaptığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Anadolu Ajansı o görüntüleri servis etti! İşte, savcı Öz ve Kara'nın firar anı!

Artvin Valisi Kemal Cirit, haklarında yakalama kararı çıkarılan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a geçtiklerini açıkladı. Anadolu Ajansı ise, Öz ve Kara'nın sınırı geçtiği sırada güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerini servis etti. Görüntülerde Öz'ün şapka taktığı görülüyor.



Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in tutuklanmak üzere haklarında "yakalama kararı" verilmesi yönündeki talebini kabul etti.



Başsavcılığın talebini değerlendiren mahkeme, Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlarından dolayı tutuklanmaları için "yakalama kararı" çıkardı.



Zekeriya Öz, 12 saat önce "Terörle mücadele etmiş hakim savcı polis tutuklatanlar şehitlerden akan kandan göz yaşından sorumlusunuz. Milletin kanından siyaseti bırakın" tweeti attı.



Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) başta Ergenekon eski savcısı Zekeriya Öz olmak üzere 17-25 Aralık savcıları ile ilgili önce görevden uzaklaştırma daha sonra da meslekten ihraç kararı vermişti. HSYK Başmüfettişliğince haklarında soruşturma yapılan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, 17 Aralık soruşturması savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in dosyaları Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.



Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili Ömer Faruk Aydıner, Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği talepte şüphelilere atılı suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller oluşması, şüphelilerin dosya içerisine yansıyan eylem ve davranışlarından, delilleri yok etme ve gizleme, değiştirme hususunda kuvvetli şüphenin bulunması gerekçesiyle haklarında tutuklanma amaçlı yakalama emri düzenlenmesi istendi. Mahkeme, dosyayı inceliyor.



Eski savcı Zekeriya Öz, sınır kapısında böyle görüntülendi:



 





SAVCI KARA’NIN AVUKATI: KAÇTIĞINI SANMIYORUM 



Savcı Celal Kara’nın avukatı Niyazi Atasoy, Hurriyet.com.tr’nin soruları üzerine “Müvekkilim ile 20 gün önce görüştüm. Kaçtığını sanmıyorum. Kaçakcak olsaydı seçimlerden önce daha yoğun söylentiler vardı; o zaman kaçardı. Karardan haberdar olduğu an mutlaka gelip ifade verecektir” şeklinde konuştu.



ÖNCE GÜRCİSTAN, ORADAN DA ERMENİSTAN'A GEÇTİLER



Bu arada eski Savcı Celal Kara ve Zekeriya Öz'ün dün gece Gürcistan'a geçiş yaptığı ve konu hakkında Gürcü polisine bilgi verildiği öğrenildi. Artvin Valisi Kemal Cirit de Kara ve Öz'ün Gürcistan'a gittiklerini doğruladı. Cirit, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Zekeriya Ali Öz saat 03.46 ve Celal Kara 04.19'da ilimiz Sarp Sınır Kapısı'ndan Batum'a çıkış yapmışlardır. Detaylı açıklamamız bilahare yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" dedi.



Artvin Valisi Kemal Cirit son yaptığı açıklamada eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara'nın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a geçtiklerinin tespit edildiğini bildirdi.



Cirit, sosyal ve yaygın medyadan haberler nedeniyle ve şeffaf yönetim anlayışları gereği Öz ile Kara'nın Sarp Sınır Kapısından çıkışlarıyla ilgili tespitlerini saatleriyle daha önce kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

      

Buna göre Öz'ün dün saat 03.46, Kara'nın da 04.19 itibarıyla haklarında herhangi bir yakalama kararı verilmemişken ve yurtdışı çıkışlarıyla ilgili tahdit durumu yokken çok saatler önce Sarp Sınır Kapısı'ndan yurtdışına çıktıkları yapılan araştırmalarda belirlendiğini dile getiren Cirit, "Sarp Sınır Kapısı, ülkemizde karayolu anlamında en yoğun kullanılan kapıdır. Sezonunda günlük 25-30 bin civarında geçişler olur. Adli işlemlerin yanı sıra konuyla ilgili idari işlemler de tarafımızdan başlatılmış ve araştırmalarımız devam etmektedir" diye konuştu.

      

Vali Cirit, "Söz konusu şahısların Gürcistan üzerinden Ermenistan'a çıkış yaptıkları tespit edilmiştir" ifadesini kullandı.

  



Artvin Valisi'nden Zekeriya Öz ve Celal Kara açıklaması



Savcı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç, işadamı Reza Zarrab ve bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu kişiler hakkında 17 Aralık soruşturmasını yürütmüşlerdi. Soruşturma yürürken Mehmet Yüzgeç, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı’na atanmış daha sonra da görevden uzaklaştırılmış ve meslekten ihraç edilmişti. Celal Kara ise yine soruşturma yürüttüğü sırada İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atandı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından önce tedbiren görevden uzaklaştırıldı daha sonra da meslekten ihraç edildi.



'DARBE' İDDİASI İLE ERGENEKON'U BAŞLATTI, 'DARBE'DEN YAKALAMA KARARI ÇIKTI



12 Haziran 2007’de başlayan Ergenekon soruşturması kapsamında; aralarında Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve TSK'da görev yapan üst düzey komutanlar ile ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan ve bazı ünlü gazetecilerin de yer aldığı isimler hakkında "darbecilik" suçlamasıyla dava açan Zekeriya Öz’e, "darbe" teşebbüsünden yakalama fezlekesi çıkarıldı.



ERGENEKON İDDİANAMESİNDE NELER VARDI



Zekeriya Öz tarafından hazırlanan Ergenekon iddianamesi ile Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan yakalama fezlekesindeki suçlamalar, birbiriyle benzerlik gösteriyor.



Öz, Ergenekon soruşturması kapsamında hazırladığı iddianamede, “Ergenekon terör örgütünün, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik ettiği gibi, cebir şiddet kullanmak sureti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren ortadan kaldırmaya teşebbüste bulunduğu, amaçlarına ulaşmak için kontrolü altında bulunan medya ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ülkede kaos ve iç çatışma ortamı oluşturmaya çalıştıkları, oluşacak gerginlik ortamından faydalanarak, görevde bulunan hüketleri çalışamaz hale getirip, nihai olarak ordu içerisinde kendilerine destek vereceklerini umdukları askeri şahısların yardımı ile yönetimi değiştirmek amacıyla hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri…” ifadelerini kullanmıştı.



"CEBİR VE ŞİDDET KULLANARAK..."



Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ise Öz hakkında çıkardığı yakalama fezlekesinde, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Cebir, şiddet kullanarak Türk Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ifadelerini kullandı.



RAKAMLARLA ERGENEKON DAVASI



Ergenekon davasında yargılanan sanıkların ve avukatların yaptığı ortak çalışma sonucunda, Kasım 2012’de açıkladıkları raporda yer verilen rakamlar şöyle:



100 binden fazla telefon izlendi.

60 bin telefon dinlendi.

3 bin kişi hakkında takip yapıldı.

1360 kişi ifade verdi.

588 kişi tutuklandı.

7 sanık ifadesini veremeden öldü.

7 sanık kansere yakalandı.

Onlarca sanık çeşitli hastalıklardan ötürü tedavi görmek zorlunda kaldı.

19 iddianamenin toplam sayfa sayısı 17 bini aştı.

Davanın ek klasör arşivi 5 terabayt büyüklüğüne ulaştı. Bu, 9 milyon sayfa belge demek.

Davada 44 gizli tanık vardı.

600’ü aşkın duruşma yapıldı. Bu, Türk Yargı Sistemi’nde yaklaşık 150 yıllık ağır ceza yargılamasına denk geliyor. (AA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin